Rusya: Kırım’daki egemenliğimizi tanıyın

Rusya: Kırım’daki egemenliğimizi tanıyın

Rusya Devlet Başkanı Putin Ukrayna ile uzlaşı sağlanabilmesi için Batılı ülkelerin Kırım’da Rusya’nın egemenliğini tanımasını şart koştu.

Putin, Ukrayna ile ülkesi arasında uzlaşı arayışındaki Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü. 90 dakika süren telefon görüşmesinde Macron sivillerin korunmasını ön plana çıkarırken, Putin Rusya’nın güvenlik taleplerini vurguladı.

Euronews’un aktardığına göre, görüşmeye ilişkin Kremlin’den yapılan açıklamada, Putin’in Kırım ve Ukrayna’nın silahsızlandırılması konularında ısrarcı olduğu belirtildi. Putin’in yalnızca “Rusya’nın haklı güvenlik çıkarları koşulsuz olarak kabul edilirse” bir anlaşmanın mümkün olabileceğini vurguladığı kaydedilen açıklamada söz konusu çıkarlar “Batılı ülkelerin Kırım’daki Rus egemenliğini tanıması ve Ukrayna’nın silahsızlandırılması ve Nazileştirilmesinin önlenerek yeniden tarafsız konumuna geri dönmesi” olarak ifade edildi.

Rusya Eylül 2014 yılında Kırım’ı ilhak etmişti.

Macron: Sivillere saldırıları durdurun

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada ise, Macron’un Ukrayna’daki sivillere, sivil alt yapıya ve özellikle ana yollara yönelik saldırıların durmasını talep etti. Macron ayrıca Putin’e uluslararası insani hukuka saygı göstererek yardım gemilerinin halka ulaşmasına izin vermesi çağrısı yaptı. Açıklamada Putin’in bu taleplere sıcak baktığı belirtildi.

Ukrayna, Avrupa Birliği’ne üyelik başvurusu yaptı

Ukraynalı ve Rus heyetler Belarus’ta devlet başkanı Alexander Lukaşenko’ya ait bir villadaki müzakereleri tamamlayarak istişarede bulunmak üzere ülkelerine geri döndüğü sırada, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenksy ülkesinin Avrupa Birliği’ne üyelik başvurusunu imzaladı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *