İtalya Ukrayna’ya yardım için ilk adımı attı: Bir kararname imzalandı

İtalya Ukrayna’ya yardım için ilk adımı attı: Bir kararname imzalandı

Rusya saldırısı altında 6. gününe giren Ukrayna’ya askeri yardım için İtalya hükümeti ilk adımı atarak, Ukrayna’ya askeri destek sağlanmasına yönelik bir kararname kabul etti. Şimdi de kararnamenin parlamentonun alt ve üst kanatlarında onaylanması gerekiyor.

Eski bir bankacı olan İtalya Başbakanı Mario Draghi başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Ukrayna krizindeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Toplantı sonrası Başbakanlıktan yapılan açıklamada, kabinede, krize yönelik daha fazla acil tedbir gerektiren bir kararnamenin oy birliğiyle kabul edildiği bildirildi. Söz konusu kararnamenin, Savunma Bakanlığına, Ukrayna hükümetine askeri araç, ekipman ve teçhizatın sağlamasına yönelik izin veren bir madde içerdiği kaydedildi.

’10 milyon euroluk kaynak da seferber edildi’

Bakanlar Kurulu ayrıca Başbakan Mario Draghi’nin önerisiyle bu kararnamede, İtalya’ya gelecek Ukraynalılara yardım sağlanması ve ağırlanmasıyla alakalı 31 Aralık 2022’ye kadar sürecek “olağanüstü hal” ilan etme kararı aldı. Bu kapsamda, Ukrayna halkına yardımları organize etmek ve ağırlanmalarına yönelik 10 milyon avroluk kaynak tahsis edildi.

Kararnamede, Ukraynalı öğrenciler, araştırmacılar ve öğretim üyeleri için çalışmalarına İtalyan üniversitelerinde devam edebilmeleri için 500 bin avroluk bir fon da oluşturuldu.

Askeri yardımların yapılabilmesi için söz konusu kararnamenin, parlamentonun üst kanadı Senato ve alt kanat Temsilcisi Meclisinde onaylanması gerekiyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *