Avrupa Birliği, Ukrayna’ya askeri yardımı görüşmeye başladı

Avrupa Birliği, Ukrayna’ya askeri yardımı görüşmeye başladı

Birlik üyesi ülkelerin savunma bakanları, Rusya’nın saldırılarının 5. gününde, Ukrayna’ya vaad ettikleri 500 milyon euroluk askeri yardımların koordinasyonu için bugün video konferans yöntemiyle toplandı. Ukrayna’nın üyelik talebi ise gündeme alınmadı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, bugünkü toplantının amacının Avrupa Birliği ülkelerinin kendilerinin neler yaptığı ve Avrupa Birliği’nin koordinasyonunu belirlemek olduğunu söyledi.

Borell, 500 milyon avroluk bütçenin Ukrayna’ya yüksek vasıflı silahlar, anti tank silahları, yakıt gibi ihtiyaçların karşılanmasında kullanılacağını bildirdi.

Borrell, “Savaş şiddetli şekilde sürüyor. Kiev, Harkiv direniyor. Rusya büyük kayıplar veriyor. Ancak biz mühimmat, yüksek vasıflı silahlar, anti tank silahları ve tanklar için, uçaklar için yakıt sağlamalıyız. Bütün bunların koordine edilmesi gerekiyor.” dedi.

Borrell: Referandumu tanımıyoruz

Belarus’ta dün yapılan anayasa değişikliği referandumuna da değinen Borrell, referandumu tanımadıklarını belirterek “Sahte referandum Belarus’a nükleer ülke olma statüsü sağlayacak. Bu çok tehlikeli. Belarus’un nükleer ülke olmasının ne anlama geldiğini biliyoruz. Bu, Rusya’nın nükleer silahlarını Belarus’a koyması demektir. Bu çok tehlikeli bir yol.” diye konuştu.

‘Ukrayna’nın üyeliği bugün gündemde değil’

Borrell, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in acilen AB üyeliği talebi hakkındaki soruya, “Bugün bu konu gündemde değil. Şu anda çok daha acil, pratik konulara bakmalıyız. Üyelik yıllar alacak bir süreç. Biz önümüzdeki yıllara değil, önümüzdeki saatlerde ne olacağına bakmalıyız.” yanıtını verdi.

Ukrayna’nın bir Avrupa Birliği perspektifi olduğunu hatırlatan Borrell, şu anda Rusya’nın saldırısıyla mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *