ABD, Çin’den Rusya’nın işgalini kınamasını istedi

ABD, Çin’den Rusya’nın işgalini kınamasını istedi

Beyaz Saray, Moskova’nın Ukrayna’nın işgaline devam etmesi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in nükleer silah birimlerini alarma geçirmesi nedeniyle Çin’in Ukrayna’nın işgalini kınaması için çağrıda bulundu. Ayrıca, Rusya’nın nükleer adımının gereksiz olduğu belirtildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, MSNBC’ye verdiği röportajda, “Bugünler, kenara çekilmenin zamanı değildir. Devlet Başkanı Putin’in eylemlerini ve bağımsız bir ülkenin işgal edilmesini kınama zamanıdır” dedi.

Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre, Beyaz Saray, Putin’in Rus Nükleer Caydırıcı Kuvvetleri’ni özel savaş görevi durumuna geçirme emri vermesinin ardından söz konusu açıklamada bulundu. Psaki, Putin’in ‘saldırganlığını yasallaştırmak için var olmayan tehditler uydurduğunu’ savundu.

Psaki, “Ne NATO ne de Ukrayna, hiçbir zaman Rusya’yı tehdit etmedi. Bunların hepsi Rusya Devlet Başkanı Putin’in bir planı. Biz, bu planlara karşıyız ve kendimizi savunabilecek bir durumdayız” dedi.

‘Rusya’nın nükleer adımı gereksiz’

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir ABD’li savunma yetkilisi, gazetecilere, Rusya’nın nükleer silahlar ve hipersonik füzeleri de kapsayan “caydırıcı güçlerini” özel savaş görevi durumuna geçirmesini değerlendirdi.

ABD’nin bu adımı yeni öğrendiğine ve önceden herhangi bir istihbaratı olmadığına değinen yetkili, “Bu adımın gereksiz ve gerginliği tırmandırıcı olduğuna inanıyoruz, çünkü Rusya hiçbir zaman Batı’nın ya da NATO’nun tehdidi altında olmadı.” iddiasında bulundu.

Yetkili, ABD’nin elinde kendisini nükleer saldırılara karşı savunacak imkanlarının da olduğunu sözlerine ekledi.

Psaki: Bunların hepsi Putin’in uydurmaları

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de ABC televizyonunda katıldığı yayında, Rusya’nın son adımını değerlendirdi.

Rusya’nın hiçbir zaman NATO ya da Ukrayna tehdidi altında olmadığının altını çizen Psaki, “Tüm bu adımlar, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’in uydurmalarının bir parçası ve biz buna karşı duracağız. Bizim kendimizi savunma kapasitemiz var ama Putin’in yaptıklarına da karşı çıkmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Psaki, Rusya’ya Ukrayna saldırısının bedelini ödetmek için her adımı atacaklarını ve gerekirse enerji sektörünü de hedef alacaklarını sözlerine ekledi.

Rusya’nın ‘caydırıcı güçleri’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile dünkü toplantısının başında Putin, Batı’nın Rusya ile ilişkilerinde dostça olmayan eylemlerde bulunduğunu söyledi.

Putin, “Ekonomik alanda gayrimeşru yaptırımları kastediyorum. NATO ülkelerinin üst düzey yetkilileri de ülkemize karşı saldırgan açıklamalar yapıyor. Bu yüzden Genelkurmay Başkanı’na ve Savunma Bakanı’na Rus ordusunun caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirmesini emrediyorum.” ifadelerini kullandı.

Rus ordusunun caydırıcı güçleri nükleer silahlar ve hipersonik füzeleri de kapsıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *