Batı, Rusya’yı SWIFT sisteminden çıkarmayı kararlaştırdı

Batı, Rusya’yı SWIFT sisteminden çıkarmayı kararlaştırdı

Avrupa Birliği, ABD, Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere ve Kanada, Rus bankalarının, küresel finansal sistemin önemli araçlarından birisi olan SWIFT sisteminden çıkartılması ve Rusya Merkez Bankası’nın uluslararası rezervlerini kullanmasını kısıtlamak için önlem alınması üzerinde anlaştı.

Avrupa Birliği, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından üçüncü yaptırım paketi üzerinde de uzlaştı. Daha önce 351 Duma milletvekili ile 23 Rus işadamının mal varlıklarını donduran ve onlara vize yasağı getiren Avrupa Birliği, ikinci pakette yaptırımlara Rus lider Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un da aralarında olduğu Rus yetkilileri dahil ederek, Putin ve Lavrov’un Avrupa’daki mal varlıklarını dondurdu.

Avrupa Birliği Komisyonu; ABD, Fransa, Almanya, İtalya, Kanada ve İngiltere ile uyum içinde getirdiği üçüncü yaptırım paketinde, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin Avrupa Birliği’nden ısrarla talep ettiği, “Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılması” yaptırımı üzerinde uzlaştı. Avrupa Birliği, bazı Rus bankalarını SWIFT sisteminden çıkarmanın yanı sıra, Rus merkez bankasının uluslararası rezervlerini kesti, Rus işadamlarına vatandaşlık verilmesini sağlayan ‘altın pasaport’ uygulamasına da son verdi.

Bugün Ukrayna ordusunun direnişi ile karşılaşan Rusya’nın “müdahaleyi genişleteceğiz” açıklamasının ardından Avrupa Birliği içinde telefon trafiği başladı. Avrupa Birliği Konsey Başkanı Charles Michel, Komisyon Başkanı Ursula Von der Leyen, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz telefonda görüştü.

Görüşmelerin ardından kameraların karşısına geçen Komisyon Başkanı Von der Leyen, Rusya’ya SWIFT yasağını “Belirli Rus bankalarının SWIFT mesajlaşma sisteminden çıkarılmasını sağlamaya kararlıyız. Bu adım, bu bankaların uluslararası finansal sistemden kopmasını sağlayacak ve küresel olarak faaliyet gösterme yeteneklerine zarar verecektir” sözleriyle duyurdu.

Von der Leyen, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Rusya Merkez Bankası’nın uluslararası rezervlerini yaptırımlarımızın etkisini zayıflatacak şekilde kullanmasını engelleyecek, Merkez Bankası’nı felç edecek kısıtlayıcı tedbirler uygulayacağız. Rus hükümetiyle bağlantılı varlıklı Ruslar’ın ülkelerimizin vatandaşı olmalarına ve finansal sistemlerimize erişmelerine izin veren ‘altın pasaportlar’ olarak adlandırılan vatandaşlık satışını sınırlamak için adımlar atmaya kararlıyız” dedi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de, yeni yaptırım paketini görüşmek üzere Avrupa Birliği Dışişleri Bakanlarını, Pazar günü yerel saatle 18.00’de video konferans yöntemiyle toplantıya çağırdığını açıkladı.

Avrupa Komisyonu, ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada’dan yapılan ortak açıklamada Putin’in yürüttüğü “tercihli savaşla” egemen Ukrayna devleti ve halkına yürütülen savaş kınandı, “Rusya’nın işgaline direnmek amacıyla Ukrayna hükümeti ve halkının yürüttüğü kahramanca çabaların arkasındayız” denildi. Rusya’nın son saldırısını “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ‘savunmaya devam etme kararlılığında olduğumuz’ temel uluslararası kural ve normlara saldırı” diye tanımlayan açıklamada bu savaşın “Putin’in stratejik bir hatası” olduğu konusunda birlik içinde davranılacağı ve Rusya’nın sorumlu tutulacağı ifadelerine yer verildi.

Macron Lukaşenko ile görüştü

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı’nda düzenlediği Güvenlik Konseyi toplantısının ardından telefon trafiğini hızlandırdı.

Macron, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kolaylaştıran ve ülkesinde nükleer silah konuşlandırılmasına izin veren anayasal düzenlemeyi geçirmek isteyen Belarus Cumhurbaşkanı Alexandre Lukaşenko ile telefonda görüştü. Macron, “Rusya’ya Belarus topraklarında nükleer silah konuşlandırma yetkisi vermeyi içeren bir karar” üzerine duyduğu kaygıları anlattı.

Elysee kaynaklarına göre Macron, “Bu kararın son derece ciddi bir karar olduğunu ve kınadıklarını” belirtti. Fransız Cumhurbaşkanı, Belarus Devlet Başkanı’ndan, “tek taraflı ve haksız bir savaşa yol açan Rus birliklerinin topraklarından mümkün olan en kısa sürede geri çekilmesini talep etmesini ve Ukrayna’ya insani yardım operasyonlarını yürütmek için uluslararası toplumla işbirliği yapılması gerektiğini” söyledi.

Macron, “Belarus ve Ukrayna halkları arasındaki kardeşliğin, Beyaz Rusya’nın fiili tebaa devleti ve suç ortağı olmayı reddetmesine yol açması gerektiğinin” altını çizdi.

Rusya’nın Ukrayna saldırısının ardından Batı’nın açıkladığı yaptırımlardan biri de Rusya’yı SWIFT sisteminden çıkarması oldu.

SWIFT nedir?

Dünyanın ana uluslararası ödeme ağı olarak tanımlanan ve İngilizcede açılımı “Society for Worldwide Interbank Finacial Telecommunication” olan SWIFT sistemi, paranın hızla bir yerden diğerine gönderilmesini sağlıyor.

Ülkeler arasında hızlı ve güvenli ödemeler yapılmasını ve böylece uluslararası ticaretin sorunsuz işlemesini sağlayan sistemle bankalar, yüksek hacimli işlemleri hızlı ve güvenli bir şekilde yapabiliyor.

1973’te oluşturulan ve merkezi Brüksel’de olan sistemde 200 ülkeden 11 bin mali kuruluş ve banka bulunuyor.

Uluslararası ticaretin finansmanın temel mekanizması haline gelen SWIFT sistemiyle, her yıl trilyonlarca dolar transfer ediliyor.

Rusya’ya etkisi

Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılması, ülkenin uluslararası finansal piyasalara erişimini kısıtlayacak.

Rus özel ve tüzel kişilikleri ithalat için ödeme yapmakta, ihracat için nakit almakta, yurtdışından borç almakta ve yatırım yapmakta zorlanacak.

Rus bankaları ödemeler için telefonlar, mesajlaşma uygulamaları veya e-posta gibi kanalları kullanabilir. Bu, Rus bankalarının yaptırım uygulamayan ülkelerdeki bankalar aracılığıyla ödeme yapmasına izin verecek ancak alternatiflerin daha az verimli ve güvenli olması nedeniyle işlem hacimleri düşecek ve maliyetleri yükselecek.

Rusya’nın bu sistemden çıkarılması, bu ülkeyle ticaret yapanları da etkileyecek. İhracatçılar, Rusya’ya mal satmayı daha riskli ve daha pahalı bulacak.

Rus mallarını satın alan yabancı alıcıların da alternatif tedarikçiler yönlenmesine kesin gözüyle bakılıyor.

(VOA News)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *