Almanya, Ukrayna’ya silah göndermeyi vaad etti

Almanya, Ukrayna’ya silah göndermeyi vaad etti

Rusya’nın Donbas merkezli başlattığı ve Kiev sokaklarında devam eden saldırısının üçüncü gününde, Avrupa Birliği’nin lideri Almanya, Ukrayna’ya ordu stoklarından 1000 tanksavar ve 500 Stinger füzesi göndereceğini duyurdu.

Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, yaptığı yazılı açıklamada, Alman hükümetinin Ukrayna silahlı kuvvetlerini desteklemek için ordu stoklarından 1000 tanksavar ve 500 Stinger füzesi göndermek üzere bugün karar aldığını belirterek “Silahlar en kısa sürede Ukrayna’ya teslim edilecek.” ifadesini kullandı.

Açıklamada değerlendirmesine yer verilen Başbakan Olaf Scholz, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının bir dönüm noktası olduğunu kaydederek, “Bu, savaş sonrası düzenimizi tehdit ediyor. Bu durumda (Rusya Devlet Başkanı) Vladimir Putin’in işgalci ordusuna karşı elimizden geldiği kadar Ukrayna’nın kendisini savunmasına destek olmak görevimizdir. Almanya Ukrayna’nın yanındandır.” görüşünü paylaştı.

Almanya, ilkesini çiğnedi!

Almanya, kriz ve savaş bölgelerine ağır silah göndermeme ilkesi gerekçesiyle, Ukrayna’nın silah taleplerini reddediyordu. Hükümetin, Ukrayna’ya silah göndermesi ülke siyasetinde politika değişikliği anlamına geliyor.

Hollanda ve Estonya’ya Almanya’dan onay

Estonya, Ukrayna’ya eski Doğu Almanya (DDR) stoklarından obüsler vermek istiyordu ancak Almanya buna onay vermemişti. Almanya’dan silah alan ülkelerin, bu silahları üçüncü bir ülkeye satabilmesi için Almanya’nın onayı gerekiyor.

Ukrayna, Almanya’dan orta menzilli uçaksavar füze sistemi, taşınabilir uçaksavar füzeleri ve elektronik takip sistemlerinin yanı sıra gece görüş cihazları, gözetleme kameraları, dijital telsizler, miğfer ve radar istasyonları gibi birçok askeri malzeme talep etmişti ancak hükümeti bu talepleri kabul etmemişti.

Alman hükümetinin basın ofisinden yapılan açıklamada, hükümetin eski Doğu Almanya ordusu stoklarından kalan “D30” tipi 9 obüsün ve mühimmatın Ukrayna’ya verilmesi için Estonya’ya onay verdiği belirtildi. Açıklamada, Hollanda’ya da Alman yapımı 400 tanksavarın Ukrayna’ya verilmesi için izin verildiği aktarıldı.

Daha önce belirli şartlarla Finlandiya’ya satılan ardından Estonya’ya devredilen obüslerin Ukrayna verilmesi için Estonya, uzun süreden beri Almanya’nın onayını bekliyordu.

Hollanda’dan 50 tanksavar ve miğfer

Hollanda Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna’ya ek askeri malzeme desteğinde bulunulacağı belirtildi. Bu kapsamda, Ukrayna’ya Alman yapımı 50 tanksavar gönderileceği, ayrıca Almanya ile Slovakya’ya bir Patriot hava savunma sistemi gönderme olasılığının görüşüldüğü ifade edildi.

Savunma Bakanlığından bu sabah yapılan açıklamada, Ukrayna’ya en kısa sürede 200 Stinger uçaksavar füzesi tedarik edileceği bildirilmişti. Hollanda hükümeti 18 Şubat’ta da Ukrayna’ya radar ve miğfer gibi çeşitli askeri malzeme yardımında bulunulacağını açıklamıştı.

Belçika’dan 2 bin otomatik silah ve miğfer

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Ukrayna’nın askeri yardım talebine karşılık vereceklerini bildirdi. Bu kapsamda 2 bin adet otomatik silah ve 3 bin 800 ton yakıt gönderileceğini açıklayan De Croo, askeri yardım talebinin daha detaylı şekilde inceleneceğini ifade etti.

Belçika Savunma Bakanlığı da koruyucu askeri ekipmanın yola çıktığını açıkladı. Bakanlık, NATO ve AB ülkeleriyle istişare içinde gönderilen ekipmanların içinde miğfer, yelek ve yön cihazları gibi malzemelerin bulunduğunu bildirdi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *