Zelenksiy Kiev’in kaybedilmemesi gerektiğini söyledi

Zelenksiy Kiev’in kaybedilmemesi gerektiğini söyledi

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, dün akşam saatlerinde, bu gecenin zor geçeceğini ve Kiev’in kaybedilmemesi gerektiğini söyledi. Rus askeri birlikleri başkent Kiev’in sokaklarında gece boyunca Ukrayna güçleriyle çatıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, dün akşam sosyal medyadan paylaştığı video mesajında değerlendirmelerde bulundu. Bu gecenin gündüzden daha zor geçeceğini ifade eden Zelenskiy, Kiev başta olmak üzere pek çok şehrin saldırı altında olduğunu kaydetti. Zelenskiy, Kiev’in kaybedilmemesi gerektiğini belirterek Rusya’nın tüm gücüyle Ukrayna’nın mukavemetini kırmaya çalışacağını ifade etti.

Kendilerini neyin beklediğini bildiklerini söyleyen Zelenskiy, “Bu gece dayanmalıyız. Ukrayna’nın kaderi tam şu anda belirleniyor.” diye konuştu. Kreşlerin, yetimhanenin ve sivil altyapının vurulmasının izah edilemez olduğunu vurgulayan Zelenskiy, “Kreşteki Ukraynalı çocuklara karşı bu savaş nedir? Onlar kim? Onlar da mı Neonaziler?” diye sordu.

Ana amaçlarının bu kıyımı durdurmak olduğunu ifade eden Zelenskiy, “Düşmanın kayıpları çok ağır, çok ciddi. Yüzlerce, yüzlerce sınırımızı geçen ölü asker.” dedi. Zelenskiy, kendilerinin de “maalesef kayıplarının olduğunu” belirterek “Ukraynalılar saldırıya kahramanca mukavemet gösteriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Rus savaş uçağı ve helikopteri vuruldu

Ukrayna’nın Vinnytsia bölgesinde Rus Su-25 savaş uçağının düşürüldüğü bildirildi. Vinnytsia İl Devlet İdaresi Başkanı Sergiy Borzov, sosyal medya sayfasından yaptığı açıklamada, Kalinovka kasabası yakınlarında Ukraynalı askeri pilotlar tarafından Rus Su-25 savaş uçağının düşürüldüğünü kaydetti.

Ukrayna Hava Kuvvetleri, Donbas’ta bir Rus helikopteri ve bir Su-25 savaş uçağının vurulduğunu açıkladı. Hava Kuvvetlerinin Facebook hesabından yapılan açıklamada, gece yarısı civarlarında Donbas bölgesinde S-300 hava savunma füze sistemi ile 1 Rus helikopteri ve 1 Su-25 savaş uçağının vurulduğunu duyurdu.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus hava indirme birliklerini taşıyan bir uçağın vurulduğunu duyurdu. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Ukrayna hava savunma sistemlerinin, Vasilkiv bölgesinde Rus hava indirme birlikleri paraşütçü askerleri taşıyan İl-76 model uçağı vurduğu bildirildi. Kiev yakınlarında bulunan Vasilkiv, başkentin merkezine 35 kilometre mesafede bulunuyor.

Başkent Kiev gece boyu çatışmalara sahne oldu

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in gecenin zor geçeceği ve Kiev’in kaybedilmemesi gerektiği uyarısı sonrasında, şehirde ağırlıklı olarak meskun mahallelerin olduğu bölgelerde sabaha kadar çatışma ve patlama sesleri duyuldu.

Mahalle aralarında Rus askerleri ile Ukrayna güçleri arasındaki çatışmalar esnasındaki silah sesleri ve patlama görüntüleri vatandaşlar tarafından çekilen videolarla sosyal medyada paylaşıldı. Kiev’in batı girişindeki Zafer Caddesi’nden Rus birliklerinin şehre sokak çatışmalarıyla girmeye çalıştığı ifade edildi.

Ukrayna Kara Kuvvetleri basın servisi, yerel saat ile 04.08 itibarıyla Zafer Caddesi civarındaki askeri birliğe yapılan saldırının geri püskürtüldüğü ve durumun sakin olduğunu bildirdi.

Tren istasyonunun bulunduğu semtin yanı sıra şehrin doğusunda bulunan ve termik santralinin yer aldığı Troyeşçina semtinden de silah sesleri duyulduğu ifade edildi. Sabahın erken saatlerine doğru Kiev’in merkezinde bulunan Bogdan Hmelnitski Caddesi’nden silah sesleri duyulduğu bildirildi.

Vasilkiv’e çok sayıda Rus askeri paraşütle indi

Kiev bölgesinde bulunan Vasilkiv yerleşim yerinde yoğun silahlı çatışmaların yaşandığı belirtildi. Vasilkiv Belediye Başkanı Natalya Balasinoviç 1+1 televizyon kanalına yaptığı açıklamada, çok sayıda Rus askerinin bölgeye paraşütle indiğini söyledi. Şehirde çatışmalar olduğunu ve Rus askerlerinin roket saldırıları gerçekleştirdiğini aktaran Balasinoviç, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasında ölenler olduğunu kaydetti.

Rusya Savunma Bakanlığı, hava indirme birliklerinin Gostomel hava üssündeki unsurlarla birleştiğini, Kiev’in batısıyla bağlantısının kesildiğini bildirmişti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı da Ukrayna hava savunma sistemlerinin, Kiev şehir merkezine yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta bulunan Vasilkiv bölgesinde Rus hava indirme birlikleri paraşütçü askerleri taşıyan İl-76 model uçağının vurulduğunu bildirmişti.

Donbas krizi ve Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı

Ukrayna’da 2014’teki meydan olaylarının ardından, Batı yanlısı bir hükümet yönetime geldi ve Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ülkeden kaçtı. Rusya, Kırım’ı yasa dışı ilhak etti. Ukrayna’da Rus etnik kökene sahip nüfusun yoğun olarak yaşadığı Donetsk ve Luhansk bölgelerinde ayrılıkçılar sözde yönetimler ilan etti.

Rusya’nın desteklediği ayrılıkçı güçlerle Ukrayna ordusu arasında kanlı çatışmalar yaşandı. Batılı güçlerin Moskova nezdinde devreye girmesiyle 2014 ve 2015’te Minsk Anlaşmaları imzalandı. Ancak ateşkes ihlalleri sürdü. Şubat itibarıyla çatışmalarda yaklaşık 14 bin kişi hayatını kaybetti.

Rusya, 2021 sonlarında Ukrayna sınırında on binlerce asker konuşlandırmaya başlayarak dikkatleri üzerine çekti. ABD, Rusya’nın işgale hazırlandığını yinelerken, Rusya bunu reddetti. Batılı ülkeler, Rusya’yı yaptırımlar uygulamakla tehdit ederken Moskova yönetimi, Donbas’taki ayrılıkçı yönetimleri tanıdı ve 24 Şubat’ta Ukrayna topraklarına saldırı başlattı.​​​​​​​

Rus lider Vladimir Putin, amaçlarının “Kiev tarafından soykırıma maruz kalan insanları korumak, Ukrayna’yı Nazizm’den ve militarizmden arındırmak” olduğunu savunarak Ukrayna ordusuna silah bırakma çağrısı yaptı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *