İngiltere, Ukrayna için ne yapacak?

İngiltere, Ukrayna için ne yapacak?

Ukrayna’ya asker gönderme konusuna değinmeyen İngiltere Başbakanı Johnson, Rus bankalarını, şirketlerini, kuruluşlarını ve bireyleri hedef alan yeni yaptırım paketi getirdiklerini duyurdu, Rus bankaların varlıklarını ise gelecek hafta donduracaklarını belirtti.

İngiltere Başbakanı, parlamentoda, Rusya’ya yönelik yeni yaptırım kararlarını açıkladığı konuşmasında, bu yaptırımları, “Rusya’nın gördüğü en büyük ve en ağır yaptırım paketi” olduğunu ileri sürdü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, “Ukrayna’nın kanını ellerinden asla temizleyemeyeceğini” söyleyen Johnson, kanlı bir saldırgan olarak nitelediği Putin’in, dünyanın ve tarihin gözünde “mahkum” olacağını anlattı.

Rus bankaların varlıkları gelecek hafta dondurulacak

Boris Johnson, İngiltere’nin yaptırımlarının, tüm büyük Rus bankalarını, 5 Rus oligarkı ve 100’den fazla şirket ve kişiyi hedef alacağını bildirdi.

Ülkesinin gelecek hafta tüm büyük Rus bankalarının varlıklarını donduracağının altını çizen Johnson, ancak VTB Bank’ın “derhal” tüm varlıklarının dondurulacağına dikkati çekti.

Johnson, ayrıca Rus havayolu şirketi Aeroflot’un faaliyetlerine son verileceğini vurguladı.

Belarus’a da yaptırım uygulanacak

Yeni yaptırımların, büyük Rus şirketlerinin ve devletinin, İngiltere pazarlarında finansman sağlamasını veya borç para almasını engelleyeceğini savunan Boris Johnson, Ukrayna’ya yönelik askeri müdahaledeki rolü nedeniyle Belarus’a da benzer ekonomik yaptırımlar uygulayacaklarını ileri sürdü.

Johnson, yeni yaptırımların, “Londra’daki Rus oligarkların saklanacak hiçbir yeri olmadığı” anlamına geleceğini iddia ederek, Rus vatandaşlarının İngiltere’de banka hesaplarına yatırabilecekleri para miktarının da sınırlı olacağını bildirdi.

Johnson, “Rusya’yı küresel ekonomide her geçen gün ve her hafta sıkıştırmak için amansız bir göreve devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

İngiltere Savunma Bakanlığı: Belarus’taki Rus kuvvetleri Kiev’e ilerliyor

Bakanlık, Twitter hesabından Ukrayna’daki gelişmelere ilişkin paylaştığı istihbarat güncellemesinde, Rusya’nın saldırılarının kara, hava ve denizden fırlatılan füzelerin kombinasyonu ve topçu bombardımanı yoluyla gerçekleştiğini belirtti.

Özellikle komuta kontrol ve hava savunma tesisleri olmak üzere askeri altyapının hedef alındığına işaret edilen paylaşımda şunlar kaydedildi:

“Belarus’taki Rus kuvvetleri Kiev’e doğru ilerliyor. Rusya, Kiev yakınlarındaki bir hava sahasına hava saldırısı düzenledi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri kararlı bir direniş sergiledi ve önemli şehirleri elinde tutmaya devam ediyor. Kesin rakamlar şu anda belirsiz olsa da her iki tarafta da ağır kayıplar var.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *