Polonya, NATO’yu yardıma çağırdı

Polonya, NATO’yu yardıma çağırdı

Polonya, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi üzerine, “NATO’nun (Avrupa’nın) doğu kanadını güçlendirme” çağrısında bulundu. “Rusya Ukrayna’yı 2014’te işgal etmişti” diyen Stoltenberg ise, “Avrupa’nın güvenliği için bir neslin gördüğü en tehlikeli andayız.” ifadesini kullandı.

Polonya Hükümeti Sözcüsü Piotr Muller, “NATO’nun doğu kanadının acilen güçlendirilmesi gerekiyor. Bu tür kararların şimdiden alınması gerekiyor.” dedi.

Muller ayrıca, Ukrayna’daki Polonya diplomatik temsilciliklerinin “mümkün olduğu sürece” açık tutulacağını kaydetti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Rusya-Ukrayna krizinin tırmanması üzerine, Polonya’ya 3 bin ilave asker gönderilmesi talimatı vermişti.

Nato Sekreteri Stoltenberg Rusya’yı kınadı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, olağanüstü yapılan NATO-Ukrayna Komisyonu toplantısının bitiminde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rusya’nın sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ile sözde Luhansk Halk Cumhuriyeti’ni tanıma ve bölgeye asker gönderme kararını kınayan Stoltenberg, Moskova’ya geri adım atmaya ve diplomasi yolunu tercih etmeye çağırdı.

“Avrupa’nın güvenliği için bir neslin gördüğü en tehlikeli andayız.” diyen Stoltenberg, NATO müttefiklerinin Ukrayna’ya desteğinin süreceğini, Rusya’nın Ukrayna sınırları içindeki Kırım’da ve Donbas bölgesinde, ayrıca sınır hattında 150 bin askeri, bunun yanı sıra savaş uçakları ve helikopterleri bulunduğunu belirtti.

Stoltenberg, “Birçok Rus askeri birliği şu anda muharebeye hazır şekilde konuşlandırılmış durumda. Birlikler kamplarından çıktılar, sahadalar ve saldırıya hazırlar.” diye konuştu.

NATO’nun son haftalarda müttefiklerin savunması için Doğu Avrupa’ya binlerce ilave asker gönderdiğini hatırlatan Stoltenberg, daha fazlasının hazırda tutulduğunu öne sürdü. Stoltenberg, “Yüksek alarm vaziyetinde 100’den fazla savaş uçağımız, Kuzey Denizi’nden Akdeniz’e kadar denizlerde 120’den fazla gemimiz bulunuyor. Saldırganlığa karşı ittifaka kalkan olmak için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

NATO Mukabele Kuvveti’nin yüksek hazırlık seviyesine çıkarıldığını hatırlatan Stoltenberg, bu kuvvetin bölgeye gönderilmediğini aktardı.

Stoltenberg, NATO müttefiki bazı ülkelerin açıkladığı yaptırımları ve Almanya’nın Kuzey Akım 2 boru hattının onay sürecini durdurma kararını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

“Rusya 2014’ten beri Donbas’ta”

Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna hakkındaki ilerleyen döneme dair planlarına ilişkin NATO’nun değerlendirmesini ise şöyle aktardı: “Her gösterge Rusya’nın Ukrayna’ya tam kapsamlı bir saldırı planının sürdüğüne işaret etmektedir. Askeri yığınağın sürdüğünü görüyoruz. Geri adım sözü verdiler ama artırıyorlar. Sürekli daha fazla birliğin kamplarından ayrılarak muharebe pozisyonuna geçtiğini, saldırıya hazır olduklarını görüyoruz.”

Donbas’ta saldırıya bahane olarak kullanılmak üzere sahte olaylar üretildiğini belirten Stoltenberg, “Dün gece daha fazla Rus askerinin Donbas’a, Donetsk ve Luhansk’ın bazı bölümlerine girdiğini gördük.” ifadesini kullandı.

Stoltenberg, Rus askerlerinin Donbas’ta olup olmadığına ilişkin tekrarlayan sorular üzerine şunları kaydetti: “Rusya, 2014’ten beri Donbas’ta. Bu daha önce gizli bir operasyondu. Rusya varlığını inkar ediyordu. Sözde ayrılıkçılar Rusya askerleri, özel kuvvetleri tarafından yıllardır kontrol ediliyor ve destekleniyor. Şimdi şunu gördük. İlave Rus kuvvetleri Donbas’a girdi. Bu da durumu daha ciddi kılıyor.”

“Ukrayna zaten işgal edilmişti”

“Rusya’nın son hamlesini Ukrayna’nın işgali olarak görüyor musunuz?” sorusunu ise Stoltenberg, şöyle yanıtladı: “Rusya zaten Ukrayna’yı işgal etmiş durumda. Rusya Ukrayna’yı 2014’te işgal etmişti. Ukrayna’nın parçası olan Kırım’ı ilhak ettiler. 2014’ten beri Donetsk ve Luhask’ta, yani Donbas’ta Rus askeri birlikleri bulunuyor. Şu anda gördüğümüz şey, zaten işgal edilmiş bir ülkenin daha fazla Rus askeri varlığıyla daha fazla işgal edilmiş olması.”

Stoltenberg, Ukrayna içinde ve çevresindeki Rus askeri birlikleri hakkında detay verirken 150 binden fazla Rus askerinin bölgede bulunduğunu söyledi.

Buna ek olarak Ukrayna içinde ve yakınında hava ve deniz kuvvetlerinin konuşlandırıldığını aktaran Stoltenberg, Belarus’ta da Ukrayna sınırına yakın Rus kuvvetlerinin yer aldığını ifade etti. Stoltenberg, “Bu birlikler muharebeye hazır. 10 binlerce muharip asker var. Ayrıca, füzeler, zırhlı araçlar, tanklar, insansız hava araçları, elektronik savaş sistemleri, hava savunma füzeleri ve daha birçok askeri imkan bulunuyor.” dedi.

Rusya’nın Donbas’a girişi üzerine atılacak yeni adımlar konusunda ise Stoltenberg herhangi bir bilgi vermedi.

Sicilya Adası açıklarında tatbikat sürüyor

NATO’nun denizaltı savunma harbine yönelik “Dynamic Manta 2022 (DYMA 22)” tatbikatı İtalya’nın Sicilya Adası açıklarında başladı.

NATO Müttefik Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan (MARCOM) yapılan yazılı açıklamada, “DYMA 22”nin, aralarında Türkiye’nin de olduğu 9 müttefik ülkeye ait gemi, denizaltı ve uçakların, denizaltı savunma ve su üstü harbe hazırlık kapsamında Orta Akdeniz’de bir araya geldiği belirtildi.

DYMA 22’nin NATO’nun her yıl İtalya’da yapılan planlı ve iki büyük denizaltı harbi tatbikatından biri olduğu kaydedildi.

Tatbikata, Fransa, Yunanistan ve İtalya’dan denizaltılar, Kanada, Fransa, Yunanistan, İtalya, İspanya, Türkiye, İngiltere ve ABD’den su üstü gemiler ile Kanada, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, İngiltere ile ABD’den deniz karakol uçakları katılacak.

Tatbikat boyunca her su üstü gemisi farklı denizaltı savaş operasyonlarını idare etme fırsatına sahip olacak ve buna karşın denizaltılar da su üstü gemiler ve hava araçlarıyla koordineli şekilde hedeflerini yakalanmadan avlamaya çalışacak.

Tatbikata ev sahipliği yapan İtalya Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan (Marina Militare) yapılan yazılı açıklamada da tatbikatın, NATO’nun denizaltı savunma harbine yönelik taktikleri değerlendirme ve geliştirme becerisine olanak sağladığı ifade edildi.

Açıklamada, önceki yıllarda “Dog Fish” ve “Proud Manta” olarak da adlandırılan tatbikatın her yıl planlı olarak yapıldığı ve Doğu Avrupa’daki mevcut durumla ilişkili olmadığı belirtildi.

NATO’nun bu önemli tatbikatına Türkiye’den bu yıl, Gabya sınıfı fırkateynlerinden TCG Göksu (F-497) katılıyor.

Tatbikat, 4 Mart’a kadar sürecek.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *