Biden yazılı açıklama yaptı: Rusya’ya karşılık verilecek

Biden yazılı açıklama yaptı: Rusya’ya karşılık verilecek

Rusya’nın Donbas’a başlattığı askeri harekat üzerine ABD Başkanı Joe Biden yazılı açıklama yaptı, kendisi ve eşi Jill Biden’ın bu gece Ukrayna’nın “cesur ve gururlu halkı” için dua edeceğini bildirdi.

Bu gece tüm dünyanın dualarının Ukrayna ile olduğunu belirten Biden, “Putin, felaket bir şekilde can kaybı ve acı getirecek kasti bir savaşı seçti. Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya’dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir. Dünya, Rusya’dan hesap soracak.” ifadesini kullandı.

Biden, Ukrayna’daki durumu bu gece Beyaz Saray’dan izleyeceğini ve ulusal güvenlik ekibinden düzenli güncellemeler alacağının altını çizerek, “Sabah G7 liderleri ile görüşeceğim ve bunun ardından Rusya’nın Ukrayna’ya, küresel barış ve güvenliğe yönelik bu gereksiz saldırganlığı nedeniyle ABD ve müttefiklerinin yanıtını duyurmak için Amerikan halkına hitap edeceğim.” değerlendirmesinde bulundu.

NATO’ya yönelik herhangi bir saldırının geri püskürtülmesi için NATO müttefikleri ile de yakın temas halinde olacaklarının altını çizen Biden, kendisi ve eşi Jill Biden’ın bu gece Ukrayna’nın “cesur ve gururlu halkı” için dua edeceğini aktardı.

Blinken, dün gece canlı yayındaydı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, NBC televizyonunda katıldığı canlı yayında, Rusya-Ukrayna gerginliğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sunucunun, “Bu gece bitmeden Rusya’nın Ukrayna’yı tamamen işgale başlayacağına inanmak için nedeniniz var mı?” sorusuna Blinken, “Evet var. Ne yazık ki Rusya askeri kuvvetlerini Ukrayna’nın kuzeyi doğusu ve güneyine gidecek şekilde son noktada konuşlandırdı. Rusya’nın Ukrayna’ya büyük çaplı bir saldırı başlatması için her şey hazır görünüyor.” yanıtını verdi.

Blinken, sunucunun bu tahmininde kesinlik payını sorması üzerine, “Bakın kesin bir zaman ya da saat veremem ancak Rusya’nın ilerlemesi için her şey hazır.” ifadesini kullandı.

ABD’nin yaptırımlar açısından Rusya’yı yolundan çevirmek için seçeneksiz kalıp kalmadığının sorulması üzerine ise Blinken, “Ben hala büyük bir saldırıyı önlemek için şans olduğunu düşünüyorum. Ancak tekrar söylemem gerekirse Rusya saldırı başlatmanın son safhasında.” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *