Rusya Ukrayna’daki iki bölgeyi tanıdı, Batı tepki gösterdi

Rusya Ukrayna’daki iki bölgeyi tanıdı, Batı tepki gösterdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk bölge yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzaladı. ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve NATO, Rusya’nın kararını kınadığını duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması’nın Donbas’taki ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasıyla ilgili çağrısına cevap vermek için güvenlik konseyi toplantısından bir süre sonra televizyondan halka hitap etti.

Putin yaptığı konuşmada, Kiev yönetiminin “Donbas’ta askeri karar dışında hiç bir kararı tanımadığını” belirterek, “Bu bağlamda, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını bir an önce tanımak için çok geç kalınmış bir kararı almayı gerekli görüyorum.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından Putin, Kremlin Sarayı’nda sırayla sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti, ardından sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıyan kararnameyi imzaladı. İmza töreninde söz konusu yönetimlerin temsilcileri de hazır bulundu.

Törende Rusya ile ayrılıkçıların sözde yönetimleri arasında “dostluk” ve “iş birliği” anlaşmaları da imzalandı.

15 Şubat’ta Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması, Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kurduğu sözde yönetimlerin tanınması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e çağrıda bulunulmasına yönelik kararı kabul etmiş, kararı Kremlin’e göndermişti.

Ukrayna’nın doğusunda, Donbas bölgesinde, 2014’te Kiev yönetimine rağmen Rusya yanlısı ayrılıkçılar Ukrayna topraklarında Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti isminde iki ayrı sözde yönetim oluşturmuştu.

Zelenskiy: Alınan kararlarla bağlantılı sonuçların tüm sorumluluğu Rusya’ya aittir

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın ayrılıkçıların sözde cumhuriyetlerini tanıma kararına ilişkin sosyal medyadan halka sesleniş gerçekleştirdi.

Rusya’nın son hareketleri ülkemizin egemenliği ve toprak bütünlüğünün ihlali olduğunu aktaran Zelenskiy, “Alınan kararlarla bağlantılı sonuçların tüm sorumluluğu Rusya’ya aittir.” diye konuştu.

Zelenskiy, ayrılıkçıları tanımanın tek taraflı olarak Minsk anlaşmalarından çıkmak ve Normandiya Formatında alınmış kararları göz ardı etmek anlamına gelebileceğinin aktararak, kararın barış çabalarını baltaladığını belirtti.

Bugün alınan ve yarın alınacak muhtemel kararlarla Rusya’nın Donbas’ta 2014’ten beri var olan askeri varlığını meşru hale getirmiş olacağını kaydeden Zelenskiy, Normandiya Dörtlüsü Zirvesi için acil çağrı yaptıklarını belirtti.

Zelenskiy, partnerlerinden net ve etkili adımlar beklediklerine dikkati çekti.

Sınırlarının iyi şekilde korunduğunu hatırlatan Zelenskiy, kendi topraklarında olduklarını ve hiçbir şeyden korkmadıklarını söyledi.

Kimseye bir şey borçlu olmadıklarını ifade eden Zelenskiy, “Kimseye bir şey vermeyeceğiz. Bundan eminiz. Çünkü 2014 Şubat değil, 2022 Şubat’tayız. Başka bir ülke, başka bir ordu. Tek amaç Ukrayna’da barış.” dedi.

Zelenskiy, ülkesinin siyasi-diplomatik çözüme bağlı olduğunu kaydetti.

Ukrayna BMGK’yı acil toplantıya çağırdı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya’nın sözde ayrılıkçı yönetimleri tanıma kararı nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini (BMGK) acil toplanmaya çağırdı.

ABD, Ukrayna’nın BM Güvenlik Konseyi’nin acilen toplanması çağrısına destek verdi. ABD’nin BM Büyükelçisi Linda Thomas Greenfield, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya’nın Donbas bölgesiyle ilgili kararına “Bu, Ukrayna’nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün sebepsiz bir ihlalidir.” diyerek tepki gösterdi.

Greenfield, Ukrayna’nın BM Güvenlik Konseyi’nin acilen toplanması çağrısını desteklediklerini belirterek, “Güvenlik Konseyi, Rusya’dan bir BM üyesi devlet olan Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymasını talep etmelidir.” dedi.

Rusya’nın eylemenin, Minsk Anlaşmalarının reddi ve 2015 BM Güvenlik Konseyi kararının ihlali olduğunu vurgulayan Greenfield, “Rusya’nın duyurusu, görünüşe göre Ukrayna’yı daha fazla işgal etmek için bir bahane yaratmak amacıyla tasarlanmış bir tiyatrodan başka bir şey değil.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD Büyükelçisi, “Her BM üye devletinin bir sonraki adımda bir payı vardır. Rusya’nın eylemleri, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana, bir ülkenin başka bir ülkenin sınırlarını tek taraflı olarak yeniden çizemeyeceği ilkesini savunan uluslararası düzeni tehdit ediyor. Bu ilke, tüm üye devletlerin sürdürmeyi taahhüt ettiği BM Şartı’nda yer almaktadır.” ifadelerini paylaştı.

“Ukrayna’nın egemen topraklarını gasp etmeye yönelik bu küstah girişim karşısında hepimiz Ukrayna’nın yanında durmalıyız.” diyen Greenfield, bu krize karşı kimsenin tarafsız kalmaması gerektiğini belirtti.

ABD’den açıklama

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Biden “Rusya’nın Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü zedelemek için yürüttüğü faaliyetlere karşılık belirli kişilerin mal varlıklarının dondurulması ve belirli işlerin yasaklanması” başlıklı bir kararname imzaladı.

Söz konusu kararname ile Rusya’nın bağımsızlığını tanıdığı sözde Donesk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerine yatırım yapılması, bu bölgelerden ABD’ye doğrudan ya da dolaylı yollarla ithalat ya da ihracat yapılması yasaklandı.

Ayrıca kararname kapsamında bu bölgelerde faaliyet gösterdiği belirlenen kişilere de yaptırımlar getirilmesi öngörülüyor.

Biden-Zelenskiy telefon görüşmesi

Beyaz Saray, Biden’ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Rusya’nın Donbas’taki ayrılıkçıların sözde yönetimlerini tanıması kararının ve sonrasında atılacak adımların ele alındığı görüşmeden Biden, Putin’in sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanıma kararını şiddetle kınadıklarını belirtti.

Görüşmede Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik daha ileri bir işgal adımına yaptırımlarla verecekleri “güçlü” karşılığa ilişkin Zelenskiy’i bilgilendirdi ve Kiev yönetimine tam destek verdiğini dile getirdi.

Blinken’den yazılı açıklama

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya Devlet Başkanı Putin’in sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanıma kararını şiddetle kınadıklarını açıkladı.

Blinken, yaptığı yazılı açıklamada, “Başkan Putin’in sözde “Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini” “bağımsız” olarak tanıma kararını şiddetle kınıyoruz. Duma’nın bu konuda ilk talepte bulunduğunda söylediğimiz gibi bu karar, Rusya’nın Minsk anlaşmaları kapsamındaki taahhütlerinin tamamen reddettiğini gösteriyor; Rusya’nın iddia ettiği diplomasiye bağlılığıyla doğrudan çelişiyor ve Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne açık bir saldırıdır.” ifadelerini kullandı.

Blinken devletlerin, tehdit veya kuvvet kullanımı yoluyla yaratılan yeni bir “devleti” tanımama ve başka bir devletin sınırlarını bozmama yükümlülüğü olduğunu ifade eden Blinken, “Rusya’nın kararı, Başkan Putin’in uluslararası hukuka ve normlara karşı alenen saygısızlığının bir başka örneğidir.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden’ın, ABD vatandaşlarının Ukrayna’nın “Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri” olarak adlandırılan bölgelerde tüm yeni yatırımlarını, ticaretini ve finansmanını yasaklayan bir Başkanlık Kararnamesini imzalayacağını hatırlatan Blinken, Rusya’nın eylemine yanıt olarak uygun adımları atmak için Ukrayna ve diğer ortakları ile koordinasyona devam edeceklerini kaydetti.

ABD-Ukrayna Genelkurmay Başkanları görüştü

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı sözde Donestk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanıma kararı ve buralara asker sevk etme talimatı üzerine Ukrayna Genelkurmay Başkanı Korgeneral Valery Zaluzhny ile telefonda görüştü.

ABD Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Albay Dave Butler, yaptığı yazılı açıklamada, görüşmede iki komutanın bölgedeki gelişmeleri ele aldıklarını kaydetti.

Butler, “Askeri liderler, Doğu Avrupa’daki güvenlik ortamına ilişkin görüşlerini ve değerlendirmelerini paylaştı. Genelkurmay Başkanı, Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteği bir kez daha teyit etti. Ukrayna, NATO’nun önemli bir ortağıdır ve Avrupa’da barış ve istikrarın korunmasında kritik bir rol oynamaktadır.” ifadelerine yer verdi.

Biden, Scholz ve Macron görüştü

ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Ukrayna’da yaşanan son gelişmeleri görüştü.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre Biden, Macron ve Scholz ile Ukrayna’da artan gerilimi ele aldığı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Açıklamada, “Liderler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Donetsk ve Lugansk bölgelerini ‘bağımsız’ olarak tanımasını kınamaktadır.” ifadesine yer verilerek, liderlerin gelecekte atacakları adımlar konusunda koordinasyonu sürdüreceğinin altı çizildi.

İngiltere’de kabine Ukrayna gündemiyle acil toplanacak

Başbakanlık Konutu 10 Numara, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın, Ukrayna’daki son gelişmeleri ele almak ve derhal uygulamaya konacak önemli bir yaptırım paketinin kabul edilmesi dahil, İngiltere’nin Rusya’ya yanıtını koordine etmek için TSİ 09.30’da düzenlenecek Acil Durum Kabine Toplantısı’na (COBRA) başkanlık yapacağını bildirdi.

Johnson-Zelenskiy telefon görüşmesi

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna ve çevresinde kötüleşen durumu ele almak üzere Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy ile telefonda görüştü.

Başbakanlık Konutu 10 Numara’dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Johnson’ın, bölgedeki son gelişmelerle ilgili ciddi endişesini dile getirdiği ve Zelenskiy’e ilerleyen saatlerde ve günlerde bir işgalin gerçek bir olasılık olduğuna inandığını söylediği bildirildi.

Açıklamada, Johnson’ın, Kremlin’in, Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini tanıma kararını şiddetle kınadığı ve bu adımın, Minsk anlaşmalarını ve sürecini işlevsiz hale getirdiğini söylediği aktarıldı.

İngiltere’nin konuyu ilerleyen günlerde Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatında (AGİT) gündeme getireceği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Başbakan Johnson, Zelenskiy’e, İngiltere’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ihlal eden suç ortaklarını hedef alan yaptırımlar hazırladığını ve bu önlemlerin bugün (22 Şubat’ta) yürürlüğe gireceğini söyledi. Johnson ayrıca, Ukrayna hükümetinin talebi üzerine Ukrayna’ya daha fazla savunma desteği göndermeyi araştıracağını dile getirdi.”

Açıklamada, liderlerin, bir işgal durumunda Batı’nın Ukrayna’yı desteklemesi gerektiği, ancak mümkün olan son saniyeye kadar diplomatik bir çözüm aramaya devam etmesi gerektiği konusunda anlaştığı belirtilerek, “Johnson, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’in eylemleri ne olursa olsun, İngiltere’nin Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne verdiği tam destekte kararlı olacağını söyledi.” denildi.

İngiltere, Rusya’ya yaptırım uygulayacak

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini resmen tanıma kararının ardından Twitter’dan yaptığı açıklamada, Rusya’nın uluslararası taahhütlerini ihlal etmesinin cezasız kalmasına izin vermeyeceklerini belirtmişti.

Truss, “Yarın, uluslararası hukuk ihlallerine ve Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik saldırılarına yanıt olarak Rusya’ya yeni yaptırımlar açıklayacağız.” ifadesini kullanmıştı.

Avrupa Birliği, BMGK’nın acilen toplanmasını istedi

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, aynı anda sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlarla Rusya’nın sözde Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin tanınmasıyla ilgili kararını tepkiyle karşıladı.

Liderlerin ortak mesajlarında şu ifadeler yer aldı: “Ukrayna’daki iki ayrılıkçı bölgenin tanınması, uluslararası hukukun, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ve Minsk anlaşmalarının açık bir ihlalidir. AB ve ortakları, Ukrayna ile dayanışma içinde birlik ve kararlılıkla tepki gösterecek.”

Von der Leyen ve Michel daha sonra ortak yazılı açıklama yayımlayarak, Putin’in kararını “mümkün olan en güçlü şekilde kınadıklarını” bildirdiler. Açıklamada ayrıca ,”Bu adım, Minsk anlaşmalarının yanı sıra uluslararası hukukun da açık bir ihlalidir. Birlik, bu yasa dışı eyleme karışanlara yaptırımlarla karşılık verecektir. Birlik, Ukrayna’nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğini yineler.” ifadeleri kullanıldı.

Borrell, AB Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından yaptığı açıklamada, AB’nin, Rusya’nın Donbas’taki ayrılıkçı yönetimleri tanıması halinde güçlü bir birleşik cephe olarak tepki vermeye hazır olduğunu söylemişti.

Borrell, sosyal medyadaki mesajında, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözde Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerine sözde barışı koruma misyonu gönderme talimatını içeren kararnamesi Ukrayna’ya karşı yeni bir açık saldırganlık, ülkenin toprak bütünlüğü ve egemenliğinin ihlalidir.” ifadesini kullandı.

Borrell, BM Güvenlik Konseyinin en kısa sürede konuyla ilgili toplanması gerektiğini ifade etti.

BM: Ukrayna-Rusya arasındaki büyük çatışma riski önlenmelidir

Birleşmiş Milletler (BM) Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, Ukrayna’nın çağrısı ile acil toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde, bölgedeki tehlikeli gelişmelerden çok büyük endişe duyduklarını aktardı.

DiCarlo, “Önümüzdeki saatler ve günler kritik olacak. Büyük çatışma riski gerçektir ve ne pahasına olursa olsun önlenmesi gerekir.” diye konuştu.

Rusya’nın “Barış misyonu” adı altında doğu Ukrayna’ya asker gönderdiği haberlerinden dolayı büyük üzüntü duyduklarını belirten DiCarlo, ateşkes ihlalleri ile bölgedeki sivillerin zarar gördüğünü kaydetti.

DiCarlo, son gelişmelerin mevcut müzakerelere olası sonuçları konusunda son derece endişeli olduklarını tekrarlayarak, gelinen noktada bölgesel güvenlik sorunları için taraflar arasında diyaloğu sürdürmenin daha da önemli olduğunun altını çizdi.

NATO, Rusya’nın tanıma kararını kınadı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, konuyla ilgili açıklamasında, sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin tanınmasını kınadığını bildirerek, “Bu, Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü baltalamakta, anlaşmazlığa çözüm bulunmasına yönelik çabaları tüketmekte ve Rusya’nın da taraf olduğu Minsk Anlaşmasını ihlal etmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya’nın da içinde bulunduğu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2015’te Ukrayna’nın egemenliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını teyit ettiğini hatırlatan Stoltenberg, şu ifadeleri kullandı:

“Donetsk ve Lugansk Ukrayna’nın parçasıdır. Moskova, ayrılıkçılara mali ve askeri destek sağlayarak Ukrayna’nın doğusundaki çatışmayı körüklemektedir. Rusya ayrıca bir kez daha Ukrayna’yı işgal için bahane sahnelemeye çalışmaktadır.”

Stoltenberg, NATO olarak uluslararası anlamda tanınmış sınırları içinde Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini desteklediklerini ifade ederek, Rusya’yı diplomasi yolunu seçme, acilen askeri yığınağı ile güçlerini uluslararası yükümlülükleri ve taahhütleri uyarınca Ukrayna çevresi ve içinden çekmeye çağırdı.

Dünyadan diğer tepkiler

Avrupa Birliği (AB) üyesi Avusturya, Hollanda, Çekya ve Slovakya, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini resmen tanıma kararına, tepki gösterildi.

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kararının Minsk Anlaşmasının açık ihlali ve hali hazırda barışçıl çözüm için sürdürülen diplomatik çabalara yönelik bir “hakaret olduğunu” ifade etti.

Türkiye

Türk Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada kınama yerine, ‘uluslararası hukuka riayet’ çağrısı yapıldı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Rusya Federasyonu’nun, sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararı Minsk Anlaşmaları’na aykırı olduğu gibi, Ukrayna’nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına gelmektedir.

Rusya’nın sözkonusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz.

Bu vesileyle Ukrayna’nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılığımızı vurguluyor, tüm ilgili taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrısı yapıyoruz.”

Slovakya

Slovakya Başbakanı Eduard Heger, Ukrayna ile dayanışma içinde olduklarını belirterek, Rusya’nın aldığı kararı kınadığını belirtti.

Heger, barışçıl çözüm için diplomatik çabaların sarf edildiği bir süreçte Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini resmen tanınmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Çekya

Çekya Başbakanı Petr Fiala da Rusya’nın aldığı kararın uluslararası hukuku ihlal ettiği gibi egem bir ülkeye yönelik açık bir “saldırganlık” olduğunu ifade etti.

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini resmen tanıma kararını kınadı.

Hollanda

Hoekstra, konuyla ilgili sosyal medya hesabından, “Ukrayna’daki ayrılıkçı bölgelerin tanınması, uluslararası hukukun, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ve Minsk anlaşmalarının açık bir ihlalidir. Hollanda bu eylemi şiddetle kınıyor ve AB ve NATO ortaklarımızla yakın ve sıkı bir koordinasyon içinde kararlılıkla hareket edecektir.” paylaşımında bulundu.

İrlanda

İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini resmen tanıma kararına tepki göstererek, ülkesinin, Rusya’ya yönelik yaptırımlar dahil net ve güçlü bir Avrupa Birliği (AB) yanıtını desteklediğini bildirdi.

Coveney, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Rusya’nın sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin tanınması kararının “uluslararası hukuka aykırı” olduğunu belirtti.

Bakan Coveney, “İrlanda’nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne ve kendi dış ve güvenlik politikası yolunu seçme hakkına verdiği destek sarsılmaz.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya’nın kararını, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün açık bir ihlali olduğunu vurgulayan Coveney, söz konusu kararın, Minsk anlaşmalarının da açık ve tek taraflı ihlali olduğunu kaydetti.

Coveney, “İrlanda, ek yaptırım önlemleri dahil net ve güçlü bir AB yanıtını desteklemektedir.” ifadesini kullandı.

Almanya

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya’nın sözde Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerini tanıma kararını geri almasını istedi.

Baerbock, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kararına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Rusya’yı kararından dönmeye ve Minsk anlaşmalarına uygun olarak diplomatik ve siyasi ihtilaf çözüm yoluna dönmeye çağırıyoruz.” ifadesini kullandı.

Sözde Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin Putin tarafından tanınmasının uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu belirten Baerbock, bunun barışçıl ve siyasi çözüme yönelik tüm diplomatik çabalara ciddi bir darbe olduğunu kaydetti.

AGİT’te yıllarca süren çabaların kasıtlı olarak yok edildiğine işaret eden Baerbock, tanıma kararının aynı zamanda Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin bir başka ihlali anlamına geldiğini dile getirdi.

Almanya’nın, uluslararası kabul görmüş sınırları konusunda Ukrayna’nın yanında yer aldığını hatırlatan Baerbock, “Uluslararası hukukun bu ihlaline yanıt vereceğiz. Bunu ortaklarımızla koordine ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı ayrıca, Rusya’ya Ukrayna sınırındaki askeri tehditleri ortadan kaldırması için çağrısını yineleyerek Rusya tarafından daha fazla askeri bir gerilime karşı açıkça uyarıda bulunduklarını bildirdi.

Fransa

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini resmen tanıma kararı alarak uluslararası taahhütlerini ihlal ettiğini belirterek, Avrupa’nın bu ülkeye karşı yaptırım kararı almasını istedi.

Elysee Sarayından yapılan yazılı açıklamaya göre, Macron, Putin’in söz konusu kararını kınadı.

Bunun açıkça Rusya’nın uluslararası taahhütlerinin tek taraflı ihlali ve Ukrayna’nın egemenliğine saldırı olduğunu ifade eden Macron, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) bu konuda acil toplantı yapılmasını ve Avrupa’nın yaptırım kararı almasını istedi.

İtalya

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, İtalyan basınına yaptığı açıklamada, “Rus makamlarının, sözde ayrılıkçı Lugansk ve Donetsk Cumhuriyetlerini tanıma kararı, Minsk anlaşmalarına aykırı olduğu için kınanmalı ve diplomatik çözüm arayışında ciddi bir engel teşkil etmektedir. İtalya, Ukrayna’nın uluslararası düzeyde tanınan sınırları içinde toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklemeyi sürdürüyor.” ifadelerini kullandı.

Bölgede tek taraflı atılan adımların, istikrar ve güvenlik koşullarının sağlanmasını engellediğini kaydeden Di Maio, tüm tarafları uygun formatta müzakere masasına dönme çağrısı yaptı.

Di Maio, Rusya’ya verilecek yanıtı koordine etmek üzere İtalya’nın, Avrupa Birliği ve NATO’daki ortaklarıyla sürekli iletişim halinde olduğunu da aktardı.

Gürcistan

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzalamasını sert bir şekilde kınadı.

Zurabişvili, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Putin’in, Rusya’nın Donbas’taki ayrılıkçıların sözde yönetimlerini tanıyan kararnameyi imzalamasına tepki gösterdiklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Rusya’nın, Ukrayna’nın Donetsk ve Lugansk bölgelerini tanımasını şiddetle kınıyoruz. Bu, topraklarımızın yüzde 20’sinin işgaline (2008’de) yol açan senaryonun tekrarıdır.”

Mesajında, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediklerini aktaran Zurabişvili, “Gürcistan, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve barışını desteklemek için Ukrayna ve Başkan Zelenskiy’nin yanında yer alıyor.” ifadelerine yer verdi.

Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı David Zalkaliani da Rusya’nın kararının uluslararası hukuk ilkelerinin ihlal edilmesi olduğunu belirterek, Rusya’nın 2008’de Gürcistan’a uyguladığı şiddet politikasını şimdi Ukrayna’ya yönelik kullandığını kaydetti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *