Ukrayna’dan NATO’ya “dürüst olun” çağrısı

Ukrayna’dan NATO’ya “dürüst olun” çağrısı

Zelenski, Münih Güvenlik Konferansı’nın “Ukrayna ve Avrupa Güvenliği ve Doğu-Batı İlişkileri ve Avrupa Güvenlik Mimarisi” başlıklı oturumunda konuştu, “Dünya, savaş istemediğini söylerken; Rusya da müdahale etmek istemediğini söylüyor. Burada biri yalan söylüyor.” burada biri yalan söylüyor dedi.

Ülkelerini Rusya’ya karşı her zaman savunacaklarını vurgulayan Vladimir Zelenski, “Askeri çatışma yerine diplomatik çözüm istiyoruz.” dedi.

‘Burada biri yalan söylüyor’

Zelenski, Avrupa’daki güvenlik sorunlarının çözülmesi, Ukrayna’ya daha etkin güvenlik garantilerinin sağlanması amacıyla bir teklifi bulunduğunu aktararak “Önümüzdeki haftalarda, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) üyelerinin yanı sıra Avrupa, Almanya ve Türkiye’nin katılımıyla bir zirve düzenlenmesini öneriyorum.” ifadesini kullandı. Ülkesine daha fazla uluslararası destek çağrısında bulunan Zelenski, “Ortaklarımızın desteği olsun veya olmasın ülkemizi koruyacağız.” mesajı verdi.

Zelenski, Ukrayna ve Avrupa’nın barışı özlediğine işaret ederek “Dünya, savaş istemediğini söylerken; Rusya da müdahale etmek istemediğini söylüyor. Burada biri yalan söylüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

‘NATO dürüst olmalı!’

Ülkesinin NATO üyeliği konusuna da değinen Zelenski, NATO üyesi olmasının istenmemesi durumunda kendilerine karşı dürüst olunmasını istedi.

Zelenski açıklamasında, “Üçüncü Dünya Savaşına ihtiyacımız yok. Ukrayna’ya düşen bombalar Avrupa için de bir tehdit. Barışı koruması gereken BM kendini bile savunamıyor. Kendisinin daimi üyesi (Rusya) Tüzüğü hoyratça ihlal ediliyor. Dünyanın ve Avrupa’nın güvenlik mimarisi neredeyse yok olmak üzere. Dostlarımız yanımızda olsun ya da olmasın ülkemizi savunacağız. NATO Ukrayna’yı isteyip istemediği konusunda dürüst olmalı.” dedi.

Ukrayna’yı “Avrupa’nın Rusya’ya karşı kalkanı” olarak nitelendiren Zelenski, “Ülkemiz 8 yıl boyunca dünyanın en büyük ordularından birini geride tuttu. Bu nedenle daha fazla uluslararası desteği hak ediyoruz.” diye konuştu.

Zelenski, Batı’ya, “Rusya’ya yönelik olası yaptırımların caydırıcı olmasını ve en azından olası yaptırımları açıklaması” çağrısında bulundu.

NATO’nun ‘Açık kapı’ politikasına atıfta bulunan Zelenskiy, “Açık kapılar iyidir ancak yıllardır kapalı sorulara değil açık cevaplara ihtiyacımız var. Ukrayna, bağış için dileniyor gibi algılanmamalı. Avrupa’yı da koruduğumuz unutulmamalı. Ukrayna’ya düşen bombalar Avrupa için de bir tehdit” dedi.

Ayrıca Rusya’nın Kırım’ı tekrar geri almayı istediği iddialarına cevap veren Zelenskiy, “Rusya Ukrayna Kırım’ı almak istiyor diye bir iddiada bulunuyor. Burada NATO’nun kurucu sözleşmesinin 5. maddesini dile getirmemiz önemli. Normandiya formatı ve Minsk anlaşması burada çok önemli” ifadelerini kullandı.

Ukraynalı lider, yaptırımların bir listesini kamuoyuna açıklamanın “güçlü bir adım” olacağını, bunun Moskova hükûmetinin, silahlı çatışmaya girdiğinde karşılaşacağı sonuçlar hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayacağını söyledi.

Rusya’nın Ukrayna sınırına yığdığı birliklerini geri çekmesi şartıyla yaptırımlara duyulan gereksinimin ortadan kalkacağını vurgulayan Zelenski, “Bombardıman gerçekleştikten sonra yaptırımlara ihtiyacımız yok.” dedi.

Zelenskiy-Macron görüşmesi

Zelenskiy, Twitter paylaşımında, Donbas cephesinde şiddetlenen çatışmalar hakkında Macron’a telefonda bilgi verdiğini belirtti.

Cephedeki kayıpları ve Ukraynalı siyasetçilerle uluslararası gazetecilerin topçu atışlarına maruz kalmaları hakkında Macron’a bilgi aktardığını kaydeden Zelenskiy, “Acil olarak gerilimin düşürülmesi ve siyasi-diplomatik uzlaşma için gerekliliği ve olası yolları görüştük.” değerlendirmesini yaptı.

Zelenskiy-Kamala Harris görüşmesi

Zelenskiy, Münih Güvenlik Konferansı’nda ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile bir araya geldi, “İstediğimiz tek şey barış” dedi. Zelenskiy, Ukrayna’nın ABD’den özel bir askeri yardım beklediğinin de altını çizdi.

ABD Devlet Başkanı Joe Biden’a teşekkür eden Zelenskiy, “Barışçıl ve diplomatik yol, bizim ihtiyacımız olan yoldur. Biz bunu 8 yıldır yapıyoruz. Burası bizim toprağımız ve neler olup bittiğini biliyoruz. Tek istediğimiz ülkemize barış getirmek. Müttefikimiz ve ortağımız olarak ABD’ye ve Başkan Biden’a minnettarız” dedi. Kendilerine destek veren ülkelere Rusya’ya yaptırım uygulanması konusunda çağrı yapan Zelenskiy, “Saldırganlıklardan önce yaptırımların barışçıl bir çözüm getireceğine inanıyoruz. Bu nedenle durumu nasıl gördüğümüzü ve neyin işe yarayabileceğini size aktarmak istiyorum. Gücümüze ve ortaklarımızın desteğine inanıyorum” diye konuştu.

Kamala Harris ise görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde ABD’nin Rusya’ya ağır ekonomik yaptırımlar uygulayacağını ifade etti.

Zelenskiy-Harris görüşmesinden kısa bir süre önce açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, Putin’in yakın bir tarihte Ukrayna’yı işgal edeceğine ve sadece Ukrayna’nın doğusunu değil, başkent Kiev’i hedef alacağını söylemişti.

Zelenskiy-Johnson görüşmesi

Zelenskiy, Münih Güvenlik Konferansı’nda İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüşmesinde Ukrayna krizi konusunda diplomasiyi işaret ederek, “İngiltere’ye güvenlik ve barış adına verdiği destek için minnettarım” dedi.

Zelenskiy görüşmenin ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Münih’te, Boris Johnson ile buluştuk. Rusya’nın saldırgan eylemlerinin arka planına karşı güvenlikten bahsettik. Daha fazla ortak adım üzerine anlaştık. Diplomasi yoluyla gerilimi azaltma arayışında nedeniyle bir aradayız. İngiltere’ye güvenlik ve barış adına verdiği destek için minnettarım” dedi.

İngiltere Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Liderler, Ukrayna’nın daha fazla işgal edilmesi girişiminin, Ukrayna tarafından şiddetli bir direnişle karşılanacağı ve bunun yanlış bir hesap olacağı yönünde fikir birliğine vardılar. İki lider, Başkan Vladimir Putin’in barış ve diplomasi için zamanı olduğu konusunda anlaştı” denildi.

Başbakan Johnson ise sosyal medyadan yaptığı açıklamada “İngiltere, uzun süredir devam eden Rus saldırganlığı karşısında Ukrayna’ya ve halkına olan desteğini yineledi” ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, Amanpour’un sorularını yanıtladı

Devlet Başkanı Zelenskiy konuşmasının ardından ABD’li gazeteci Christine Amanpour’un sorularını cevaplayarak, “Bizler çok ciddi sinyaller de verdik. Dünya liderleri bir araya geldik. Biz Rusya ile masaya oturup konuşmaya hazırız dedik. Biz bunu söylerken, diplomasiyi tercih etmek varken neden bombaları tercih ediyor Rusya?” sözlerini kullandı.

Zelenskiy, “Savaş ne zaman gelecek bilemiyoruz ama bizim de cevap vermemiz gerekiyor. Sürekli savaş şu zaman çıkacak, ekonomi böyle etkilenecek, iş dünyası etkilenecek deniliyor, bu riskşn olduğu bir ülkede kim yaşamak isteyebilir? İstikrarsızlık isteniyor. İşgal etmek için güçsüzleşelim istiyorlar. Biz her türlü tehdidi değerlendirmek durumundayız. Yarın ne olacak? Halkıma ne olacak? Halk bankalara koşuşup paralarını korkarak çekmek istese ne yaşanacak? Bir bilgi savaşı da yaşanıyor. Biz Ukraynalılar pes etmiyoruz sadece yaşamak istiyoruz” dedi.

Ukrayna’nın NATO’ya katılım isteğiyle ilgili sorunları cevaplayan Zelenskiy, “NATO ile çok farklı riskler var. Bir uzlaşı da yok. Farklı görüşler var. Ukrayna ile NATO ile de bir mesafe var. Mesafeyi azaltmak için ne kadar zamana ihtiyacımız var bunu da bilelim ki bu trajedilerle baş etmek durumunda kalmayalım. Tek istediğimiz bu güvencelerin verilmesi, bilgi istiyoruz. Kimse kimseyi zorlamıyor aslında. NATO’da olalım diye de zorlamıyoruz. Güvenlik teminatlarının sağlanmasını istiyoruz” diye konuştu.

Donbass’ta dünden beri yaşanan gerilim ve silahlı çatışmalara rağmen Ukrayna’yı geride bırakmaktan korkup korkmadığı ile ilgili soruya ise Zelenskiy, “Neden korkayım burada dostlarım var. Ülkemiz ben orada olmasam da son derece güvende. Benim buraya yaptığım ziyaret çok önemliydi o yüzden gelmeye karar verdim. Sabah kahvaltımı Ukrayna’da yaptım akşam yemeğimi de Ukrayna’da yapacağım” şeklinde konuştu.

Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna krizinin çözümüne yönelik diplomasi çağrısına devam ederek önümüzdeki günlerde Türkiye, Almanya ve Ukrayna’nın da katılacağı bir zirve gerçekleştirilmesi çağrısında bulunarak, “Önümüzdeki günlerde Avrupa’daki güvenlik sorunlarını ele almak için Ukrayna, Almanya ve Türkiye’nin katılımıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri arasında zirve düzenlenmesini teklif ediyorum” dedi.

Vladimir Zelenskiy ayrıca Budapeşte Mutabakatı istişarelerine başlanması yönünde çağrı yapılması gerektiğini ifade ederek, “Budapeşte Mutabakatı çerçevesinde istişareler başlatmaya hazırlanıyorum. Dışişleri Bakanı’na bu yönde çağrı yapılması talimatı verildi. Tekrar gerçekleşmemesi veya sonuçlarının ülkemiz için güvenlik garantisi sağlamaması halinde, Ukrayna Budapeşte Mutabakatı’nın çalışmadığına ve 1994 yılındaki tüm toplu kararların sorgulanacağına dair her türlü hakka sahip olacaktır” dedi.

Johnson: Rusya 1945’ten bu yana Avrupa’daki en büyük savaşı planlıyor

Johnson, BBC’ye verdiği ve tamamı TSİ ile 12.00’da yayınlanacak röportajında, “Gerçek şu ki tüm işaretler, planın bazı açılardan çoktan başlamış olduğu yönünde.” iddiasında bulundu.

İstihbaratın, Rusya’nın Ukrayna’nın başkenti Kiev’i kuşatacak bir işgal başlatma niyetinde olduğunu gösterdiğini savunan Johnson, ABD Başkanı Joe Biden’ın Batılı liderlere, istihbaratın Rus kuvvetlerinin Ukrayna’ya sadece doğudan, Donbass üzerinden değil, Belarus ve Kiev çevresindeki bölgeden girmeyi planladığını söylediğini aktardı.

“Korkarım ki gördüğümüz plan, 1945’ten bu yana Avrupa’daki en büyük savaş olabilecek bir şey için.” diyen Johnson, insanların sadece Ukraynalıların değil, aynı zamanda genç Rusların da potansiyel kayıplarını göz önünde bulundurması gerektiğini sözlerine ekledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *