Rusya neleri test etti?

Rusya neleri test etti?

Yeni Şafak yazarı Abdullah Muradoğlu, “Birçok analiste göre “Ukrayna Krizi” Rusya’nın “NATO” ile yaşadığı anlaşmazlığın masaya getirilmesi için bir figür olarak sahnelendi.” görüşünü dile getirdi.

ABD ve NATO’nun, Rusya’nın taleplerinin kabul edilemeyeceği yönündeki sert tutumunu sürdürmesine karşın, NATO içinde Almanya’nın başını çektiği kanatlarsa “Amerika-İngiltere” veya “Anglo-Sakson” kanattan daha farklı düşünüyorlar iddiasını seslendiren Abdullah Muradoğlu, “Ukrayna Krizi Rusya’nın karşılaşabileceği tüm riskleri ortaya çıkardı. Rus ordusunun Ukrayna etrafında yaptığı askerî yığınaktan kaynaklanan gerilimler Avrupa Birliği ve NATO içindeki farklı pozisyonları ifşa etti. Bir bakıma Rusya gerilim üzerinden “test” yapmış oldu.” ifadesini kullandı.

Bugün Yeni Şafak’ta yer alan “Rusya neleri test etti?” başlıklı yazısında Muradoğlu, “Real-politik manzaraya göre Ukrayna’ya girmesi durumunda Rusya’yı caydıracak bir askerî seçenek söz konusu değil.” görüşünü savundu.

Muradoğlu, “ABD ve ortaklarının Rusya’ya yönelik yaptırımlarınsa, yaptırım getiren ülkelere de ağır bedeller yükleyeceği konusunda farklı yorumlar söz konusu. ABD ve ortaklarına göre Rusya’yı sarsacak en ciddi yaptırımsa Almanya ve Rusya arasındaki gaz arzını iki katına çıkaracak olan “Kuzey Akım-2” projesinin iptal edilmesi. Almanya ise Ukrayna yüzünden projeyi iptal etmeye hevesli değil. Rusya Ukrayna’ya girecek olur ise Amerikan Kongresi’nde Rus karşıtı şahinlerin “Kuzey Akım-2”ye yönelik yaptırım girişimlerinin sonuca ulaşması mümkün gözüküyor.” dedi.

Scholz’un ABD ziyaretinde ‘terleten’ sorular

Muradoğlu, yazısının son bölümünde, ABD-Almanya arasındaki durumu, Almanya başbakanının Beyaz Saray’da kabulü esnasında, gazetecilerin soruları karşısında ortaya çıkan durum üzerinden gösterdi. Muradoğlu o basın toplantısını şöyle anlattı:

7 Şubat’ta Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile ABD Başkanı Joe Biden Beyaz Saray’da bir görüşme yaptılar. Görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında Biden da, Scholz da “Kuzey Akım-2” projesine yönelik yaptırımdan tek kelime bile söz etmediler.

Soru alma faslına geçildiğindeyse gazeteciler ısrarla, “Rusya Ukrayna’ya girerse Kuzey Akım-2 projesi iptal edilecek mi”sorusunu yönelttiler. Biden projenin iptal edileceğinden son derece emin olduğunu söyledi.

Gazeteciler Almanya’nın onay vermemesi durumunda projenin nasıl iptal edileceğini sorduklarındaysa Biden emin bir şekilde “Söz veriyorum, bunu yapacağız” dedi.

Gazeteciler Scholz’a “Kuzey Akım 2” projesinin iptal edileceğine dair Biden’a taahhütte bulunup bulunmadığını sordular. Scholz Rusya’ya olası yaptırımlarda ABD ile birlikte hareket edeceklerini vurgulamakla birlikte “Kuzey Akım-2” ismini telaffuz etmedi.

Gazeteciler bu kez Scholz’ a “Masanın etrafındaki tüm seçenekleri söylediniz. Kuzey Akım-2’den ise söz etmediniz.. İptal edeceğinizi açıklayarak ABD’nin güvenini geri kazanamaz mısın?” sorusunu yönelttiler. Biden ise araya girerek, “Güveni geri kazanmaya gerek yok. Almanya ABD’nin tam güvenine sahiptir. Almanya bizim dünyadaki en önemli müttefiklerimizden biri. Almanya’nın ABD ile ortaklığı konusunda hiçbir şüphe yok” demişti.

Soru-cevap faslında iki lideri de bunaltan bu sorular Almanya’nın pozisyon farklılığını ifşâ ediyordu.

Rusya’nın planı ‘önleyici savaş’ mı?

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *