İngiltere, Ukrayna ve Polonya üçlü ittifak kurdu

İngiltere, Ukrayna ve Polonya üçlü ittifak kurdu

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, İngiltere ve Polonya ile üçlü iş birliği ittifakı kurduklarını duyurdu. Duyuru, İngiliz bakanın Ukrayna’yı ziyareti sırasında yapıldı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss Kiev’de ortak basın toplantısı düzenledi.

Ukrayna, İngiltere ve Polonya arasındaki yeni üçlü iş birliği formatının kurulmasını duyurmaktan şeref duyduklarını aktaran Kuleba, formata ilişkin ortak açıklamanın yayımlanacağını kaydetti.

Kuleba, ortak açıklamada Polonya ve İngiltere’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü korumak için Ukrayna halkıyla omuz omuza olacağının belirtildiğini ifade ederek, “Polonya ve İngiltere ülkemizi korumada bize yardım edecek.” diye konuştu.

Bakan Kuleba, yeni formatın üyelerinin ekonomi, ticaret, enerji ve dezenformasyonla mücadele alanlarında iş birliği yapacağını aktardı.

İngiliz Bakan: Ukrayna’ya finansmanı artıracağız

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss da, İngiltere’nin, Ukrayna’ya ve enerji alanındaki bağımsızlığına ilişkin projeler için finansmanını 100 milyon sterline çıkaracaklarını duyurdu. Kiev’in “Rus saldırganlığı” karşısında direncine hayranlık duyduğunu vurgulayan Truss, “Birleşik Krallık olarak Ukrayna’ya destekte ön safta olmaktan gurur duyuyoruz.” ifadesini kullandı.

Truss müttefiklerine seslenerek, “Batı’nın dikkatli olması gerektiği” konusunda uyararak, “Ukrayna sınırında 100 binden fazla savaşa hazır askerin bulunması gerçek bir tehdittir” dedi.

Truss ayrıca, gerilim karşısında Çin’i Rusya’nın geri adım atmasını sağlamaya yardımcı olmaya çağırarak, “Çin sorumlu bir küresel aktör olarak görülmek istiyorsa, Rusya’nın geri adım atmasını sağlamak için mümkün olan her şeyi yapmalıdır” dedi.

Mutabakat zaptı

Yapılan basın toplantısının ardından Ukrayna Dışişleri Bakanlığı resmi internet sitesinde Ukrayna, Polonya ve İngiltere arasında imzalanan mutabakat zaptı kamuoyuna duyuruldu. Yayınlanan mutabakat zaptında, “Polonya, İngiltere ve Ukrayna, ortak değerler, barış ve güvenliğe ortak bağlılık ve Avrupa’da özgürlüğü tehdit eden saldırılara karşı bir arada durma konusunda ortak bir geçmişe dayanan derin tarihi bağlara sahiptir” denildi.

Her Avrupa ülkesinin ittifak anlaşmaları da dahil olmak üzere güvenlik tercihlerini seçme veya değiştirme konusunda özgür olduğu ifade edilen mutabakat zaptında, hiçbir devletin Avrupa’nın herhangi bir bölümünü kendi etki alanı olarak kabul edemeyeceğini yinelendi.

Mutabakat zaptında, “Üç ulus, Doğu Avrupa’daki sınırda demokrasiyi güçlendirerek, Ukrayna’da istikrarı korumak ve direnç oluşturmak için ortak çalışmalarımızı yoğunlaştıracak. Bu amaçla, bugün bir Üçlü İşbirliği Mutabakat Zaptı hazırlama konusunda anlaştık. Bu, Ukrayna’yı desteklemek için en yüksek öncelikli konularda üç ulusumuz arasındaki stratejik işbirliğini ve katılımı daha da güçlendirmeye olan bağlılığımızı gösterecektir. Polonya ve İngiltere, Rus saldırganlığına karşı Ukrayna ile birlik içinde durarak ve Ukrayna’nın egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü uluslararası arenasında savunmaya yönelik çabalarında Ukrayna ulusunun yanında olmaya tamamen kararlı olacak” denildi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *