ABD Büyükelçisinden Türkiye’ye NATO mesajı

ABD Büyükelçisinden Türkiye’ye NATO mesajı

Türkiye’nin Nato’ya kabulünün 70. yılında ABD’nin Ankara büyükelçisi Flake videolu bir mesaj yayınladı. Flake, “Türkiye, NATO’nun en büyük ikinci ordusuna sahip olmakla ve dünya genelindeki kilit operasyonlara en fazla katkı sunan üçüncü NATO üyesi olmakla gurur duymaktadır.” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, büyükelçiliğin Twitter sayfasından görüntülü bir mesaj yayınladı. Türkçe altyazılı mesajda Flake, Türkiye’nin NATO’ya üye oluşunun 70. yıl dönümünü kutladı, Türkiye’nin ittifaka katkılarını anlattı.

ABD Büyükelçisi Flake’in mesajında şu ifadeler kullanıldı:

“Türkiye’nin NATO ortağı ve müttefiki olduğu 70 yıl boyunca NATO’nun müşterek güvenliğine yaptığı ciddi katkılar ikili ilişkilerimizin kilit önem taşıyan unsuru olmuştur.

Günümüzün birçok zorlu sorununa birlikte karşı koyduğumuz bir dönemde Türkiye, kritik öneme sahip bir müttefiktir. Geride kalan birkaç yıl içerisinde Türkiye’nin NATO’ya yaptığı katkılar her zamankinden daha önemli bir noktaya gelmiştir ve Türkiye’nin gösterdiği liderlik NATO’nun temel ilkelerini şekillendirmeye devam etmektedir.

Türkiye, NATO’nun en büyük ikinci ordusuna sahip olmakla ve dünya genelindeki kilit operasyonlara en fazla katkı sunan üçüncü NATO üyesi olmakla gurur duymaktadır.

Türkiye ayrıca NATO’daki en büyük ikinci F-16 savaş uçağı filosuna sahiptir. Türkiye, NATO ve NATO ortağı kara kuvvetlerinin koordinasyonundan ve senkronizasyonundan sorumlu olan Müttefik Kara Komutanlığı Karargahı’na da 2012’den bu yana ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye, NATO’nun güney kanadını da korumakta ve İncirlik Hava Üssü’nde NATO kuvvetlerine ev sahipliği yapmaktadır.

Daha önce benzeri görülmemiş nitelikteki güvenlik sorunlarının yaşandığı bir dönemde Türkiye, NATO kuvvetlerinin hazırlıklı olmasına öncelik verme ve NATO’nun caydırıcılık ve savunmaya ilişkin temel ayaklarını destekleme misyonunu ciddiyetle yürütmektedir.

İttifak üzerinden Türkiye ile olan ortaklığımızı muhafaza etmeyi ve güçlendirmeyi, ayrıca mevcut ve gelecekteki zorluklara göğüs germek için müşterek savunma kabiliyetlerimizi artırmayı arzuluyoruz.

Türkiye’nin NATO’ya sağlamaya devam ettiği katkılar, birlikte daha güçlü olduğumuzun açık bir teminatıdır.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *