Belçika’nın başkenti Brüksel’de toplanacak Avrupa Birliği ve Afrika Birliği liderleri, Afrika’nın ekonomik kalkınması, aşı bağımsızlığı, enerjide dönüşümü ve güvenliği gibi konuları görüşmek için iki günlük zirve gerçekleştirecek. Avrupa Birliği geçtiğimiz günlerde Afrika ülkelerine 172 milyar dolar yatırım vaad etmişti.
Avrupa Birliği ve Afrika Birliği liderleri ile üye ülkelerin temsilcileri, 17-18 Şubat’ta Brüksel’de 5 yıla yakın bir sürelik aradan sonra 6’ncı kez bir araya gelecek. Avrupa Birliği, zirveyi “yenilenmiş ve daha derin ortaklık” için fırsat olarak görürken bunun, her iki kıtanın da çıkarı temelinde kurulacağını öne sürüyor.
Zirvede liderlerin ele alacağı öncelikli konuyu ekonomi oluşturuyor. Bu kapsamda iklim değişikliği ve mevcut sağlık krizi gibi küresel sınamaları göz önüne alan Afrika-Avrupa Yatırım Paketi’nin kabul edilmesi bekleniyor.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Senegal ziyaretinde Afrika için 172 milyar dolarlık yatırım planını duyurmuştu. Von der Leyen ayrıca 28 Ekim 2021’deki açıklamasında, Avrupa Birliği’nin 2022’de 3,5 milyar doz aşı üretmeyi hedeflediğini ve bunların büyük kısmının ihraç edileceğini vurgulamış, Avrupa Birliği-Afrika Zirvesi’nin ana konusunun, kıtanın aşı bağımsızlığına kavuşturulması olacağını anlatmıştı.
Bunların dışında liderlerin ayrıca yenilenmiş barış ve güvenlik yapısı vasıtasıyla istikrar ve güvenliği de teşvik edecek araç ve çözümleri masaya yatırması öngörülüyor.
Bu çerçevede ekonomik kalkınma finansmanı, sağlık sistemleri ve aşı üretimi, tarım ve sürdürülebilir kalkınma, eğitim, kültür, göç, özel sektör desteği ve ekonomik bütünleşme, barış, güvenlik ve yönetim, iklim değişikliği, yeşil enerjiye geçiş, dijital dönüşüm gibi konuların iki günlük zirvenin gündemini oluşturması planlanıyor. Bu alanlarda liderler yuvarlak masa toplantılarına katılırken konuların uzmanları da panellerde yer alacak.
Toplantının sonunda “2030 için Ortak Vizyon” mahiyetinde bir ortak bildiri kabul edilecek.
Borrell: Afrika’nın nüfusu genç ve dinamik, ayrıca yenilenebilir enerjide sınırsız olanakları var!
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, dün Parlamento’daki hitabında, “Afrika’ya olumlu bir gözle bakmalıyız, sadece göç sorunlarının merceğinden değil. Afrika bizim için de fırsatlar barındıran, sayısız olanak sunuyor. Genç ve dinamik bir insan potansiyeline sahipler ve yenilenebilir enerjiler konusunda sınırsız olanaklara sahipler.” diye konuştu.
Avrupa Birliği ve Afrika Birliği’nin “kesinlikle her konuda aynı fikirde olmadığını” ifade eden Borrell, temel konulardaki uzlaşmanın, yenilenmiş ve daha güçlü iş birliği için yeterli olacağını savundu. Borrell, “Avrupa Birliği’nin Afrika’nın en güvenilir ortağı olduğunu göstereceğiz.” ifadesini kullandı.
Afrika’nın sorunlarının Avrupa Birliği’nin de sorunu olduğunun ileri süren Avrupa Birliği temsilcisi Borrell, Sahel bölgesindeki güvenlik krizine dikkati çekti.
Fransa’nın, Sahel operasyonlarına ilişkin bilgi vermesi bekleniyor
Fransa ve Birleşmiş Milletlerin (BM) Sahel’deki operasyonlarının akıbetinin de Zirve’de belli olması bekleniyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bölgedeki askeri operasyonlara ilişkin nihai kararını kamuoyuyla paylaşacağı tahmin ediliyor.
Borrell, sık sık Avrupa Birliği’nin güvenliğinin Sahel’de başladığına yönelik değerlendirmeler yapıyor ve bu bölge ile daha fazla ilişki kurulması gerektiğine işaret ediyor.
Bir önceki Avrupa Birliği-Afrika Birliği zirvesi, 29-30 Kasım 2017’de Fildişi Sahili’nde düzenlenmişti.
Etiyopya, zirve öncesi OHAL’i kaldırdı
Zirve öncesi bir haber de Etiyopya’dan geldi. Kuzeydeki isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’nin saldırıları nedeniyle Hükümetin ilan ettiği 6 aylık olağanüstü hal kaldırıldı. Etiyopya Fana televizyonunun haberine göre, Bakanlar Kurulu tarafından olağanüstü hal uygulamasının vaktinden önce kaldırılması için alınan karar Temsilciler Meclisi’ne gönderildi. Temsilciler Meclisi, oy çokluğuyla 6 aylık olağanüstü hal uygulamasının vaktinden önce kaldırdığını açıkladı.
Etiyopya Bakanlar Kurulu, halkı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’nin (TPLF) saldırılarından korumak için geçen sene 2 Kasım’da ülke çapında olağanüstü hal ilan edildiğini duyurmuştu. Kasım 2020’de başlayan ve Tigray’ın komşu eyaletlerine de sıçrayan çatışmalar, yaklaşık 2,5 milyon kişiyi yerinden etti.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *