Avrupa Birliği, Afrika’ya 172 milyar dolar vaad etti

Avrupa Birliği, Afrika’ya 172 milyar dolar vaad etti

17-18 Şubat’ta Avrupa Birliği-Afrika zirvesine hazırlanan Avrupa Birliği, zirve öncesi, Afrika’ya 172 milyar dolarlık yatırım planı olduğunu duyurdu. Senegal Cumhurbaşkanı ve Afrika Birliği dönem başkanı Macky Sall, yatırım planından memnun olduğunu söyledi.

Zirve öncesi Afrika Birliği başkanına Avrupa’dan ziyaret

Belçika’nın başkenti Brüksel’de 17-18 Şubat’ta düzenlenecek AB-Afrika Zirvesi öncesi, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Senegal’in başkenti Dakar’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ortak basın toplantısı düzenleyen Leyen, AB Küresel Geçit (EU Global Gateway) girişimi kapsamında Afrika-Avrupa programı için 172 milyar dolarlık yatırım paketini haber verdi. Leyen, programın, AB Küresel Geçit girişiminde yer alan ilk bölgesel plan olduğunu belirtti.

Leyen, Afrika’nın en güvenilir ortağının Avrupa olduğunu iddia etti

Brüksel’deki zirvede en önemli konu başlığının yatırımlar olacağını öne süren Leyen, bu konuda Afrika’nın en güvenilir ortağının Avrupa olduğunu savundu.

Senegal cumhurbaşkanı ve aynı zamanda Afrika Birliği Dönem Başkanı da olan Sall de, yatırım paketinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Afrika ve Avrupa’nın birlikte çalışması gerektiğini söyledi. Sall, iki kıtanın barış ve istikrarının doğrudan bağlantılı olduğuna dikkati çekerek, Afrika’nın insan ve doğal kaynakları ve kalkınma ihtiyaçlarıyla Avrupa’ya ortak büyüme ve yatırım fırsatları sunduğuna vurgu yaptı.

AB’nin “Küresel Geçit Stratejisi” Çin’in projesine alternatif

Çin’in Kuşak ve Yol girişimine alternatif olarak oluşturulan Küresel Geçit planına göre, AB gelişmekte olan ülkelerin altyapı yatırımlarına 2027 yılına kadar 300 milyar avroluk kaynak sağlayacak. Bu kaynak, dijital dönüşüm, telekomünikasyon, ulaşım, enerji ve sağlık gibi alanlara yöneltilecek. AB, söz konusu alanlardaki yatırımlara uygun koşullu finansman verecek.

Yatırım şartları

Yatırımları almak için, hukukun üstünlüğü, çevre, demokrasi, insan hakları gibi çeşitli alanlardaki standartlara uyum gösterilmesi istenecek.

Söz konusu stratejinin finansmanının yaklaşık 135 milyar avrosu AB sürdürülebilir kalkınma fonlarından, 18 milyar avrosu AB bütçesinden ve 145 milyar avrosu Avrupa’daki çeşitli finans ve kalkınma kurumlarından sağlanacak.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *