‘Özgürlük Konvoyu’na Paris’te ve Belçika’da yasak

‘Özgürlük Konvoyu’na Paris’te ve Belçika’da yasak

Fransa’da, Kovid-19 kısıtlamalarını protesto etmek amacıyla yola çıkan araç konvoyunun başkent Paris’e girişinin yasaklandığı bildirildi. Benzer açıklama Belçika’dan geldi, AB ve Nato kurumlarına ev sahipliği yapan şehirde buna izin verilmeyeceği duyuruldu. Kanada’da ise polis kamyonlara el koymayı planlıyor.

Paris Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, yarın kente varması beklenen “Özgürlük Konvoyu“nun başkentte eylem yapmasının kamu düzenini bozma riski oluşturduğu gerekçesiyle kente girişinin yasaklandığı belirtildi.

Konvoyun Paris’te trafik akışını bozmasını önlemek adına özel tedbirler alınacağı aktarılan açıklamada, kamu trafiğine açık olan yolu engelleyenlerin 2 yıla kadar hapis ve 4 bin 500 avro para cezası ile 3 yıla kadar ehliyetinin askıya alınması yaptırımlarıyla karşı karşıya kalacağı ifade edildi.

Kanada’nın başkenti Ottawa’daki kamyon sürücülerinin konvoy eylemlerinden esinlenen Fransa’daki Kovid-19 kısıtlamaları karşıtı özel araç ve kamyon sürücüleri, ülkenin farklı kentlerinden yola çıkarak hafta sonu Paris’e varmayı hedefliyordu.

Konvoy, eylemlerini Paris’in ardından gelecek hafta Belçika’nın başkenti Brüksel’de sürdürmeyi planlıyordu.

Brüksel konvoyu yasakladı: Avrupa Birliği ve NATO’ya ev sahipliği yapıyoruz

Kovid-19 kısıtlamalarını protesto etmek amacıyla yola çıkan araç konvoyu, Paris’in ardından Belçika’nın başkenti Brüksel’de de yasaklandı.

Kanada’nın başkenti Ottawa’daki kamyon sürücülerinin konvoy eylemlerinden esinlenen Kovid-19 kısıtlamaları karşıtı özel araç ve kamyon sürücüleri, farklı kentlerden yola çıkarak hafta sonu Fransa’nın başkenti Paris’e varmayı ve gelecek hafta başında diğer Avrupa kentlerinden gelenlerle Brüksel’e girmeyi hedefliyordu.

Belçika Federal Hükümeti ile Başkent Brüksel Bölgesi Yerel Hükümeti yetkilileri, Avrupa Birliği kurumları ile NATO’ya ev sahipliği yapan kentte gösteriye izin verilmeyeceğini duyurdu.

Yetkililerce yapılan açıklamada, gösteri için izin başvurusu yapılmadığı belirtilerek konvoyun Brüksel’e alınmaması için yollarda ve sınırlarda kontroller yapılacağı bildirildi.

Kanada’da başladı

Ottawa’da aşı karşıtı kamyoncular 29 Ocak’ta eylem başlatmış, kentin ana yollarına park eden kamyonlar nedeniyle şehir sakinlerinin hayatını olumsuz etkilenmişti. Kent sakinlerini bezdiren kamyon kornaları, mahkeme kararıyla susturulmuştu.

Son günlerde Avrupa ülkelerinde de özellikle sosyal medya üzerinden benzer eylem çağrıları yapılıyordu. Çeşitli Avrupa kentlerinden gelen araçların ve kamyonların Brüksel’de buluşması hedefleniyordu.

Ottawa Polisi kamyonlara el koyabileceklerini açıkladı

Bu arada, protestocu kamyoncuların 13 gündür devam eden, başkent Ottawa’daki eylemlerinde, polisten müdahale sinyali geldi.

Ottawa Polis Teşkilatı, protestoculara, şehir merkezindeki caddeleri kapatanları tutuklayabileceklerini ve araçlara el koyabileceklerini söyleyen bir bildiri yayınladı.

Bildiride, “Hukuk dışı faaliyetlere derhal son vermelisiniz, aksi takdirde suçlamalarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Suça taraf olmanız veya bu suçun doğrudan veya dolaylı işlenmesinde başkalarına yardım etmeniz halinde, bu suç için bir emir olmaksızın tutuklanabilirsiniz.” denildi.

Polis bildirisinde mahkumiyet kararının, araçlara el konulmasıyla sonuçlanabileceği ve ilgili kişilerin de ABD’ye girişinin reddedilebileceği uyarısı yer aldı.

Kanada’da Trudeau Hükümetinin 15 Ocak’ta başlattığı zorunlu aşı uygulamasını protesto eden yüzlerce kamyoncu, 29 Ocak günü ülkenin dört bir tarafından başkent Ottawa’ya gelerek eylem başlatmıştı.

Devam eden protestolar ülkenin tüm kentlerine yayılırken dünyadaki benzer eylemlere de ilham kaynağı olmuştu.

Protestocular ABD-Kanada köprüsünü kapattı

Kanada’da Kovid-19 kısıtlamalarını protesto eden kamyoncuların, ABD ile Kanada arasındaki en önemli ticari geçiş noktalarından biri olan Ambassador Köprüsü’ndeki eylemleri, iki ülkedeki otomotiv firmalarının üretimini olumsuz etkiledi.

İki ülke arasındaki ticaretin yüzde 25’inin gerçekleştiği köprüyü ablukaya alan 100 kadar kamyoncunun eylemi yüzünden, Kanada’da tesisleri bulunan otomotiv firması Ford, malzeme tedarikinde başlayan aksama nedeniyle üretimi durdurdu.

ABD’nin Detroit kenti ile Kanada’nın Windsor şehri arasındaki Ambassador Köprüsü’nde üç gün önce başlayan kamyoncuların ablukasında, ABD’ye trafik devam ederken karşı taraftan gelen araçların Kanada’ya girmesi engelleniyor.

Ford’dan yapılan açıklamada, “Detroit-Windsor köprüsündeki bu kesinti, sınırın her iki tarafındaki müşterilere, otomobil çalışanlarına, tedarikçilere, topluluklara ve şirketlere zarar veriyor. Bu durumun hızla çözülmesini umuyoruz çünkü ABD ve Kanada’daki tüm otomobil üreticileri üzerinde yaygın bir etkiye sahip olabilir.” denildi.

Toyota Kanada Sözcüsü Scott Vazin de şirketin parça kıtlığı nedeniyle Kanada’daki üç fabrikada üretim yapmayacağını duyurdu.​​​​​​​

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *