Falyalı’nın cenazesine siyasi katılım

Falyalı’nın cenazesine siyasi katılım

KKTC’de önceki gün silahlı saldırıda öldürülen kumarhaneci Halil Falyalı’nın cenazesi bugün KKTC başbakanı, bazı bakanlar ve belediye başkanlarının katıldığı cenaze töreninin ardından defnedildi. Falyalı’nın tabutuna KKTC ve Türk bayrakları örtüldü.

8 Şubat’ta Kıbrıs’ta silahlı saldırıda öldürülen kumarhane işletmecisi Halil Falyalı’nın cenaze namazı, Kıbrıs İskele bölgesinde bulunan Kumyalı köyündeki Kumyalı Şht. Polat Poyraz Camisi’nde öğle namazını müteakip kılındı.

Halil Falyalı’nın tabutuna KKTC ve Türk bayraklarının sarılması dikkat çekti.

Falyalı’nın cenazesine ailesi yanında KKTC Cumhuriyet Meclisi Geçici Başkanı Ünal Üstel, Başbakan Faiz Sucuoğlu, İçişleri Bakanı, milletvekilleri, belediye başkanları katıldı. Cenaze namazının ardından Kumyalı Köy mezarlığına defnedildi.

Cenazeye Başbakan Faiz Sucuoğlu, İçişleri Bakanı Kutlu Evren, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu, Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip, UBP milletvekilileri Ünal Üstel ve Nazım Çavuşoğlu, eski UBP Milletvekili Aytaç Çaluda katıldı.

KKTC’de 2010’da bir davada “tehdit” gerekçesiyle yargılanan ve tutuklanan Falyalı, daha sonra serbest bırakılmıştı. Falyalı, geçen yıl Ekim ayında darp, soygun ve zorla alıkoyma suçlarıyla ilgili bir davada tutuklu olarak yargılanmıştı. Girne Kaza Mahkemesinde görülen dava takipsizlik nedeniyle geri çekilmiş, Falyalı Aralık ayında serbest bırakılmıştı. Falyalı hakkında bir davanın da ABD’de devam ettiği belirtiliyor.

Ersin Tatar: Değerli bir kardeşimizdi

Falyalı cinayetinin ardından düşüncelerini paylaşan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Üzüntümü paylaşmak istiyorum, değerli bir kardeşimizdi, bu ülkeye yatırımlar yapmıştı, çok insana iyilik yapmıştı. Kendisine rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Bizim yapmamız gereken bu işi takip etmek ve sorumluları ortaya çıkarmak. Temaslarımı sürdürüyorum.” demişti.

Tatar; Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Polis Genel Müdürlüğü ve Kolordu Komutanlığı’yla görüştüğünü belirterek, “Saldırganların deniz yoluyla kaçmaları mümkün değil. Olay koordineli şekilde araştırılacak” ifadelerini kullanmıştı.

Çevrimiçi toplantı

Halil Falyalı cinayetine ilişkin gelişmeler Cumhurbaşkanlığında görüşüldü. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar başkanlığındaki görüşmeye, Başbakan Faiz Sucuoğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu ve Polis Genel Müdürü Ahmet Soyalan katıldı. Tatar’ın Kovid-19 testinin pozitif olması nedeniyle görüşme çevrim içi yapıldı.

Saldırıyla ilgili yetkililerden bilgi alan Tatar, saldırıyla ilgili yürütülen geniş kapsamlı soruşturma hakkında istişarelerde bulundu. Silahlı saldırının tüm KKTC’yi derinden üzdüğüne, olayın tahkikatının büyük bir titizlik ve gizlilik içerisinde yürütüldüğüne işaret eden Tatar, “Güvenlik güçlerimiz, olayın faillerini yakalayarak yargı önüne çıkarmak için büyük bir özveriyle çalışmalarını sürdürüyor.” dedi.

Tatar, halkın güvenliğinin her şeyin üstünde olduğunu, kamu düzenini korumak ve halkın güvenliğini sağlamak adına kolluk güçlerinin sorumlulukla görevleri başında olduğuna değinerek, halka itidal çağrısında bulundu ve devletin yetkili organları dışında yapılan açıklamalara itibar etmemelerini istedi.

Halil Falyalı ve Murat Demirtaş için Allah’tan rahmet, aileleri ve sevenlerine sabır dileyen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı olarak konunun takipçisi olacağını söyledi. Tatar, Cumhurbaşkanlığı ve hükümetin emniyet güçlerine her türlü desteği vermeye hazır olduğunu da vurguladı.

Söylemez Kardeşler’den gözaltı

Kumarhane işletmecisi Halil Falyalı cinayetiyle ilgili “Söylemez Kardeşler” olarak bilinen suç örgütünün lideri Mustafa Söylemez ile 2 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltındaki diğer 2 şüphelinin ise Söylemez’e yakın kişiler olduğu belirtildi.

Şüphelilerin cinayetin ardından KKTC’den tekne ile Türkiye’ye geçtiği kaydedildi.

Sedat Peker’in iddiaları

Sedat Peker, Halil Falyalı’yı, Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım ve eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’la birlikte kokain ticareti yapmakla suçlamıştı. Erkam Yıldırım’la ilgili iddialar, eski Başbakan Binali Yıldırım tarafından yalanlanmıştı.

Gazeteci Cüneyt Özdemir’in Youtube yayınına bağlanan Halil Falyalı ise şunları söylemişti:

“Hayatımda ne Binali Bey’i ne de Binali Bey’in oğlunu… ne yan yana geldik. Diyorlar ya ‘uydu antenlerine baksınlar, sinyallere baksınlar’, baksınlar. Hiçbir zaman biz bir araya gelmedik. Bu bahsi geçen insanların hiçbirini tanımıyorum. Hayatımda 3 kilometre yakınlarına bile gelmedim, görmedim, tanımıyorum.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *