Blinken: ABD, Hint-Pasifik bölgesine odaklanacak

Blinken: ABD, Hint-Pasifik bölgesine odaklanacak

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin uzun vadede Hint-Pasifik bölgesine odaklanacağını, bu bölgede küresel ekonomik büyümenin 3’te 2’sinin kaydedildiğini ve dünya nüfusunun yarısını bu bölgenin barındırdığını vurguladı.

Avusturalya, Hindistan, Japonya ve ABD’den oluşan Quad (dörtlü) ittifakının dışişleri bakanlarıyla yapacağı görüşme için Melbourne’de bulunan Blinken, burada yaptığı konuşmada, ABD’nin şu anda Ukrayna-Rusya kriziyle uğraştığını ancak yüzyılın, Hint-Pasifik bölgesinde yaşananlarla şekilleneceğini, ülkesinin uzun vadede buraya odaklanacağını belirtti.

Son 5 yılda küresel ekonomik büyümenin 3’te 2’sinin kaydedildiği ve dünya nüfusunun yarısını barındıran Hint-Pasifik’in dünyanın en hızlı büyüyen bölgesi olduğunu aktaran Blinken, bölgede olanların tüm dünyayı ilgilendirdiğini, Kovid-19 ve iklim değişikliği gibi sorunlarla bir ülkenin tek başına mücadele edemeyeceğini söyledi.

Bakan Blinken, bu meselelere kafa yoracak, kaynak ayıracak ülkelerden oluşan koalisyonlara, ittifaklara her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Quad toplantısına başkanlık edecek Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne de gündemlerinin Kovid-19 aşı dağıtımı, siber teknolojileri, terör, deniz güvenliği, iklim değişikliği ile dezenformasyona karşı mücadele olacağını ifade etti.

Toplantıda Hindistan’ı Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, Japonya’yı da Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa temsil edecek.

Blinken’ın ziyareti, ABD’nin bölgedeki çıkarlarını sağlamlaştırmayı ve Çin’in artan nüfuzuna karşı çıkmayı amaçlıyor.

Blinken Avustralya’da

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Hint-Pasifik ortaklıklarını ilerletme ve Çin’in bölgede artan nüfuzuna karşı koyma stratejisi kapsamında Avustralya’ya gitti. Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme ihtimaline yönelik kaygılara rağmen Blinken’ın ziyaretinin, müttefiklerin bölge güvenliğine verdiği önemin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Şarku’l Avsat muhabiri Ali Berda’nın aktardığına göre, Blinken, Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD) ittifakının bileşenleri olan Hindistan, Japonya ve Avustralya’dan bakanlarla görüştü. Blinken, Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ve Japonya Dışişleri Bakanı Toshimitsu Motegi ile bir araya gelerek ‘bölge güvenliği’ ile ilgili istişarelerde bulundu.

‘Demokratik Blok’ olarak da bilinen ‘dörtlü ittifak’ toplantısının, ABD ile Rusya arasında tırmanan Ukrayna gerilimine karşın Rusya ve Çin’in artan yakınlaşmasının ardından yapılması dikkat çekti.

Antony Blinken’ın önümüzdeki günlerde Fiji’yi ziyaret ederek, Hawaii’de Japon ve Güney Koreli mevkidaşlarıyla Kuzey Kore ile ilgili endişeleri tartışması planlanıyor.

ABD, İngiltere ve Avustralya, 2021 Eylül ayında yayımladıkları ortak bildiride üç ülkenin isimlerinin İngilizcedeki kısaltmasından oluşan ‘AUKUS’ adlı yeni bir güvenlik ortaklığının başlatıldığını duyurmuştu. Bu ortaklık kapsamında ABD ile İngiltere, Çin’in Hint-Pasifik’teki artan tehditlerine karşı Avustralya ile nükleer denizaltı teknolojisini paylaşacaklarını açıklamıştı.

Gazetecilere açıklamada bulunan Blinken, Çin’e atıfla “Dörtlü ittifak, pandemiyle mücadelede, deniz güvenliğinin sağlanmasında ve Hint Pasifik bölgelerindeki saldırganlık ve zorlamalara karşı güçlü bir mekanizma haline geldi” dedi.

ABD’nin dünyanın farklı yerlerinde muhtelif ittifaklar içinde yer aldığını kaydeden Dışişleri Bakanı Blinken şu ifadeleri kullandı:

“Bu koalisyonlar bazen Kovid-19 salgını, iklim değişikliğiyle mücadele ve gelişen teknolojiler gibi örtüşen konulara odaklanıyor. Bu koalisyonlar ülkelerin kendi güçlerini önemli meselelerde kullanabilmesine imkân tanıyor.”

Rusya-Ukrayna ihtilafının endişe kaynağı olmaya devam ettiğini belirten Blinken, Avustralya ziyaretinde ‘Rus saldırganlığına’ karşı koordinasyon sağlamak için görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Ayrıca önümüzdeki günlerde Fransa, Almanya ve İngiltere’deki meslektaşlarıyla da son gelişmeleri değerlendireceklerini kaydetti.

Diğer yandan Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, ‘dörtlü ittifakın’ bakan seviyesindeki 4’üncü toplantısının Pekin yönetimine bölge güvenliğinin ABD için halen önemli olduğu mesajını gönderdiğini söyledi. Payne “Dörtlü ittifak toplantısının bu süreçte yapılması, bölge güvenliğinin öncelikli meselemiz olduğunun fiili göstergesidir. Ayrıca Rusya-Ukrayna krizini değerlendireceğiz” dedi.

ABD yönetimi Kış Olimpiyatları’ndaki görüşmede, Çin’in Rusya’yı, Ukrayna krizini artırmasını ve askerlerini sınırdan çekmesi yönünde ikna etmesini bekliyordu. Ancak Çin Devlet Başkanı Şi Çinping Ukrayna meselesinde büyük ölçüde sessiz kalmayı tercih etti. Putin ve Şi’nin NATO karşıtı açıklamaları ise ABD’yi daha fazla endişelendirdi. Çin’in Tayvan’ı kendi topraklarına katması yönünde kaygılar bulunuyor. ABD ve müttefik ülkelerin yetkilileri, Çin’in, Güney Çin Denizi, Tayvan, Tibet, Hong Kong ve batı bölgesine yönelik politikalarını sert bir şekilde eleştiriyor, Pekin’i insan haklarını ihlal etmek, muhalefeti bastırmak ve küçük komşularının topraklarını zorla ele geçirmekle itham ediyorlar.

Diğer yandan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian yaptığı açıklamada “ABD diğer devletleri Amerikan standartlarında bir demokrasiye zorluyor, kendi standartlarında demokratik değerlerle ülkeleri bölmeye çalışıyor. Bu tutum demokrasiye en büyük ihanettir” ifadelerini kullandı.

Blinken cumartesi günü Fiji’ye gidecek, ardından Hawaii’de Japon ve Güney Koreli mevkidaşlarıyla, Kuzey Kore’nin ‘tehditlerini ele alacakları’ bir görüşme gerçekleştirerek Washington’a dönecek.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *