Bibi Muskan Khan: Korkmaya gerek yok, Allah’ı hatırladığımızda çok cesaret ve güç alıyoruz

Bibi Muskan Khan: Korkmaya gerek yok, Allah’ı hatırladığımızda çok cesaret ve güç alıyoruz

Hindistan’ın Karnataka eyaletinde Müslüman kadınların başörtüsü takma haklarını korumak için gösterdikleri direnişin sembolü haline gelen üniversite öğrencisi Bibi Muskan Khan, korkmaya gerek olmadığını vurguladı.

Hindistan’ın güneyindeki Karnataka eyaletinde gündemde olan başörtüsü yasağı hakkında protestolar düzenlenirken, Müslüman öğrencilerin bazı okullara girişleri engellenmeye devam ediyor. Hindistan‘da gazeteci Mohammed Zubair, Twitter hesabından, başörtülü öğrenci Bibi Muskan‘ın üniversite bölgesinde bir grup öğrenci tarafından sözlü tacize uğradığı görüntüleri paylaştı.

Zubair, paylaşımında “Müslüman kız, PES Koleji’ne geldiğinde safranşal giyen birkaç ‘öğrenci’ tarafından hırpalandı KarnatakaHijabRow.” ifadelerine yer verdi.

Sosyal medyada hızla yayılan görüntülerde, burka ile PES Üniversitesi’ne giriş yapan Muskan, diğer öğrenciler tarafından sözlü taciz ile engellenmeye çalışılıyor. Görüntüde, Hindu kültüründe kullanılan safran şal takan öğrencilerin, Hindu inancına bağlı kalmanın bir sembolü olarak kullanılan “Lord Rama’ya Zafer (Jai Shri Ram)” sloganları eşliğinde Muskan’ın üzerine yürüdüğü görülüyor.

“Üniversiteye girmemi engellemeye çalıştılar”

Buna karşılık Bibi Muskan ise “Burkamı çıkarmamı isteme hakkını onlara kim verdi?”, “Allahu Ekber” ifadeleriyle karşılık veriyor.

Bibi Muskan, olaydan sonra NDTV’ye yaptığı açıklamada, bir ödevi teslim etmek için okula geldiğini belirterek, “Sırf burka giydiğim için üniversiteye girmemi engellemeye çalıştılar.” dedi. Muskan, bu esnada okul yetkilileri ve öğretmenlerin kendisini zarar görmemesi için koruduğunu belirtti. Okula daha önce de sürekli burka ile gittiğini söyleyen Muskan, “Yalnızca derse girerken burkamı çıkarıyor ve başörtüsüyle derslere katılıyordum.” ifadelerini kullandı.

Muskan’ın protestoya uğradığı görüntüler birçok yerel kanalda ve sosyal medyada hızla yayıldı. Zubair’in paylaşımı, siyasiler ve gazeteciler de dahil olmak üzere birçok kişi tarafından Muskan’a destek mesajlarıyla paylaşıldı.

Liselere 3 gün ara verildi

Hindistan’ın Karnataka eyaletinde, bir devlet okulunda daha başörtülü Müslüman öğrencilerin derslere girmesinin yasaklanmasının ardından protesto gösterileri düzenlenmişti.

Karnataka Başbakanı Basavaraj Bommai, eyaletteki tüm liselerin eğitime 3 gün ara vereceğini belirterek sükunet çağrısında bulunmuş, “Bütün öğrencileri, öğretmenleri ve okulların yönetimini barış ve uyumu sürdürmeye çağırıyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

Eyalette, 7 Şubat’ta devlete ait yüksekokulda derslere başörtülü girmelerine izin verilmeyen Müslüman öğrenciler ayrı sınıfa konulmuştu.

2 şüpheli yakalandı

Indiatvnews’in haberine göre, Udupi bölgesinin Kundapur semtinde başörtüsü eylemlerine sahne olan yüksekokul yakınlarında polis, 5 şüpheliye müdahale etti. Şüphelilerden 3’ü olay yerinden kaçarken polis, bölge halkından olmadığı tespit edilen ve bıçak taşıyan 2 kişinin gözaltına alındığını kaydetti. Polis, başörtüsü eylemleri nedeniyle gerginliğin tırmandığı Kundapur’da olası provokasyonları önlemek için olayla ilgili soruşturma başlattı. Protesto gösterileri, sosyal medyaya da sıçrarken konu, iktidar ve muhalefet partileri arasında da gerginliğe yol açtı.

Khan: Korkmaya gerek yok

Hindu kültüründe kullanılan safran şal takan öğrencilerin, Hindu inancına bağlı kalmanın bir sembolü olarak kullanılan “Lord Rama’ya Zafer (Jai Shri Ram)” sloganları eşliğinde üzerine yürüdüğü Muskan, “Allah’ı hatırladım çünkü Allah’ı hatırladığımızda çok cesaret ve güç alıyoruz. Ben de Allahu Ekber diye bağırdım.” dedi. Khan, aldığı destekten çok etkilendiğini belirterek “Herkes bana sevgi ve destek gönderiyor. Korkmuyorum.” diye konuştu.

Sadece hakları için mücadele ettiğini söyleyen Khan, Yargıtay’daki duruşmayı beklediğini belirterek “Yüksek Mahkeme duruşmasını bekliyorum ve büyük anayasamız hiçbir dine aykırı değil. Bununla gurur duyuyorum.” ifadelerini kullandı. Khan, dini uyumun hakim olduğu bir Hindistan için umudunu dile getirerek “Yolunu şaşıranlar var ama onlar da benim kardeşlerim. Eminim çok yakında her şey yoluna girecek.” dedi.

Karnataka eyaletinde başörtüsü yasağı

Eyalet genelinde uzun süredir uygulanan başörtüsü yasağı, 1 Ocak’ta devlete ait Udupi Kadın Yüksekokulundaki Müslüman öğrencilerin derslere başörtüsüyle girmesiyle tartışılmaya başlandı. Karnataka’da diğer okullarda da Müslüman kız öğrencilerin başörtülü derslere girmesi üzerine Hindu öğrenciler tepki göstererek derslere safran rengi şalla girmeye başlamıştı.

Udupi’deki okul yöneticileri, hükümet yetkilileri ile öğrenci ve aileleri arasında 19 Ocak’ta yapılan toplantıda bir çözüme varılamamış, 5 kız öğrenci okul dışında protestolara başlamıştı.

Eyalet hükümeti, 26 Ocak’ta uzman paneli kurmuş; panel, görüşünü bildirene kadar başörtülü öğrencilerin üniforma kurallarına uyması ve okula başörtüsüz girmesi istenmişti.

Başörtülü öğrenciler, 31 Ocak’ta Karnataka Yüksek Mahkemesine başvurarak başörtüsünün Hindistan anayasasının sağladığı temel bir hak olduğunu savunmuştu.

Bangladeşli öğrencilerden destek

Bangladeş’teki Dakka Üniversitesinde yaklaşık 50 öğrenci kampüste bir araya gelerek başörtüsü konusunda Hindistan’daki Müslüman öğrencilerle dayanışma içinde olduklarını ifade etti. Öğrenciler, başörtüsü takmanın dünyadaki Müslüman kadınların kişisel bir tercihi ve dini uygulama olduğu kadar bir seçim özgürlüğü meselesi olduğunu ve hiçbir devletin kişinin kişisel ve dini özgürlüklerine müdahale etme hakkının olmadığını savundular.

Bangladeşli öğrenciler, Karnataka’da üniversiteye girmek isterken sözlü tacize uğrayan Bibi Muskan ile dayanışma içinde olduklarını da aktardı.

Dakka Üniversitesinde hukuk öğrencisi Saleh Uddin Sifat, başörtüsü takan Müslüman kız öğrencilere yönelik baskıcı tutum nedeniyle Hindistan’da artan duruma dikkati çekerek 7 Ocak’ta Hindistan’ın Karnataka eyaletindeki bir kolejdeki bazı kız öğrencilerin “ders saatlerinde belirli bir odada köşeye sıkıştırıldıklarını ve başkalarıyla derslere katılmalarının engellendiğini” belirtti. Böyle bir adaletsizliğin medeni bir dünyada olamayacağının altını çizen Sifat, “Bu, çok ayrımcı bir politikadır ve Hindistan anayasasıyla korunan kişinin din özgürlüğüne apaçık müdahaledir.” dedi.

Bir başka öğrenci Ashrefa Tasnim de “Kimsenin kimseyi başörtüsü takmaya veya takmamaya zorlama hakkı yoktur. Hiç kimse başörtüsü taktığı için zorbalığa uğramamalı veya taciz edilmemelidir. Bu, sadece dini sembol değil aynı zamanda seçme özgürlüğünü de içeren bir konudur.” ifadesini kullandı. Hindistan’daki faşist ve aşırılık yanlısı grupların, kadınların özgürleşmesini baskı altına almak istediğini belirten Tasnim, “Güney Asya ve ötesindeki barışsever öğrenci toplulukları, başörtüsünü yasaklayarak bölgedeki toplumsal uyumu bozmaya yönelik her türlü komploya direnecektir.” diye konuştu.

Çok sayıda Bangladeşli, Muskan’ın videosunu sosyal medyada paylaşarak onun bir cesaret ve inanç sembolü olduğunu söyledi ve fotoğrafını sosyal medya profil resmi olarak kullandı.

Muskan’ın cesur tavrına atıfta bulunan birçok kişi, dünya liderlerini, Hindistan Başbakanı Narendra Modi hükümetinin Müslümanlara uyguladığı baskıcı devlet politikasına karşı durmaya çağırdı.

Gazeteci Mustafa Mollick ise sosyal medya hesabı Facebook’ta Khan’ın başörtüsü takma hakkını savunmak için verdiği cesur mücadeleyi “iman” sembolü olarak nitelendirdi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *