Çavuşoğlu: Herzog’un ziyaretine prensip olarak mutabık kaldık

Çavuşoğlu: Herzog’un ziyaretine prensip olarak mutabık kaldık

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “İsrail ile ilişkilerimizde atılacak herhangi bir adım, herhangi bir normalleşme bazı ülkelerin yaptığı gibi Filistin davası pahasına olmaz.” iddiasında bulundu. Erdoğan’ın BAE ziyaretinin ise 14-15 Şubat’ta yapılacağını duyurdu.

Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

İsrail’le ‘normalleşme’

İsrailli Herzog’un Türkiye’ye martta yapmayı planlanan ziyaretine değinen Çavuşoğlu, belirlenecek özel temsilcilerin ziyaretin detaylarını netleştireceğini vurguladı. Herzog’un ziyareti hakkında prensip olarak mutabık kaldıklarını kaydeden Çavuşoğlu, “İlişkiler normalleşecekse iki tarafın adımlarıyla normalleşir ya da belli bir diyalog kanalı açılacaksa iki taraf da arzu ederse, iki taraf da bu anlamda adım atarsa olur.” dedi.

Çavuşoğlu, Ankara ile Tel Aviv arasında ilişkilerin yeniden normalleştirilmesi seçeneğine ilişkin, “İsrail ile ilişkilerimizde atılacak herhangi bir adım, herhangi bir normalleşme bazı ülkelerin yaptığı gibi Filistin davası pahasına olmaz. Oradaki (Filistin davasındaki) pozisyonumuz her zaman nettir. En net ülkeyiz en başından beri. Zaten bunları gördünüz, son 4-5 yılda yaşananlarda da gördünüz.” ifadesini kullandı.

Ankara ile Tel Aviv arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin Filistin-İsrail meselesinde iki devletli çözüm konusunda Türkiye’nin rolünü belki daha fazla artırabileceğini savunan Çavuşoğlu, “Ama iki devletli çözüm dahil temel prensiplerimizden, pozisyonumuzdan vazgeçmeyiz.” dedi.

Ermenistan’la ‘normalleşme’

Çavuşoğlu 11-13 Mart’ta düzenlenecek Antalya Diplomasi Forumu’na Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ve Ermenistan Meclis Başkan Yardımcısı ve Türkiye Özel Temsiclsi Ruben Rubinyan’ı davet ettiklerini ancak Erivan yönetiminden henüz bir teyit gelmediğini belirtti.

Erdoğan’ın BAE ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14-15 Şubat’ta Birleşik Arap Emirlikleri’ne yapmayı planladığı ziyarete de değinen Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanımızın sağlığı çok çok iyi, sesi de çok iyi geliyor, zaten sürekli telefon görüşmeleri de gerçekleştiriyor. Ben de konuştum sesi çok şükür iyi ama tabii negatife dönmesi lazım, o testlerin sonucuna bağlı. Uzun zaman önceden kararlaştırılmış, planlanmış bir ziyaret. 15 Şubat’ta (Dubai) EXPO’da Milli Gün olacak, inşallah o zamana kadar iyileşir.”

Çavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’ye yapması beklenen ziyaretin tarihinin ise henüz netleşmediğini söyledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *