Polonya’dan ABD’ye ziyaret

Polonya’dan ABD’ye ziyaret

ABD-Polonya Stratejik Diyalog toplantısı kapsamında Washington’da bulun Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken görüştü.

Amerikalı bakan toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’yı tehdit ettiği bir zamanda Polonyalı mevkidaşının ABD ziyaretinin önemine dikkat çekti.

Polonya’nın ABD ile ortaklığı, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) liderliğinin önemine işaret eden Blinken, iki ülkenin Rusya’nın Ukrayna’ya olası saldırıdan vazgeçmesi için birlikte çalıştığını dile getirdi.

Polonya Dışişleri Bakanı Rau da, “Polonya Dışişleri Bakanı ve AGİT Dönem Başkanı olarak iki sıfatla buradayım. Aslında bu iki perspektiften de baktığımızda, iki ülkeyi de endişelendiren, Ukrayna ve çevresindeki olağanüstü zor durum gibi konuşacak çok şeyimiz var.” dedi.

Toplantıya ilişkin açıklamayı ABD yaptı

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan, toplantı sonrasında yapılan açıklamada da iki bakanın Rusya’nın Ukrayna sınırına yakın bölgelere askeri yığınak yapmasını ele aldıkları, Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne ortak bağlılık da dahil olmak üzere bölgesel güvenlik konularını görüştükleri belirtildi. Açıklamada, “Bakan (Blinken) ikili ilişkinin önemini vurguladı. Polonya’ya NATO’nun Doğu kanadındaki liderliği ve 2022 AGİT Başkanı olduğu için teşekkür etti. Bakanlar ayrıca ekonomik refah, temiz enerji çeşitliliği ve ortak demokratik değerler konularında ikili ilişkileri görüştü.” ifadeleri kullanıldı.

Ukraynalı Bakanla görüşme

ABD’li Bakan Blinken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile de telefonda görüştü. ABD Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklama yayınladı.

Açıklamada, “Görüşmede, Rusya’nın Ukrayna sınırları boyunca asker yığması ile Ukrayna ve ABD’nin Rusya’yı diplomasiyi sürdürmeye, güvenlik ve istikrarı sağlamaya teşvik etmek için attığı adımlar ele alındı.” denildi. Bakan Blinken’ın, Ukraynalı mevkidaşı ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile yaptığı görüşmeyi de ele aldığı belirtilen açıklamada, Blinken’ın ABD’nin Rusya ile karşılıklı güvenlik endişelerini ele almaya hazır olduklarını, aynı zamanda Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğini teyit ettiği bildirildi. Açıklamada, Blinken’ın, gerilimi tırmandırması durumunda Rusya’ya ağır bedeller ödeteceklerini de ifade ettiği vurgulandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *