Avrupa kapısında 12 göçmen donarak can vermiş halde bulundu

Avrupa kapısında 12 göçmen donarak can vermiş halde bulundu

Edirne’nin İpsala ilçesinde düzensiz göçmenlerin donarak öldüğü alanda arama tarama faaliyetlerinin sürdüğü, hayatını kaybeden göçmen sayısının 12’ye ulaştığı bildirildi.

Edirne valiliğinden yapılan açıklamada, “Paşaköy köyü Mandakoru mevkisinde Yunanlılar tarafından geri itilen ve donarak vefat eden 9 göçmenin cansız bedenine ulaşılmıştır. Arazide yapılan arama tarama çalışmaları sonrasında 2 göçmenin daha cansız bedenine ulaşılmıştır. Hastaneye sevk edilen göçmen de kurtarılamayarak vefat etmiştir. Vefat eden göçmen sayısı maalesef 12’ye ulaşmıştır. Jandarma, sınır birlikleri, polis ve AFAD ekiplerimiz tarafından arama tarama faaliyetlerine devam edilmektedir. Konuyla ilgili adli soruşturmaya başlanmıştır.” denildi.

Bölgede geniş kapsamlı arama tarama çalışmaları devam ediyor. Çok sayıda ambulansın sevk edildiği bölgede ekipler özellikle sınır hattındaki çeltik tarlalarında arama tarama faaliyetlerini yoğunlaştırdı.

Sahil Güvenlik: Düzensiz göçmenler ada üzerinde kurtarıldı

Sahil Güvenlik Komutanlığı açıklamasında da bugün saat 11.20’de Karaada’da düzensiz göçmen olduğunun belirlendiği, bölgeye Sahil Güvenlik botunun sevk edildiği ve düzensiz göçmenlerin ada üzerinde kurtarıldığı aktarıldı. Bir düzensiz göçmenin kayıp olduğunun öğrenilmesi üzerine bölgeye 2 Sahil Güvenlik botu daha gönderildiği ayrıca bir dalış timi, bir Sahil Güvenlik uçağı ve jandarmaya ait bir insansız hava aracının sevk edildiği ifade edilen açıklamada, arama kurtarma faaliyetlerine başlandığı bildirildi.

Açıklamada, şu bilgilere yer verildi: “Düzensiz göçmenlerle yapılan ayrıntılı mülakatta, 31 Ocak’ta Yunanistan unsurları tarafından gece saatlerinde 3 kişi olarak doğrudan denize atıldıkları, 2 düzensiz göçmenin yüzerek kendi imkanları ile karaya çıktığı, bir düzensiz göçmenin ise kayıp olduğu beyan edilmiştir. Kayıp olduğu değerlendirilen bir düzensiz göçmenin bulunması maksadıyla bölgede başlatılan arama-kurtarma faaliyetlerine devam edilmektedir. Olayla ilgili Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli tahkikat başlatılmıştır.”

Türkiye’den tepkiler

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, konuyla ilgili Twitter mesajında göçmenlerin Yunanlılar tarafından geri itilmiş olduğunu belirterek, Avrupa Birliği çaresiz, cılız ve insanlıktan yoksun dedi. Soylu, mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Tarih 2 Şubat 2022, yer İpsala Yunanistan sınırı, ayakkabıları çıkarılmış, elbiseleri soyulmuş, Yunan sınır birlikleri tarafından geri itilmiş 22 göçmenden 12’si dondu. AB çaresiz, cılız ve insanlıktan yoksun. Yunan sınır birlikleri, mağdura cani, FETÖ’ye müşfik. Allah rahmet eylesin.”

“Barbarlık, canilik… Çeşme Karaada açıklarında Yunan Sahil Güvenliği, 3 göçmeni denize attı, 2’si kurtarıldı, 1 göçmen hayatını kaybetti. Özgürlük ve insan hakları havarisi Avrupa Birliği uyusun. Cani Frontex de hesap vermeli.”

Bakan Soylu, kurtarılan bir göçmenle yapılan görüşmenin görüntülerini de paylaştı.

Kurtarılan göçmen, Yunanistan polisinin cep telefonlarını ve paralarını aldığını, bir yakınının yüzme bilmediğini söylemesine rağmen Yunan Sahil Güvenlik görevlilerinin bunu dikkate almadığını ve kendilerini denize attığını anlattı. Yakınının boğulduğunu bildiren göçmen, yanında bulunan diğer kişiyle yüzerek adaya ulaştığını ve Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı personelinin kendilerini kurtardığını ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter mesajında “Bu vicdansızlık tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleşiyor. Bu vicdansızlığı telin ediyoruz. Yunanistan bu cürmü tek başına işlemiyor. Batı dünyası, Yunanistan’a dur demiyor, aksine teşvik ediyor. Donan, belki bedenlerdir, fakat ölen, Batı’nın insanlığıdır. Yazıklar olsun.” ifadelerine yer verdi.

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da, Twitter mesajı ile olaya tepki göstererek, “Yeter artık. Yunanistan insanlık suçu işlemeye devam ediyor. Kıyafetleri alınarak geri itilen 12 göçmenin donarak ölümüne sebep olan sözde AB üyesi Yunanistan’ın bu tavrını lanetliyor, uluslararası kuruluşları, özellikle BM Mülteciler Yüksek Komiserliğini göreve davet ediyoruz.” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *