Batı Afrika’da yeni bir darbe girişimi

Batı Afrika’da yeni bir darbe girişimi

Yaklaşık bir buçuk yıl içerisinde 4 darbe yaşanan Batı Afrika’da, Gine Bissau’da dün yeni bir darbe girişimi yaşandı. 1974’ten bu yana 10 darbe ya da darbe girişimi yaşayan Gine Bissau, dünyanın en fakir ülkeleri arasında.

Devlet radyosundan yapılan açıklamada, darbe girişiminde Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embalo’nun 2 koruması ve 4 saldırganın öldürüldüğü kaydedildi.

Gine Bissau‘nun başkenti Bissau’da dün Embalo’nun kabine toplantısı esnasında Cumhurbaşkanlığı Sarayı etrafında silah sesleri duyulmuş ve olayın askeri darbe girişimi olduğu anlaşılmıştı.

Girişim bastırılmış ve Embalo daha sonra düzenlediği basın toplantısında olayın aslında bir suikast girişimi olduğunu söylemişti.

Embalo, olayın içinde uyuşturucu çetelerinin varlığına da işaret etmiş ancak detay vermemişti.

48 yılda 10 darbe ya da darbe girişimi

Batı Afrika’da son 17 ayda Mali’de 2 kez olmak üzere Gine ve Burkina Faso’da toplam 4 askeri darbe yapılmıştı.

Portekiz’den bağımsızlığını 1974’te kazanan Gine Bissau’da da bugüne kadar 10 darbe ya da darbe girişimi yaşandı.

Yaklaşık 2 milyonluk ülkede seçilmiş sadece bir cumhurbaşkanı görev süresini tamamlayabildi.

Uzmanlar, askeri darbelerin diğer bölge ülkelerinde de darbe riskini artırabileceğine dikkati çekse de Gine Bissau’daki girişimin uyuşturucu kaçakçılığıyla ilgili olabileceği tahmin ediliyor.

Uyuşturucu ticaretinde kilit konumda

Güneyinde Gine ve kuzeyinde ise Senegal’e komşu Gine Bissau dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alıyor.

Atlas Okyanusu kıyısındaki bu küçük ülke, Latin Amerika’daki uyuşturucunun Avrupa’ya ulaştırılmasında kilit rol oynuyor.

Cumhurbaşkanı Embalo: Bu, darbe girişiminden ziyade cumhurbaşkanını öldürme girişimiydi

Gine Bissau Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embalo, engellenen darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kısa bir basın toplantısı düzenledi.

Darbe girişimiyle ilgili gözaltılara başlandığını kaydeden Embalo, bunun basit bir kalkışma olmadığını kaydetti.

Embalo, “Bu, darbe girişiminden ziyade Gine Bissau Cumhurbaşkanını, Başbakanı ve tüm kabineyi öldürme girişimiydi.” dedi.

Saldırının oldukça iyi planlandığına dikkati çeken Embalo, olayın içinde uyuşturucu kaçakçılığına karışan kişilerin de yer almış olabileceğini sözlerine ekledi.

Embalo, Fransız Jeune Afrique dergisine yaptığı açıklamada da saldırıda birçok güvenlik gücünün öldürüldüğünü söylemişti.

Dün, başkent Bissau’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın etrafında silah sesleri duyulmuş ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) olayı darbe girişimi diye nitelemişti.

Sosyal medyada yer alan paylaşımlarda Embalo’nun asker tarafından alıkonulduğu iddia edilmişti.

Embalo, birkaç saat sonra Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Ben iyiyim, durum hükümetin kontrolü altında.” ifadesini kullanmıştı.

Türkiye: Her türlü darbe girişiminin karşısındayız

Dışişleri Bakanlığınan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin, seçimle işbaşına gelen hükümetlerin yasa dışı yollarla değiştirilmesine yönelik her türlü darbe teşebbüsünün karşısında olduğu vurgulandı.

Türkiye’nin, içinden geçtiği bu zor ve hassas dönemde dost ve kardeş Gine Bissau’nun yanında olacağına işaret edilen açıklamada, “Gine Bissau Cumhuriyeti’nde dün yaşanan darbe girişiminin ardından, ülkedeki güven ve istikrar ortamının yeniden tesis edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz.” ifadesine yer verildi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *