ABD, Katar’ın statüsünü yükseltecek!

ABD, Katar’ın statüsünü yükseltecek!

ABD Başkanı Joe Biden, Oval Ofis’te Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile ikili görüşmesi öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Katar ve ABD arasında 50 yıllık bir ortaklık olduğunu belirten Joe Biden, Katar’ın 10 binlerce Afgan’a ev sahipliği yaptığını, Gazze ve Filistinliler meselelerinde de önemli roller üstlendiğini vurguladı. Biden, bugün Emir Al Sani ile Körfez ve Orta Doğu’nun güvenliği, küresel enerji kaynaklarının istikrarı, Afganistan ve ikili ilişkiler gibi birçok konuyu ele alacaklarını kaydetti.

Katar Havayolları ile uçak üreticisi Boeing arasında yapılan 20 milyar dolarlık anlaşmayı da memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Biden, bunun Boeing’in yaptığı en büyük anlaşmalardan biri olduğunun altını çizdi.

‘Önemli müttefik statüsüne yükseltiyoruz, bunun zamanı geldi de geçiyor’

Biden, “Katar iyi bir dost ve güvenilir bir ortak. Katar’ı ‘NATO üyesi olmayan önemli müttefik’ olarak tanıma planı konusunda Kongreyi bilgilendiriyorum. Bu, ilişkimizin ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir ve bunu yapmanın zamanı geldi de geçiyor.” ifadelerini kullandı.

ABD’nin bugüne kadar “NATO üyesi olmayan önemli müttefik” olarak tanıdığı 18 ülke bulunuyor. Ülkede ilk kez 1987’de geçen bir yasa ile dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından Avustralya, Mısır, İsrail, Japonya ve Güney Kore bu kategoriye alındı. Körfez bölgesinden ise Bahreyn ve Kuveyt, eski ABD Başkanı George W. Bush tarafından bu kategoriye dahil edilmişti.

Görüşme sonrası ABD’den açıklama

Beyaz Saray, Biden ve Emir Al Sani arasında gerçekleştirilen görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yaptı. İki liderin, Körfez ve Orta Doğu bölgesinde güvenlik ve refahı artırma, küresel enerji kaynaklarının istikrarını sağlama, Afganistan halkını destekleme, ticaret yatırım iş birliğini artırma konularında mutabık kaldığı aktarıldı.

Açıklamada, ABD merkezli uçak üreticisi Boeing ve Katar Havayolları arasında imzalanan 20 milyar dolarlık anlaşmanın da her iki lider tarafından memnuniyetle karşılandığına işaret edildi. Ayrıca, Katar ve ABD arasında son 50 yılda derinleşen stratejik ortaklığın bir nişanesi olarak Biden’ın Katar’ı “NATO üyesi olmayan büyük ortak” olarak tanıyacağını dile getirdiği kaydedildi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *