ABD: İran’la dolaylı görüşmelerin son dönemindeyiz

ABD: İran’la dolaylı görüşmelerin son dönemindeyiz

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, 2015 nükleer anlaşmasına geri dönmek için İran ile aralarındaki dolaylı görüşmelerin “son döneme” girdiğini ve tüm tarafların zor siyasi kararlar almak zorunda kalacağını söyledi.

Yetkili, Viyana’daki son görüşmelerin, eski Başkan Donald Trump’ın 2018’de çekildiği, Kapsamlı Ortak Eylem Planı (JCPOA) isimli nükleer anlaşmaya geri dönme konusunda, “bugüne kadar yaptıkları en yoğun görüşmelerden biri” olduğunu söyledi.

Görüşmeler hakkında gazetecilere bilgi veren ancak isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, “Farklılıklar listesini tüm tarafların temel önceliklerine indirgemek için ilerleme kaydettik. İşte bu yüzden şimdi siyasi kararların zamanı geldi” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, bir yıl önce anlaşmaya yeniden girme taahhüdünde bulunarak göreve gelmişti; ancak İran nükleer programı üzerinde çalışmaya devam etti ve yeniden bir anlaşmaya varılması zora girdi.

Yetkili, Washington’un nükleer anlaşmayla tutarsız olan yaptırımların kaldırılması konusunda neler yapmaya hazır olduğunu zaten sunduğunu ve topun daha çok Tahran’ın sahasında olduğunu söyledi; ‘‘İran’ın JCPOA’e uymaya beraber dönmek için gerekli kararları vermeye hazır olup olmadığına karar vermesinin zamanı geldi” dedi.

‘‘Son aşamadayız’’ diyen yetkili İran’ın nükleer ilerleme hızına bakıldığında anlaşmaya varmak için yalnızca birkaç hafta kaldığını söyledi.

Yetkili İran’la anlaşmaya varılamaması durumunda Washington’un Tahran’ın denetimsiz nükleer programı karşısında ekonomik, diplomatik ve diğer baskıları arttırmak için adımlar atmak zorunda kalacağını belirtti.

Yetkili ABD’nin İran ile doğrudan görüşmeler aracılığıyla temas kurma isteğini tekrar etti ve zamanın kısıtlılığına bakıldığında bunun ilerleme sağlanması için çok faydalı olacağını kaydetti; ancak doğrudan görüşmelere yaklaşıldığı konusunda bir işaret olmadığını da ekledi.

‘‘Henüz doğrudan görüşmedik’’ diyen yetkili, ‘‘Yeniden toplandığımızda da doğrudan görüşeceğimize dair bir işaret gelmedi’’ dedi.

2015 yılında yapılan nükleer anlaşma, İran’ın nükleer bomba üretimi için yeterli malzemeyi elde edebileceği süreyi iki ile üç ay arasından en az bir yıla çıkarmıştı. Ancak birçok uzman şimdi İran’ın anlaşma öncesinden bile daha kısa sürede nükleer bomba üretebileceği görüşünde. İran ise sivil ihtiyaçlar için nükleer enerji ürettiğini söylüyor.

Dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkeyi 2018 yılında anlaşmadan çekmesinin ve İran’a ekonomik yaptırımları yeniden devreye sokmasının ardından İran anlaşmanın nükleer kısıtlamalarını ihlal etmeye başlamış ve uranyum zenginleştirme oranını arttırmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *