Haseke’de Sanayi hapishanesindeki çatışmalar

Haseke’de Sanayi hapishanesindeki çatışmalar

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) bildirdiğine göre, Haseke’de bulunan Guveyren mahallesindeki Sanayi Hapishanesi nedeniyle DEAŞ unsurları ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) unsurları arasında bir haftadan fazla süredir devam eden şiddet olaylarında ölenlerin sayısı 332’ye yükseldi.

DEAŞ unsurları, SDG’nin kontrolündeki hapishaneye, tutuklu örgüt üyeleri ve liderlerinin serbest bırakılması talebiyle 10 gün önce baskın düzenlenmişti. Hapishaneden kaçış girişimi iki taraf arasında şiddetli çatışmalara yol açtı.

SDG, geçtiğimiz Çarşamba günü hapishanenin kontrolünü yeniden ele aldıklarını açıklarken, dün ise Sanayi Hapishanesi’ndeki ayaklanmanın tamamen sona erdiğini bildirdi.

SOHR bugünkü açıklamasında, söz konusu şiddet olaylarında 7’si sivil, 79’u Kürt unsur ve 246’sı DEAŞ unsuru olmak üzere en az 332 kişinin öldüğünü duyurdu.

Çatışmalar sırasında çok sayıda kişinin ciddi şekilde yaralanması ve hala kayıplar olması nedeniyle ölü sayısının daha da artması bekleniyor.

SOHR Direktörü Rami Abdurrahman, hapishane içindeki DEAŞ isyanının sona erdiğini, ancak içi ve dışında tarama operasyonlarının devam ettiğini söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “ABD, Uluslararası Koalisyon güçleriyle birlikte Suriye’de Haseke’de bulunan hapishanenin tam kontrolünü yeniden ele geçirmek için operasyonları tamamlayan SDG’yi takdir ediyor. Pek çok büyük fedakarlık yapan SDG’nin cesareti ve kararlılığı sayesinde, DEAŞ’ın saflarını yeniden oluşturmak için geniş çaplı bir operasyonla hapishaneye sızma çabaları başarısız oldu.”

Kürt medyasına göre Sanayi Hapishanesi’nde 5 bin DEAŞ unsuru tutuklu bulunuyordu.

Terör örgütünün Suriye’deki askeri yenilgisine rağmen, uyuyan hücreleri hala aktif ve sık olmada da saldırılar gerçekleştiriyor.

(Şarku’l Avsat)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *