Yeni ABD Büyükelçisinden Türkiye’ye övgü: Vazgeçilmez müttefik

Yeni ABD Büyükelçisinden Türkiye’ye övgü: Vazgeçilmez müttefik

ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi olmaktan memnuniyet duyduğunu söyleyen Jeffry Flake, Türkiye’nin vazgeçilmez bir müttefik ve önemli bir ortakları olduğunu vurguladı. Flake, önümüzdeki hafta İstanbul ve Adana konsolosluklarını ziyaret edecek.

Erdoğan’a güven mektubu sundu

Amerika Birleşik Devletleri’nin yeni Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Türkiye’deki görevine resmi olarak başladı. Büyükelçi Flake, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a güven mektubunu sunmasının ardından ABD’nin Ankara Büyükelçiliği web sitesinde Flake imzalı “Parti siyaseti, suyun kıyısında biter” başlıklı bir yazı yayımlandı.

Yazıda, yolculuğunun, ABD Büyükelçilerinin alışılagelmiş yolculuğundan daha farklı olduğunu aktaran Cumhuriyetçi Flake, Dışişleri Bakanlığında bir kariyerden ziyade, ABD Temsilciler Meclisi’nde ve Senato’da 18 yıl geçirdiğini hatırlattı.

‘Türkiye Nato’ya sıkı sıkıya bağlı’

Büyükelçi, Senato Dış İlişkiler Komitesi’ndeki adaylığının onaylandığı oturumdaki ifadelerini anımsatarak, “Türkiye, NATO’ya sıkı sıkıya bağlı, vazgeçilmez bir müttefiktir ve sürekli değişimlerin yaşandığı bir bölgede önemli bir ortaktır. ABD ve Türkiye’nin, küresel barış ve güvenliğe yönelik çok ciddi tehditlere karşı koymak için birlikte çalışması, ulusal çıkarlarımıza hizmet etmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Flake, ABD ve Türkiye’nin dengeli bir ticaret, yatırım, inovasyon ve iş birliği temelinde kurulmuş yakın bir ekonomik ortaklıktan fayda sağladığını söyledi: “Türkiye bugün, bazı en büyük ve en bilinen markalarımız da dahil olmak üzere yaklaşık 2 bin Amerikalı şirkete ev sahipliği yapmaktadır. Türk şirketleri ABD’de başarılı çalışmalar yürütmektedir ve ABD, 2021 yılında Türkiye’nin ikinci en büyük ihracat pazarı konumuna gelmiştir.”

‘Washington’da hep söyleriz: parti siyaseti suyun kıyısında biter’

Dış politikadaki kalıcı başarıların, farklı grupların ortak bir yol haritası üzerinde uzlaştıklarında gerçekleştiğine dikkati çeken Flake, “Washington’da hep söylediğimiz gibi; ‘Parti siyaseti, suyun kıyısında biter’ Tam da bu nedenle, ABD Senatosu’ndaki eski çalışma arkadaşlarım, gerek Demokratlar gerekse Cumhuriyetçiler, böylesine önemli bir ülkeye Büyükelçi olarak atanmamı oy birliğiyle teyit ettiklerinde büyük memnuniyet duydum” dedi.

ABD Başkan Joe Biden’ın Ankara’daki Büyükelçisi olarak görev yapacak olmaktan büyük bir onur duyduğunu vurgulayan Flake, “Türkiye zengin kültürü, derin tarihi ve muazzam potansiyeli olan bir ülke. Ülkelerimiz birlikte ve yakın çalışmayı sürdürürse, ABD ve Türkiye’nin önünde daha güvenli, daha müreffeh ve daha mutlu bir gelecek olduğuna tüm kalbimle inanıyorum. Yakın dostların her zaman yaptığı gibi, ilişkimizdeki zorlukların üstesinden iyi niyetle gelinebilir” ifadelerini kullandı.

İstanbul ve Adana ziyaretleri

Flake, gelecek haftalarda da İstanbul Başkonsolosluğu ile Adana Konsolosluğu’nu ziyaret edeceğini bildirdi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *