Suriye’de milyonlar kar altındaki çadırlarda 11. kışlarını geçiriyor

Suriye’de milyonlar kar altındaki çadırlarda 11. kışlarını geçiriyor

Kış, Suriye’ye de bütün ağırlığıyla geldi. Yağan kar ve aşrı soğuk milyonlarca iç mültecinin hayatını daha da zorlaştırıyor. 2 milyona yakın mülteci soğuktan donmamak için mücadele ediyor.

Suriye’de milyonlar kar altındaki çadırlarda 11. kışlarını geçiriyor. Kamplarda çöken çadırlar ve donan bebeklerin haberleri yürek burkuyor.

Suriye’nin Cerablus kentinde ailesiyle birlikte çadır kampta yaşayan Muhanned Cüneyd isimli bir bebek önceki gün aşırı soğuğa dayanamadı ve donarak vefat etti.

Bu, 11. kışlarını çadırlarda geçiren Suriyeliler için artık sıradanlaşmış bir haber.

Hava saldırıları ya da çatışmalar birçok Suriyeliyi hayattan koparıyordu zaten ama hayatlarına mülteci olarak başlamış ve isimleri dahi yeni konulmuş çok sayıda bebek de yıllar içinde bu çadırlardan cansız beden halinde çıktı. İstatistiklere dahil edilmeden, sessizce küçük mezarlara defnediliyorlar.

Her yıl kendini tekrar eden bu facia, artık uluslararası toplumun canını dahi sıkmayan küçük ayrıntılar haline geldi.

Son yılların en ağır kışı

Türkiye Diyanet Vakfı Suriye Sorumlusu Mahmut Temelli, ülkede son 40 yılın en ağır kışının yaşandığını söyledi: “Bölge soğuğa alışkın değil. Alışkın olsa ne olacak zaten, imkanlar yeterli gelmiyor.” 

Kar altındaki çadırlar su alınca yatak ve battaniyelerin de kullanılamaz hale geldiğini belirten Temelli, “Çadırları korumak için gerekli brandalar, hasır, soba, kömür ve battaniye en acil ihtiyaçlar arasında” ifadelerini kullandı.

STK’lar seferber oldu

Suriye’deki çadır kamplarda 2 milyonu aşkın sivil yaşıyor. Her kar yağışında şartları ağırlaşan siviller için Türkiye merkezli sivil toplum kuruluşları harekete geçmiş durumda. Temelli, STK’ların kamplar için “seferber” olduğunu kaydetti.

Battaniye dahi olmayan çadırlar var

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Serkan Nergis, geçen iki hafta boyunca Suriye genelindeki çadır kamplardaydı.

Kamplarda her yıl benzer görüntülerin yaşandığını dile getiren Nergis, bu yıl tıpkı Türkiye’de olduğu gibi Suriye’de de çok fazla kar yağdığını hatırlattı.

Nergis, “Kamplarda üşüyen çocuklar ve çocuklarını ısıtmak için mücadele eden anneler var. Battaniyenin dahi olmayan çadırlar var. Kar, çadırların çökmesine neden oluyor” diye konuştu.

Öncelik briket ev

Bu çadırların bir kısmının savaşın ilk dönemlerinde geçici bir çözüm olarak dağıtıldığını ama insanların kamplarda kalıcı hale geldiğini belirten Nergis, önceliklerinin çadırlarda yaşayanları briket evlere kavuşturmak olduğunu söyledi.

Yaşanan bombardımanlar kamplardaki nüfusu da arttırıyor. Nergis, birkaç çadırın kurulduğu alanların zamanla dev kamplara dönüştüğünü anlattı.

Suriye’deki kampların yoğunluğu sıcak çatışma hattına yakın bir bölge olan İdlib kırsalında. Burada irili ufaklı yüzlerce kampta yüzbinlerce sivil yaşıyor.

BM: Yaklaşık 1000 çadır çöktü

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye’nin kuzeybatısında 1000’e yakın çadırın yoğun kar yağışı yüzünden çöktüğünü ve yerinden edilmiş Suriyelilerin dondurucu soğuklarda oldukça zor koşullarla karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Suriye Bölgesel İnsani Koordinatör Yardımcısı Mark Cutts, video konferans yoluyla düzenlediği basın toplantısında, ülkenin kuzeybatısında hava sıcaklıklarının eksi derecelere düşmesin çadırda kalan Suriyelilerin yaşam koşullarını son derece zorlaştırdığına dikkati çekti.

Yoğun kar yağışı yüzünden yaklaşık 1000 çadırın çöktüğünü belirten Cutts, dondurucu hava koşullarının 250 bin Suriyeliyi etkilediğini söyledi.

İnsani yardım çalışanlarının, Suriyelileri çöken çadırların altından çıkardığını belirten Cutts, birçok Suriyelinin ise çadırlarındaki karı çıplak elleriyle temizlemeye çalıştığını ifade etti.

Kışlık ayakkabıları olmayan çocukların sandaletlerle kar ve buz üzerinde yürüdüğüne dikkati çeken Cutts, geçen sene Suriye için gereken 4 milyar dolar yardım fonunun sadece yüzde 45’ini toplayabildiklerini ve uluslararası toplumun yardımlarını artırması gerektiğini vurguladı.

(Cihat Arpacık / The Independentturkish)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *