ABD üniversitelerinin ırkçı uygulamalarına dava açıldı

ABD üniversitelerinin ırkçı uygulamalarına dava açıldı

ABD’nin yapısal sorunlarından biri olan ırkçılık konusunda üniversitelerin oynadığı role ilişkin yeni bir haber paylaşıldı. ABD’de Yüksek Mahkeme, üniversitelerin “öğrenci seçme ve yerleştirmede ırksal dağılımın dengelenmesine yönelik uygulamalarının kaldırılması”na ilişkin davayı kabul ettiği bildirildi

ABD Yüksek Mahkemesinin açıklamasında, ABD’de özel okul statüsündeki Harvard Üniversitesi ve eyalet okulu North Carolina Üniversitesinin Asya kökenli öğrenci başvurularında ayrımcılık yaptığı yönündeki suç duyurusunun kabul edildiği belirtildi.

Benzer davaların daha önce alt mahkemelerde görüldüğüne, üniversitelerin bu uygulamayı 40 yılı aşkın süredir aynı Yüksek Mahkemenin verdiği onayla devam ettirdiği için alt mahkemeler tarafından haklı bulunduğuna dikkat çekildi.

Yüksek Mahkeme en son 2016’de beyaz bir kadının Texas Üniversitesine açtığı ayrımcılık davasında, okul yönetiminin öğrenci kabullerinde dengeleme uygulamasını 4’e 3 oyla haklı bulmuştu. Mahkemedeki dengenin o zamandan bu yana eski ABD Başkanı Donald Trump’ın atadığı üç “muhafazakar” yargıçla değiştiğine vurgu yapıldı.

İlk dava Harvard lehine sonuçlanmıştı

Dünyanın en prestijli üniversitelerinden Harvard’a, Asya kökenli Amerikalı öğrencilere “ırk temelli ayrımcılık ve ırk dengeleme” uygulaması yapıldığı yönünde 2014’te açılan dava, üniversite lehine sonuçlanmıştı.

Öte yandan Ekim 2020’de ABD Adalet Bakanlığı tarafından dünyanın en önemli okullarından Yale Üniversitesine lisans öğrencisi kabul ederken Asya kökenli ve beyaz öğrencilere yasa dışı şekilde ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle dava açılmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *