ABD: İran’la doğrudan görüşmeye hazırız

ABD: İran’la doğrudan görüşmeye hazırız

ABD, İran’ın böyle bir seçeneği değerlendireceğini açıklamasının ardından, Tahran ile nükleer anlaşmayı canlandırmaya ilişkin doğrudan müzakereler yürütmeye hazır olduğunu bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü AFP’ye yaptığı açıklamada, “Doğrudan görüşmeye hazırız. Hem nükleer anlaşma müzakerelerinde, hem de diğer konularda İran ile doğrudan ilişki kurmanın daha verimli olacağı konusunda uzun süredir pozisyonu koruyoruz” dedi.

Sözcü, İran’ın nükleer ilerlemesinin hızı göz önüne alındığında, nükleer anlaşmanın tam olarak uygulanmasına karşılıklı dönüş konusunda bir anlaşmaya varmak için neredeyse zamanımız kalmadı” diye ekledi.

Bu açıklama, İran’ın Viyana’da devam eden müzakereler sırasında ABD ile doğrudan görüşmeleri dikkate alacağını duyurmasının ardından geldi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan dün bir açıklama yaparak, “İyi bir anlaşmaya varmak için gerek görülürse ABD ile doğrudan görüşebiliriz” dedi.

Tahran ve 2015 tarihli nükleer anlaşmada yer alan güçler, ABD’nin 2018’de tek taraflı olarak çekildiği anlaşmayı yeniden canlandırmaya yönelik müzakereler yürütüyor. Washington, görüşmelere dolaylı olarak katılıyor.

Anlaşmanın geri kalan tarafları, yani Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya’ya ek olarak Avrupa Birliği (AB), İranlı ve ABD’li müzakereciler arasındaki pozisyonları koordine ediyor.

İran, ABD’nin artık anlaşmaya taraf olmadığını savunarak, Viyana’da ABD ile doğrudan görüşmeyi daha önce defalarca reddetti.

(Şarku’l Avsat)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *