HDP’den ayrıldıktan sonra parti kurmak için kolları sıvayan Bilgen’in, AK Parti’li kurmayların da partileşme sürecinde kiraladığı ofisi tuttuğu ileri sürüldü. “Evet” diyerek iddiaları doğrulayan Bilgen, durumun tamamıyla tesadüf olduğunu savundu.
Independent Türkçe’den Abdulhakim Günaydın’ın haberi
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin (CHS) zorunlu hale getirdiği ittifaklar nedeniyle her geçen gün daha da önem baraj altındaki partilerin hangi tarafta yer alacakları sürekli merak konusu oluyor. Mevcut siyasi partilerin ne tür tavır takınacaklarının yanı sıra kurulacak yeni partilerin de nasıl yol alacakları ilgi ile izleniyor.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kayıtlarına göre 120 siyasi oluşum şu anda faaliyette. Bunların 91’nin 14 milyon 777 bin 588 kayıtlı üye sayısı bulunuyor. 29 siyasi partinin ise üye kaydı bulunmuyor.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) da seçimlere girme yeterliliğine sahip olan siyasi partileri belirlemiş durumda. YSK’nin Resmi Gazete’de mükerrer sayısında yayımlanan kararında, 298 sayılı “Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun” ile 2820 sayılı “Siyasi Partiler Kanunu”nun ilgili maddelerine göre, 1 Ocak’tan en az 6 ay öncesi itibarıyla illerin en az yarısında teşkilat kurdukları ve büyük kongrelerini yaptıkları saptanan 24 siyasi partinin seçimlere katılma yeterliliği bulunduğu ifade edildi.
Hangi ittifakta yer alacağı merak konusu
Bu partilerin olası bir seçimde Cumhur, yoksa Millet ittifaklarından hangisiyle birlikte hareket edecekleri tartışıldı. Sadece bunlar değil, kurulma sinyali verilen partilerle ilgili de aynı durum söz konusu. Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) ayrıldıktan sonra parti çalışmalarına başlayan Ayhan Bilgen’in kuracağı partiyle nerede duracağı merak ediliyor.
Zaman zaman bu yönlü yayınlar da yapılıyor. Henüz parti kurulmamasına rağmen Ayhan Bilgen’in Kürt oylarını bölmek için partisini kurduktan sonra Cumhur İttifakı’na yakın duracağı ileri sürülüyor. Bilgen’in Ankara eski Hollanda Caddesi’nde ofis kiraladığı, buranın daha önce AK Partili kurmaylar tarafından da kiralandığı ifade edildi. Bu bilgi nedeniyle Bilgen’in çalışmalarının birileri tarafından desteklendiği gündeme getirildi.
“Görüşmelerimizi artık ofis ortamında yapmaya başladık”
Konuyla ilgili olarak Independent Türkçe’ye açıklamada bulunan Bilgen, aynı ofisi kiraladığını doğru olduğunu ancak bunun bir tesadüften ibaret olduğunu söyledi. Çalışmalarının her aşamasını yola çıkacakları arkadaşlarıyla birlikte açık ve net karar alarak yürüteceklerini belirterek, “Risk almadan sorumluluk paylaşmadan hiçbir şey değişmez, kendiliğinden düzelmez” dedi.
Bürolarını tuttuklarını ve şimdi onun hazırlıklarıyla uğraştıklarını ifade eden Bilgen, “Görüşmelerimizi artık ofis ortamında yapmaya başladık. İnternet sitemizin hazırlıklarını yapıyoruz. Muhtemelen bir hafta içerisinde onu da bitirmiş olacağız. Birkaç hafta içerisinde çalışmaların detaylı seyrini paylaşabilecek noktaya geleceğiz” diye konuştu.
“Evet ama tamamen tesadüf”
AK Parti tarafından finanse edildiği iddialarına gülmekten başka söyleyecek bir sözünün olmadığını kaydeden Bilgen, birkaç arkadaşın katkıları ve kendi imkanlarını bir araya getirerek çalışmalarını aktararak, şöyle devam etti:
Bunun dışındaki her şey spekülasyondan ibarettir. Bu konuda son derece netiz. Şimdiye kadar çalışmalarımızı hangi yöntemlerle yürüttüysek yine aynı yöntemlerle, dayanışmayla ve paylaşımla götürmeye çalışıyoruz. AK Parti’den herhangi bir finansman aldığımız söz konusu bile değil. Ayrıca son derece katılımcı bir finans sistemi geliştireceğiz. Burada şüphesiz siyasetin katılımcı olması aynı zamanda finansının da katılımcılığıyla mümkündür. Dolayısıyla buna dair hem özgün bir örgütlenme hem de finans modeli geliştireceğiz.
Partileşme durumuyla ilgili tartışmaları doğal olarak yaygınlaştıracakları ve bunu yerellerde de konuşarak tamama erdirmeyi hedeflediklerini dile getiren Bilgen, “Bu kararı sadece Ankara’da dar bir grupla almayacağız. Toplumsal bir tartışmaya çevireceğiz. Bu kurduğumuz mekanizmalarla yani dijital demokrasi platformunda örneğin bu tartışmaları daha açık yapacağız. Belki sosyal medya araçları üzerinden tartışacağız. Bu kararı daha katılımcı almayı önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Ortak paydamız evrensel değerler olacak”
“Çalışmalarınızda yeni veya eski siyasetçilerden kimler var?” sorusuna Ayhan Bilgen, isim vermedi ama şu değerlendirmeyi yaparak sözlerini tamamladı:
“Platform ve hareket ile ilgili birkaç hafta içerisinde paylaşım yapacağız. Kastettiğimiz şudur; her birimizin kişisel kimliklerimiz farlı olabilir. Bir arkadaşımız kendi liberal, bir başka arkadaşımız muhafazakar, sol, Alevi veya Kürt kimliğiyle tarif edebilir ama bizim ortak paydamız daha çok insanlığın ortak değerleri, evrensel değerleri üzerinden inşa olacak. Yani herhangi birinin baskın veya dominant olduğu bir siyaseti tercih etmeyeceğiz. Dolayısıyla demokratik değişimi yani adalet, barış, özgürlük ve eşitlik kavramlarını hepimizin üzerinden uzlaştığı ortak kavramları siyasetin temeline oturtmaya çalışacağız. Geleneksel kamplaşmaların dışında kalacağız anlamında söylüyorum.”
1 Comment
Mehmed Durmuş
19 Ocak 2022, 16:47İktidara giden yol, ‘tesadüf’ taşlarıyla örülüdür…
REPLY