Kazakistan’da Nazarbayev’in yakınlarına yönelik tasfiye kampanyası

Kazakistan’da Nazarbayev’in yakınlarına yönelik tasfiye kampanyası

Kazakistan’da dün itibariyle eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e yakın isimlerin önemli makamlardan uzaklaştırılması için geniş çaplı bir tasfiye kampanyası başlatıldı.  

Cumhurbaşkanlığında çalışan bazı isimlerin görevden alınmasına yönelik kararlar alınırken bazılarının gönüllü olarak görevlerinden istifa etmeleri dikkat çekti.

Kampanya, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in ülkenin dizginlerini tamamen eline almak için kapsamlı düzenlemeler başlatacağı ve selefi Nursultan Nazarbayev döneminin sembol isimlerini önemli makamlardan uzaklaştıracağı yönünde daha önceki beklentileri doğrular nitelikteydi. Kampanya, 1-10 Ocak tarihlerinde ülkeyi kasıp kavuran protesto gösterilerinde eylemcilerin Nazarbayev, ailesi ve yakınlarının ülkedeki nüfuzlarına son verilmesi talepleri doğrultusunda geniş çapta yürütülüyor.

Tokayev’in protesto gösterileri sırasında Nazarbayev’i doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından üstlenilen Ulusal Güvenlik Kurulu Başkanlığı görevinden alma kararı, ülkede son iki yıldır siyaset sahnesine hakim olan ve Tokayev’in cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası sırasında vaat ettiği siyasi ve ekonomik reformları başlatma çabalarını engelleyen ikili iktidara son vermek için atılan ilk adım oldu. Bu kampanyanın, ortalık sakinleştikçe ve protestolar duruldukça geniş çapta başlaması bekleniyordu.

Tokayev’in dün, Rusya tarafından kullanılan Baykonur Uzay Üssü’ndeki Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi Serik Suleymenov’un görevden alınmasına ilişkin bir kararname imzaladığı duyuruldu.

Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla Suleymenov görevinden alınmıştır” denildi. Suleymenov’un Nazarbayev’e yakın bir isim olduğu biliniyor. Suleymenov, Nazarbayev tarafından kendisine, yetkilerini artıran ‘Cumhurbaşkanlığı Temsilcisi’ statüsü verilmeden önce yıllarca uzay üssünde Rusya ile ortak çalışmayı destekleyenlerin başında geliyordu.

Cumhurbaşkanı Tokayev, ayrıca Nazarbayev’in yeğeni Samat Abiş’i Ulusal Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcılığı görevinden alan başka bir kararname daha çıkardı.

Bu gelişmeleri, Nazarbayev’in ortanca kızı Dinara Kulibayev’in eşi iş adamı Timur Kulibayev’in Ulusal Girişimciler Odası ‘Atameken’in Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden istifası takip etti. Kulibayev, istifasıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bugünden itibaren, Atameken’in seçilmiş başkanı olarak görevime son veriyorum” ifadelerini kullandı. Kulibayev yaptığı açıklamada, istifa nedenini açıklamadan Atameken üyelerine ortak çalışmalarından ötürü teşekkür etti.

Kulibayev ve eşi, ülkenin en büyük bankası olan Kazakistan Halk Bankası’na sahipler. Ulusal Varlık Fonu, iki gün önce Nazarbayev’in küçük kızı Aliya Nazarbayeva’nın eşi Dimaş Dosanov’un da başkanı olduğu ulusal petrol taşıyıcı şirketi ‘KazTransOil’deki görevini bıraktığını duyurmuştu. Kazakistan basını, Nazarbayev’in en büyük kızı Dariga Nazarbayeva’nın eşi Kayrat Şaripbayev’in de KazakGaz Ulusal Şirketi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden ayrıldığını bildirdi.

Nazarbayev’in protestolar sırasında dikkat çekmemesi ve olaylar hakkında herhangi bir yorumda bulunmaması dikkati çekerken bir sözcüsü yaptığı açıklamada, “Eski Cumhurbaşkanı, ortalık yatıştıktan sonra hükümetin toplanması çağrısı yaptı” dedi.

Yerel basında Nazarbayev’in kızlarıyla birlikte ülkeyi terk ettiğine dair birkaç kez haber yer almasına rağmen bu haberler resmi olarak doğrulanmadı. Nazarbayev son dönemde kamuoyu önüne çıkmazken ülkenin siyasi ve ekonomik alanlarında önemli roller üstlenen kızları da hiçbir şekilde görünmedi.

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, krizin ortalarında Moskova’nın Kazakistan’a gönderdiği güçlerin geri çekilmesinin tamamlandığını duyurdu. Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) liderlerinin ülkesindeki olaylarla başa çıkmasına yardımcı olmak üzere ülkesine gönderdiği acil müdahale güçlerinin geri çekilmelerini istemişti.

Çoğunluğu Rusya’dan olmak üzere yaklaşık 3 bin askerin Kazakistan’ın bazı şehirlerindeki hassas tesislerin yakınlarına konuşlandırılmasından üç günden kısa bir süre sonra bu güçlerin görevlerinin bittiği ilan edilerek Tokayev’in talebi doğrultusunda geri çekilme süreci başlatıldı. Rusya’dan yapılan açıklamaya göre barış gücünde yer alan son paraşütçü birlikleri de Ulyanovsk’taki kışlalarına geri döndüler. Moskova, Kazakistan’a birkaç gün içinde asker ve teçhizat taşıyan onlarca uçak göndermişti.

(Şarku’l Avsat)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *