Bensiyon Pinto’nun cenaze töreni

Bensiyon Pinto’nun cenaze töreni

İstanbul’da 85 yaşında hayatını kaybeden Türk Yahudi Toplumu Onursal Başkanı Bensiyon Pinto için cenaze töreni düzenlendi. Törene iktidardan ve muhalefetten geniş katılım gerçekleştirildi.

Aşkenaz Musevi Cemaati Mezarlığı’nda düzenlenen cenaze törenine, Bensiyon Pinto’nun eşi Ester Eti Pinto ve oğulları Benjamen ve Hayim Pinto’nun yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Burak Elmas, eski Başbakanlardan Tansu Çiller, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yanı sıra yakınları ve yahudi cemaati katıldı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve bazı belediye başkanları da törene çelenk gönderdi.

Haleva: Hizmetleri unutulmayacak

Kovid-19 geçirmekte olan Türkiye Hahambaşı İsak Haleva, çevrim içi yaptığı konuşmasında, üzgün ve yasta olduğunu söyledi. Toplumların sıklıkla böylesi bir yıldıza kavuşamayacaklarını belirten Haleva, “Bensiyon, toplumumuzun nadiren yetişen gerçek yıldızlarındandı. Bir düzen ve disiplin adamı, kurumları en uygun biçimde örgütlerken kişilerin potansiyelini isabetle değerlendirip etrafındakileri en verimli olabilecek bir biçimde çalıştırmayı becerebilen, gerçek lider yapılı, gönül almasını bilen ve gereğinde babacan tavırlarla davranabilen biriydi.” diye konuştu.

İsak Haleva, Pinto’nun başkanlık dönemlerinin sıkıntılı, dalgalı, bazen de fırtınalı süreçlere rastladığını ama her seferinde toplumlarını sakin ve güvenilir limanlara yanaştırmayı bilmiş bir kaptan olduğunu savundu. “Türkiye’nin esenliği ve ilerlemesi yolunda olağanüstü gayretler gösteren gerçek bir yurtsever olarak ülkemize ve toplumumuza hizmeti de asla unutulmayacaktır.” diyen Haleva, acısının çok derin olduğunu söyledi.

İbrahimzadeh: Cemaatimizi toparladı

Türkiye Hahambaşılığı Vakfı Başkanı İshak İbrahimzadeh ise, Bensiyon Pinto’nun, ulaşamayacakları noktaların ulaşılabilir olduğunu gösterdiğini ve bu yolda örnek olduğunu, toplumda herkesin sevgisini kazandığını öne sürdü. İbrahimzadeh, “Bensiyon Ağabey’imin korkuları yok muydu? Tabii ki korkuları vardı. Ön yargıları yok muydu? Tabii ki ön yargıları vardı. Fakat Bensiyon Ağabey’in bunları aşabilecek kadar kuvvetli bir öz güveni ve karşılık beklemeyen muhteşem bir kalbi vardı. Onların ona verdiği güçle Bensiyon Ağabey tüm bu sevgiyi, hepimizin sevgisini kazanmayı bildi. O yollarda bizlere yürümeyi öğretti. Bizimle birlikte yürüdü. Önümüzde yürüdü, daha sonra arkamıza geçti ve önünde yürümemiz için bizlere yol açtı. Bu şekilde bizim cemaatimizi toparladı ve hepimiz bugün tek bir cemaat olarak Bensiyon Ağabey’imizi anıyoruz.” diye konuştu.

Bensiyon Pinto’nun cenazesi Arnavutköy Musevi Mezarlığına defnedildi. Pinto için taziyelerin Neve Şalom Sinagogunda kabul edileceği bildirildi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *