CIA’dan Ukrayna ordusu ve istihbaratına operasyon eğitimi

CIA’dan Ukrayna ordusu ve istihbaratına operasyon eğitimi

ABD istihbaratının (CIA), Ukrayna ordusu ve istihbaratından bir gruba gizli eğitim verdiği iddia edildi. ABD ajanlarının 2015’ten bu yana düzenli olarak Ukrayna’nın doğusuna seyahat ettiği ve Ukrayna ordusuna taktiksel destek verdiği belirtildi.

Yahoo News’in eski ve halen görevde bulunan istihbarat yetkililerine dayandırdığı haberinde, CIA’nın eski Başkan Barack Obama döneminde kurulan Kara Operasyonları Departmanı’nın Ukrayna Özel Kuvvetlerine ve istihbarat teşkilatlarına bağlı güçlere paramiliter operasyon eğitimi verdiği ileri sürüldü.

ABD’nin güney eyaletlerinden birinde gerçekleştirilen birkaç haftalık yoğunlaştırılmış eğitimin, silah kullanımı, kamuflaj, kara navigasyon gibi birçok başlığı içerdiği savunuldu.

Programın doğrudan Rusya’yı püskürtme ve muhtemel bir işgalde Ruslara karşı direniş harekatı yapma üzerine kurgulandığı, eğitilen gurubun yakın zamanda Rusya’ya karşı kritik bir rol oynayacağı ifade edildi.

CIA’nın söz konusu birimine bağlı ajanların 2015’ten bu yana düzenli olarak Ukrayna’nın doğusuna seyahat ettiği ve Ukrayna ordusuna taktiksel destek verdiği belirtildi.

Ukrayna’da ABD ordusuna bağlı 200 asker bulunuyor. Pentagon, bu gücün, Ukrayna ordusuna taktik destek vermek üzere geçici görevle konuşlandırıldığını açıklamıştı.

ABD: Rusya, Ukrayna’nın doğusunda yanıltma operasyonlarına hazırlanıyor

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya’nın Ukrayna’yı işgale zemin hazırlamak amacıyla Ukrayna’nın doğusunda yanıltma operasyonları yapmak üzere bazı grupları önceden konuşlandırdığını iddia etti. Psaki, günlük basın brifinginde, Rusya ile yaşanan Ukrayna gerilimini ve gelinen son durumu değerlendirdi.

Psaki, CNN’e açıklama yapan ABD’li bir yetkilinin iddiasını teyit ederek, “Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda yanıltma operasyonları düzenlemek üzere bazı ajanlarını bölgeye önceden konuşlandırdığı bilgisine sahibiz.” ifadesini kullandı. Sözcü, Rusya’nın söz konusu operasyonları Ukrayna’yı işgale zemin hazırlamak amacıyla planladığını savunarak, “Biz bunu daha önce de görmüştük, 2014 öncesinde görmüştük. Bunlar sabotaj eylemlerini ve Ukrayna’nın Rus güçlerine karşı saldırı hazırlığında olduğu suçlaması gibi şeyleri kapsıyor.” dedi.

İddiaya konu olan ajanların şehir savaşları konusunda özel eğitimli kişiler olduğunu savunan Psaki, Moskova’nın Ukrayna konusunda sosyal medya mecraları üzerinden dezenformasyon yaptığını da ileri sürdü. Psaki ayrıca Rus ordusunun ocak ortası ile şubat ortası arasında Ukrayna’ya yönelik bir işgal hareketine girişebileceğini iddia etti.

Pentagon da istihbaratı teyit etti

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de günlük basın toplantısında, Rusya’nın Ukrayna’da “yanıltma operasyonu” düzenlemek için Doğu Ukrayna’ya ajanlarını önden konuşlandırdığına ilişkin iddiayı teyit etti.

Bu bilginin neden özel olarak Moskova’ya iletilmeyip doğrudan kamuoyuna açıklandığına ilişkin bir soruya Kirby, şu yanıtı verdi: “Gördüklerimizi açıkça ifade etmenin önemli olduğunu düşündük. Rusya’nın oyunu ve bunun Rus devletinin açıklamalarına ve Rus sosyal medyasına nasıl yansıyacağını bilmenin hem Amerikan kamuoyunun hem de dünya kamuoyunun menfaatine olacağını hissettik. Dolayısıyla bu şekilde bir şey olursa kolayca nasıl bir düzmecenin ve zemin hazırlama girişiminin söz konusu olduğu ortaya çıkmış olur.”

Bilginin sadece ABD istihbaratının analizi olup olmadığına ilişkin bir soruya ise Kirby, istihbaratın farklı kaynaklardan toplanan bir şey olduğu ve bu spesifik istihbaratın kaynağına dair değerlendirme yapmayacağı yanıtını verdi.

ABD’nin Ukrayna’da 200 askeri var

ABD’nin askeri eğitim faaliyetlerine destek vermek gerekçesiyle Ukrayna’da bulunan askerleri konusunda Rusya ile “kuvvetlerin güvenli ayrışması” için bir iletişim hattı kurup kurmadıklarına yönelik bir soruya yanıt veren Kirby, Ukrayna’da Suriye’dekine benzer Rusya ile kuvvetlerin güvenli ayrışması için bir iletişim kanalı bulunmadığını ifade etti.

Kirby, Ukrayna’da 200 askerlerinin bulunduğunu ve bunların güvenliği konusunda Rusya ile iletişim kurabilecekleri birçok kanal olduğuna dikkati çekti.

CNN’e konuşan ABD’li bir yetkili, Rusya’nın Ukrayna’yı işgale zemin hazırlamak üzere bir grup ajanını doğu Ukrayna’da “yanıltma operasyonu” düzenlemek üzere önceden konuşlandırdığını iddia etmişti. Söz konusu yetkili, Rus ajanlarının şehir savaşları ve Rusya’nın kendi vekil güçlerine karşı sabotaj eylemleri gerçekleştirmek için patlayıcı kullanımı konusunda eğitimli olduklarına dair kanıtlara ulaştıklarını ileri sürmüştü.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da dün Beyaz Saray’da düzenlediği basın brifinginde, söz konusu iddiayı dile getirmiş ve Rusya’yı uyarmıştı. Sullivan, “İstihbarat topluluğumuz, Rusya’nın bir işgal bahanesi üretmek için zemin hazırladığına dair bilgilere ulaştı. Bu oyunu 2014’te de gördük. Bu oyunu tekrar hazırlıyorlar ve önümüzdeki 24 saat boyunca basınla paylaşmak üzere işgal için potansiyel bahane olarak gördüğümüz bu istihbarat hakkında daha fazla ayrıntı elimize geçecek.” değerlendirmesini yapmıştı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı da benzer şekilde “Rus özel güçlerinin Ukrayna’yı işgal etmek amacıyla Rus kuvvetlerine karşı provokasyonlar hazırladığını” iddia eden açıklama yapmıştı.

AB, Ukrayna’ya yönelik siber saldırıyı kınadı

AB Komisyonunun komşuluk politikası ve genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, Ukrayna kamu kurumlarına yönelik siber saldırılar hakkında sosyal medyadan açıklama yaptı. Ukrayna’ya düzenlenen siber saldırıları kuvvetli şekilde kınadıklarını belirten Varhelyi, bunların kabul edilemez ve istikrarı bozucu olduğunu bildirdi. Varhelyi, “Bu saldırılar sona ermeli. AB Komisyonu, siber dayanıklılığını güçlendirmesi için Ukrayna’ya desteğini artırmaya hazırdır.” ifadesini kullandı.

Ukrayna’da Dışişleri Bakanlığının da aralarında olduğu bazı kurumların internet siteleri siber saldırıya uğramıştı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, geniş kapsamlı bir siber saldırı nedeniyle kendi bakanlıklarının ve bazı kamu kurumlarının internet sitelerinin çalışmadığını bildirmişti.

Borrell: Rusya’nın bizi bölmeye çalıştığı açık

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna’daki duruma ilişkin, “Rusya’nın bizi bölmeye çalıştığı açık. Rusya AB yokmuş gibi davrandı. ABD bunu yapmadı.” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve Borrell, Fransa’nın Brest kentinde düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Borrell, toplantıda Ukrayna’yı, Rusya’yı ve Avrupa’nın güvenliğini ele aldıklarını belirterek, AB’nin her türlü saldırılara doğrudan cevap vermeye hazır olduğunu ancak diyalog ve müzakere yolunu tercih ettiklerini söyledi. “Rusya’nın Avrupa’da etki alanı oluşturma girişimlerini reddediyoruz” ifadesini kullanan Borrell, Ukrayna ve Doğu Avrupa ülkeleriyle dayanışma içinde olduklarını söyledi.

‘Nato ve ABD ile iş birliği içindeyiz’

Borrell, sorunları barışçıl şekilde çözmek istediklerini kaydederek, Rusya’ya gerilimin düşürülmesi için çağrıda bulundu. Ukrayna’ya karşı ilave saldırıların ciddi sonuçları olacağını ifade eden Borrell, NATO ve ABD ile iş birliği içinde olduklarını aktardı.

Borrell, Rusya ile diyaloğu sürdürmeye hazır olduklarını ancak değerlerine saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

‘Siber saldırıyı Ruslar mı yaptı belli değil’

Ukrayna’nın resmi internet sitelerine bugün siber saldırılar düzenlendiğini ifade eden Borrell, bu saldırıları Rusların yapıp yapmadığına ilişkin bir delile sahip olmadığını kaydetti. Borrell, Ukrayna’nın saldırılara hızlı cevap verdiğini aktardı.

Borrell, Rusya ile diyaloğun sürdürülmesi gerektiğinin ancak aynı zamanda değerlerini koruyacaklarının altını çizdi. Rusya konusunda ABD’nin ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in tutumundan memnuniyet duyduğunu ifade eden Borrell, “Rusya’nın bizi bölmeye çalıştığı açık. Rusya AB yokmuş gibi davrandı. ABD bunu yapmadı.” dedi.

Ukrayna’ya karşı yeni askeri saldırıların ciddi sonuçlar doğuracağına dikkati çeken Borrell, Rusya ile diyaloğun devam etmesinin önemli olduğunu aktardı.

Mali’deki durumun doğru yöne gitmediğini ve cunta yönetiminin pozitif işaret vermediğini ifade eden Borrell, Sahel’de angaje olmaya devam edeceklerini ancak her ne pahasına olursa olsun bölgede bulunmayacaklarını belirtti. Toplantıda Çin’i de ele aldıklarını ve martta AB-Çin Zirvesi düzenleyeceklerini ifade eden Borrell, Avusturya’da devam eden nükleer müzakerelerin sonuçlanması konusunda Noel tatili sonrasında daha umutlu hale geldiğini kaydetti.

Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, Rusya ve Ukrayna konusunda AB ülkelerinin fikir birliği içinde olduğunu söyledi. Le Drian, gelecek günlerde Ukrayna’ya ziyaret gerçekleştireceklerini aktardı.

Mali’de sadece terörle mücadele etmek için bulunduklarını kaydeden Le Drian, Mali’de kalmaya devam edeceklerini ancak hangi şartlarda olursa olsun orada bulunmayacaklarını belirtti. Le Drian, nükleer müzakerelerinin hızlandırılmaması halinde İran’a yaptırımların kaldırılmayacağını da sözlerine ekledi.

Atlantic Council toplantısında Ukrayna’dan açıklama: ABD’ye üçlü formatta görüşme önerdik

Atlantic Council’in programına katılan Ukrayna Devlet Başkanlık Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin ABD Başkanı Joe Biden’a teklifte bulunduğunu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile üçlü formatta görüşme istediğini belirtti.

Yermak açıklamasında, Donbas krizinin çözümüne ilişkin ABD tarafının arabulucu olma girişimini takdir ettiklerini aktardı. Zelenskiy’nin, Biden’a Putin ile beraber üçlü formatta görüşme gerçekleştirmeyi teklif ettiğini söyleyen Yermak, görüşmenin çevrim içi formatta olabileceğini ifade etti. Yermak, teklife ABD tarafının ilgi gösterdiğini ve Rus tarafından cevap beklediklerini kaydetti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *