Çin-Türkiye görüşmesinde karşılıklı teklifler

Çin-Türkiye görüşmesinde karşılıklı teklifler

Çin’i ziyaret eden Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu görüşmede Türkiye’nin “Orta Koridor” planı ile Kuşak ve Yol’un ortaklaşa inşası arasındaki bağlantıyı güçlendirmeye hazır olduğunu belirtti. Çinli bakan da, piyasaların ortak çıkarlarını savunma önerisinde bulundu.

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın dâhil olduğu çok sayıda ülkenin Dışişleri Bakanları ile bir araya geldi. Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin Afrika’da Eritre, Kenya ve Komor Adaları ile başlayan yeni yıl diplomasisi Hint Okyanusu’na sahili olan beş ülkenin ardından Orta Doğu ülkeleri devam ediyor.

Mevlüt Çavuşoğlu Çin’de

Çin’in üst düzey diplomatı Wang Yi, son olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu Jiangsu eyaletinin Wuxi kentinde ağırladı.

Cri Turk’ün aktardığına göre, Çin Dışişleri Bakan Wang Yi görüşmede, Türkiye ile çok taraflı koordinasyon ve iş birliğini güçlendirmeyi vurgulayarak tarafların birbirlerinin güvenliklerini koruma çağrısında bulundu. Uluslararası arenada diğer tarafları hedef alan faaliyetlere katılmamanın ve tarih ile etnisite gibi farklılıklar hususunda iletişimi güçlendirmenin önemine dikkat çeken Wang Yi, ekonomi konusunda ise piyasaların ortak çıkarlarını savunma önerisinde bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da görüşmede, Türkiye’nin “Orta Koridor” planı ile Kuşak ve Yol’un ortaklaşa inşası arasındaki bağlantıyı güçlendirmeye hazır olduğunu belirtti. Çavuşoğlu yaklaşan Beijing 2022 Kış Olimpiyatları’na katılacakları mesajını vererek, sporun siyasallaştırılmasına karşı olduklarının altını çizdi. Taraflar Kazakistan’daki son gelişmelerin yanı sıra, her iki tarafı ilgilendiren uluslararası ve bölgesel hususlar üzerinde fikir alışverişinde bulundu.

Rusya ile telefon görüşmesi

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, salı günü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Kazakistan konulu bir telefon görüşmesi yapmıştı. “Çin ve Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daimi üyeleri ve dost komşular olarak, Orta Asya’nın kaosa ve savaşa sürüklenmesine izin vermemelidir.” diyen Wang Yi terörizm, aşırıcılık ve ayrılıkçılıktan oluşan “üç şeytani güç” ile renkli devrimlere karşı uyarıda bulunmuştu.

Çavuşoğlu görüşmesi öncesi KİK genel sekreteri ile görüşme

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakan Wang Yi, Dışişleri Bakan Mevlüt Çavuşoğlu ile buluşmasının öncesinde ise Körfez İş Birliği Örgütü (KİK) Genel Sekreteri  Genel Sekreteri Nayef Falah M. Al-Hajraf’la bir araya gelerek ortak bildiri imzaladı.

Çin medyasında yer alan bilgilere göre, taraflar stratejik ortaklığın inşası, 2022-2025 hareket planı, serbest ticaret bölgesinin kurulması gibi konularda fikir birliğine vardı.

Riyad’da yeni toplantı

Çin ve Körfez İş Birliği Örgütü arasındaki Stratejik Diyalog Toplantısı’nın 4. Turu’nun Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenmesi beklenirken, Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan da hafta başında Çin’i ziyaret etti.

Suudi Bakanı konuk eden Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, Beijing yönetiminin Orta Doğu politikasında Riyad’a her zaman öncelik verdiğine işaret etti. Suudi Arabistan’ın “Yeşil Orta Doğu” ve “Yeşil Suudi Arabistan” girişimlerini desteklediklerini dile getiren Wang, “2030 Vizyonu” inşasına destek verdiklerini söyledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *