İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth tarafından şövalye unvanı verilen İngiltere eski Başbakanı Tony Blair’e tepki gösteren Iraklılar, Irak’ın işgalindeki sorumluluğu nedeniyle Blair’ın yargılanması gerektiğini düşünüyor.
İngiliz Başbakanlardan Tony Blair’a verilen “şövalyelik” unvanının geri alınması için İngiltere’de başlatılan imza kampanyasını destekleyenlerin sayısı 1 milyonu aşarken konu Arap coğrafyasında da gündeme geldi. Iraklılar, 2003’te ABD öncülüğündeki işgale verdiği destek nedeniyle Tony Blair’in savaş suçundan yargılanmasını istediler.
AA muhabirine konuşan Bağdatlı Cevdet Kazım, “ABD ve Britanya, her zaman halkların iradesine meydan okuyan kararlar alır. Bu karar da (şövalye unvanı) üçüncü dünya ülke halklarının duygularına karşı bir meydan okumadır. Tony Blair bir savaş suçlusu canisidir ve yargılanmalı. Blair ve George W. Bush, Irak’a saldırarak ahmaklık ettiler. Bu saldırılar sonucu Irak halkı yaşadığı krizlerden dolayı büyük acılar çekti.” dedi.
ABD ve İngiltere liderliğindeki Batı dünyasının daha önce de bu tür kararlar aldığını söyleyen Kazım, “büyük yanlış” olarak nitelendirdiği ödülün bir an önce geri alınmasını istedi. Kazım, “Irak halkı, Blair’ın da ortağı olduğu savaştan dolayı açlık, sefalet, kamu hizmeti yoksunluğu ve ordunun lağvedilmesi gibi olumsuzluklara mahkum edildi. Büyük devletlerin aldığı kararların ve attıkları adımların haktan yana olmasını diliyoruz.” diye konuştu.
Meysanlı 26 yaşındaki Murtadha Muhammed de, Blair’in desteklediği ABD öncülüğündeki işgalin Irak’a büyük zarar verdiğini ve bugün bir yıkım tablosuyla karşı karşıya olduklarını dile getirdi. Muhammed, “Blair Irak’ı harabeye çevirdi; bu ödülü kesinlikle hak etmiyor. Bütün Irak halkı Blair hakkında olumsuz düşüncelere sahip.” ifadelerini kullandı.
Iraklı Kürt Milletvekili Musenna Emin de, Blair’a şövalye unvanı verilmesine tepki gösterenler arasında yer aldı. Emin, “Tony Blair, Irak’a yönelik savaş kararı alanlardan biriydi. Bu savaş diktatör ve acımasız bir rejimi çökertmek için yapılsa da halka karşı uranyum kullanılması gibi birçok suçun işlenmesine neden oldu.” dedi.
Irak’a 1990’larda uygulanan ambargo döneminde de onlarca çocuğun açlıktan ölüme mahkum edildiğini söyleyen Emin şöyle devam etti: “Ambargo dönemi ve Saddam rejiminden kurtarmak bahanesiyle halka karşı yürütülen savaş, tam bir cinayettir. Bu dosyanın uluslararası mahkemelerde görülmesi gerekiyor. Tony Blair da bu suçta ortak olduğu için bu unvanı hak etmiyor ve kendi ağzıyla Irak’a savaş kararının yalanlar üzerine kurulu olduğunu söylediği için yargılanmalı. Bu savaşta onlarca suçsuz insan haksız yere hedef alındı.” Emin, Irak’ı Saddam rejiminden kurtarma planı iyi niyet barındırsa da bunun kan akıtmadan, altyapıyı tahrip etmeden ve daha az zararla yürütülmesinin zaruriyet olduğunu, ancak tam tersinin yaşandığını vurguladı.
Özel görüşmede George Bush’a ‘destek’ sözü verdi
İngiltere’de 1997-2007 yıllarında başbakanlık yapan Tony Blair, Irak’ın 2003’te ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri tarafından işgaline verdiği destek nedeniyle eleştiriliyor.
2016’da açıklanan Chilcot Raporu, Blair’in dönemin ABD Başkanı George W. Bush’a, İngiliz parlamentosunun onayını almadan önce özel görüşmelerde destek güvencesi verdiğini ortaya koymuştu.
Irak’ın kitle imha silahlarıyla ilgili de İngiliz parlamentosunu yanlış yönlendirdiği ortaya çıkan Blair, ülkesini Irak’ın işgaline 30 bin asker göndererek ortak etmişti.
20 Mart 2003’te ABD liderliğinde başlayan ve 179 İngiliz askerinin hayatını kaybettiği Irak işgali sırasında 200 binden fazla müslüman Iraklının hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *