Ziraat Katılım Bankası’na “icazet belgesi” düzenlendi

Ziraat Katılım Bankası’na “icazet belgesi” düzenlendi

Kura endeksli mevduat hesaplarının getirisinin faizle aynı olması üzerine Ziraat Katılım Bankası, kur korumalı TL mevduat hesapları için bazı ilahiyatçılardan “İslami finans ilke ve esaslarına uygun” ifadelerinin yer aldığı dini “icazet belgesi” aldı.

Ziraat Katılım Bankası’nın ilahiyatçılardan oluşan Danışma Komitesi, Kur Korumalı TL Katılım Hesabı için “İcazet Belgesi” düzenledi. “Kur Korumalı TL Katılma Hesapları’ karşılaşılan olağanüstü durum sebebiyle kamu yararı dikkate alınarak maslahat ilkesi çerçevesinde değerlendirildiğinden İslami Finans İlke ve Esasları’na uygun görülmüştür” denildi.

Artan döviz kurlarına karşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 20 Aralık’ta açıklanan “kur korumalı TL vadeli mevduat hesapları” konusunda Ziraat Katılım Bankası dini “icazet belgesi” aldı.

“DİNEN CAİZ” DENİLDİ

Belgeye göre üç ilahiyatçıdan oluşan Ziraat Katılım A.Ş. Danışma Komitesi, bankanın söz konusu hesabının dinen caiz olduğunu savundu.

Ziraat Katılım’ın ürünün özelliklerinin anlatıldığı “icazet belgesi”nde “‘Kur Korumalı TL Katılma Hesapları’ karşılaşılan olağanüstü durum sebebiyle kamu yararı dikkate alınarak maslahat ilkesi çerçevesinde değerlendirildiğinden İslami Finans İlke ve Esasları’na uygun görülmüştür. İşbu İcazet Belgesi, genel olarak Ziraat Katılım Kur Korumalı TL Katılma Hesabı Ürünü hakkında düzenlenmiş olup ürün özelinde verilmiştir. Elbette en doğrusunu Allah Teala bilir” ifadeleri yer aldı.

İMZASI OLAN İSİM İDDİAYI DOĞRULADI

Belgede Mehmet Odabaşı, Prof. Dr. Süleyman Kaya ve Prof. Dr. Necmettin Kızılkaya’nın imzaları yer alıyor.

Belgenin doğruluğunu ANKA’ya teyit eden Süleyman Kaya, “Belgenin son hali hazırlanıyor, revize edilmiş olacak, daha detaylı açıklamaların olduğu bir belge yayınlanacak” dedi.

BELGEDE NELER YAZILDI?

İcazet Belgesi”nin içeriği şu şekilde:

“Bu İcazet Belgesi, Ziraat Katılım nezdinde müşterilerin açacağı Ziraat Katılım Kur Korumalı TL Katılım Hesabı ürünü için düzenlenmiştir.

Kur Korumalı TL Katılım Hesabı; yurt içi yerleşik gerçek kişilerin döviz tevdiat hesaplarının ve döviz cinsinden katılım fonlarının ‘Kur Korumalı TL Katılma Hesaplarına’ dönüşmesi ya da Türk lirası cinsinden tasarruflarının ‘Kur Korumalı TL Katılma Hesabına’ dönüşmesi halinde kullanılacak hesabı ifade etmektedir. Söz konusu hesabın özellikleri ve işleyişi aşağıdaki şekilde olacaktır:

– Müşterilere ‘Kur Korumalı TL Katılma Hesapları’ açılacaktır.
– Kur Korumalı Katılma Hesabı yüzde 90/10 kar paylaşım oranı ile açılacaktır. Bununla birlikte banka ihtiyaç duyulması halinde bütün kar müşteri hesabına yansıtılabilecektir.
– Hesaba vade günü haricinde para yatırma işlemi gerçekleştirilemeyecektir.
– Hesabın vadeden önce kapatılmaması esastır.

‘Kur Korumalı TL Katılma Hesapları’ karşılaşılan olağanüstü durum sebebiyle kamu yararı dikkate alınarak maslahat ilkesi çerçevesinde değerlendirildiğinden İslami Finans İlke ve Esasları’na uygun görülmüştür.

İş bu İcazet Belgesi, genel olarak Ziraat Katılım Kur Korumalı TL Katılma Hesabı Ürünü hakkında düzenlenmiş olup ürün özelinde verilmiştir.

Elbette en doğrusunu Allah Teala bilir.”

(Son Dakika)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *