Ankara ve İzmir’de toplu taşımaya zam

Ankara ve İzmir’de toplu taşımaya zam

Ankara’da yapılan fiyat artışı ile Ankaray, Metro, EGO otobüsleri, validatör olan özel halk otobüsleri (ÖHO) ve özel toplu taşıma araçlarında (ÖTA) tam biniş 4,5 lira, öğrenci biniş ücreti 2,5 lira olurken, İzmir’de yüzde 36 zam kararı alındı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı EGO Genel Müdürlüğünün yeni toplu taşıma tarifesine ilişkin hazırladığı teklif, Ulaşım Koordinasyon Merkezince (UKOME) karara bağlandı.

Buna göre, 3,25 lira olan Ankarakart tam biniş ücreti 4,5 lira, 1,75 lira olan öğrenci biniş ücreti 2,5 lira oldu.

Öğrencilerin 200 biniş karşılığında 60 liraya satın aldığı abonman uygulaması, 225 biniş için 75 lira olarak karara bağlandı.

Transfer ücretleri ise bu tutarların yarısı olarak belirlendi.

Yeni tarife, ANKARAY, Metro, EGO otobüsleri ile validatör olan ÖHO ve ÖTA’da 5 Ocak 2022’den itibaren uygulanmaya başlanacak.

Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı EGO Genel Müdürlüğü, sosyal medya hesabından yeni toplu taşıma tarifesine ilişkin açıklamada bulundu.

Açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanlığının belirlediği yıllık yüzde 36 değerleme oranı dikkate alınarak hazırlanan yeni toplu ulaşım tarifesinin, UKOME tarafından gündeme alınarak karara bağlandığı belirtildi.

Bilet fiyatlarının, açıklanan enflasyona göre son 25 yıldaki en düşük oranda olduğu kaydedilen açıklamada, “Gider maliyetlerindeki artış göz önüne alındığında tam bilet tutarı 6,5 lira olması gerekirken 4,5 lira olarak belirlenmiş, aradaki fark kurumumuzca karşılanacaktır.” ifadeleri kullanıldı.

İzmir’de toplu taşıma ücretlerine yüzde 36 zam

İstanbul ve Ankara’da toplu ulaşıma gelen zamlardan sonra İzmir de fiyatları artırdı. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, ücretlerde yüzde 36 zam kararı aldı.

İstanbul ve Ankara’dan sonra üçüncü zam haberi İzmir’den geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Tarihi Havagazı Fabrikası’nda, 2021 yılı değerlendirmesi ile 2022 planlamasına ilişkin basın toplantısı yaptı.

Tunç Soyer, toplantıda toplu ulaşım zammı ile alakalı açıklamalarda bulundu.

Toplu ulaşım zammında özellikle öğrencileri ve gençleri korumaya özen gösterdiklerini kaydeden Soyer, “Normal taşıma ücretlerine yüzde 36 oranında bir zam yapmayı planlıyoruz.” dedi. 2021 yılında İzmir’de ulaşım ücreti 3,46 lira olarak uygulanıyordu.

Soyer, ayrıca “Öğrenci ve gençlerimiz için pozitif ayrımcılık yapabilmek için çok uğraştık. Öğrencilere fiyat ayarlaması yapmadan, olan mevcut ulaşım ücretini uygulayacağız.” açıklamasında bulundu.

2021 yılında 1,64 lira olan öğrenci tarifesinin 2022 yılında aynı şekilde devam etmesi bekleniyor.

İstanbul’da da yüzde 36 zam yapılmıştı

İstanbul’daki tüm toplu ulaşım araçları için yüzde 36, servis ücretleri için yüzde 27 zam yapılmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *