Hamas ve Gazze için siyonistlerden yeni plan

Hamas ve Gazze için siyonistlerden yeni plan

İsrail, Hamas’a daha fazla baskı uygulamak amacıyla yasak olan malzemelerin Gazze Şeridi’ne girişine izin vermek dahil uygulanan yaptırımların bir kısmını hafifletmek için bir yol haritası çizmeyi ve bunu yakın zamanda uygulamaya koymayı planlıyor.

Haaretz gazetesine göre, atılacak adımlar arasında İsrail’deki Gazzelilere yönelik çalışma izinlerinin sayısının artırılması, bazı ‘çifte kullanımlı’ (hem askeri hem sivil amaçlı) malzemelerin Birleşmiş Milletler (BM) ile koordineli olarak Gazze Şeridi’ne girişine izin verilmesi ve bunların silahlı gruplara ulaşmak yerine sivil amaçlarla kullanılması yer alıyor. Yeni plan, İsrail’in Gazze’nin yeniden inşasını 4 asker ve bir vatandaşını geri alacağı esir değişimi anlaşmasıyla çelişirken, güvenlik kaynakları, sorunlar ne olursa olsun Gazze’deki ekonomik bozulmanın bir an önce giderilmesi gerektiğini vurguladı.

İsrail, geçtiğimiz Mayıs ayında 11 gün süren çatışmanın ardından yaklaşık 10 bin işçiye çalışma izni verilmesi, Kerem Şalom Sınır Kapısı’ndan (Kerm Ebu Salim) Gazze Şeridi’ne giren malların arttırılması, yeni ve eski araçların Gazze’ye girmesinin yanı sıra balık avlanma mesafesinin 16 mil genişletilmesi gibi bazı kolaylıklar sağladı. Haaretz gazetesine göre, hükümet ve ordu yetkilileri son günlerde Gazzelilerin çalışma izinlerinin sayısını artırmakla yakından ilgileniyor.

Haberde, İsrail’in hali hazırda BM ile koordineli bir şekilde Gazze Şeridi’ne girmesi yasak olan ‘çift kullanımlı’ malzemelerin bölgeye girişine izin verecek bir anlaşma için müzakere ettiği aktarıldı. Bu tür bir malzemenin, balıkçı teknelerini ve iletişim altyapısını onarmak için gerekli olan, ancak füze ve insansız hava araçları üretmek için de kullanılabilen fiberglas olduğu iddia edildi.

Böyle bir anlaşmanın onaylanması halinde, yalnızca sivil amaçlarla kullanıldığı teyit edilen malzemelerin, görevli BM müfettişleriyle birlikte Gazze Şeridi’ne uaşmasına izin verilecek. Haberde, böyle bir mekanizmanın nasıl uygulanacağına değinilmedi. Hükümetin Gazzelilerin Mescid-i Aksa’da namaz kılma izinlerinin yenilenmesi için çalıştığı ve bunun yeni tip koronavirüs (Kovid 19) salgının başlangıcından bu yana ilk olacağı belirtildi.

Haaretz, İsrail karşıtı faaliyetlerde bulunmamaları koşuluyla, ibadet edenlerin böyle bir izin için İsrail İç İstihbarat Servisi’nden (Şin-Bet) onay alabileceğini kaydetti.

Güvenlik kaynakları, İsrail’in Hamas’ın gerginliği tırmandırmak istemesi yerine sakinliği sağlayarak kısıtlamaları mümkün olduğunca hafifletmesi gerektiğini, sakinliğin korunmasının Hamas Hareketi üzerinde genel bir baskı yaratabileceğini dile getirdi. Bir kaynak, “Hamas, 10 bin tüccar ve işçinin durumunu gerilimi artırmak noktasında Hareket için neden önemli olduğunu açıklasın” dedi.

İsrail’in bu hamlesi, Gazze Şeridi’nin yeniden inşası sürecinde yavaşlaması nedeniyle artan tartışma döneminde geldi. İsrail’in böyle bir gerginliğe hazırlık yaptığı bir dönemde, geçtiğimiz hafta Hamas ve Filistinli gruplar Gazze’nin yeniden inşa edilmesi dosyasında ilerleme kaydedilmemesi sebebiyle İsrail ile yeni bir çatışma konusunda hazırlıkta bulundu.

Öte yandan Filistinli Direniş Gruplar Ortak Odası, ‘Şiddetli Sütun 2’ isimli ortak askeri eğitim faaliyetlerinin başladığını duyurdu. Ortak Oda tarafından yapılan açıklamada, tatbikatların, tüm Filistin direniş gruplarının katılımıyla eğitim alanlarında ve sahalarda birkaç gün süreceği belirtildi.

Açıklamada ortak eğitimin, homojenliği sağlamak, kavramları birleştirmek ve görevlerin verimli bir şekilde uygulanmasını hızlandırmak, tüm direniş grupları arasında deneyim alışverişinde bulunmak için birçok eğitim faaliyetine ve askeri faaliyete tanık olacak şekilde planlandığı ifade edildi.

Ayrıca tatbikatın, direniş gruplarının çeşitli zorluk ve tehditlere karşı etkinliğini ve savaşa hazır olmalarını artırmayı amaçladığı ifade edildi.

(Şarku’l Avsat)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *