“Kanada ya da Meksika sınırına füze yerleştirilseydi Amerikalıların buna tepkisi ne olurdu?”

“Kanada ya da Meksika sınırına füze yerleştirilseydi Amerikalıların buna tepkisi ne olurdu?”

Rusya Devlet Başkanı Putin, NATO’nun, 90’lı yıllarda Rusya sınırları yakınlarına doğru genişlemeyeceğine dair söz vererek Rusya’yı aldattığını belirtti.

Rusya lideri Putin yıl sonu basın toplantısında soruları yanıtladı. Putin konuşmasında Nato’ya ve ABD’ye ilişkin şu açıklamaları yaptı:

“Eylemlerimizi, Rusya’nın güvenliğinin koşulsuz olarak sağlanması belirleyecek. NATO’nun doğuya doğru genişlemesinin kabul edilemez olduğunu açık bir biçimde belirttik. ABD füzeleri ile evimizin kapısının eşiğinde duruyor. Evimizin kapısının önüne saldırı sistemleri konuşlandırılmamasını istemek, aşırı bir istek mi? Kanada ya da Meksika sınırına füze yerleştirilseydi Amerikalıların buna tepkisi ne olurdu? Kaliforniya daha önce kime aitti? Ya da Teksas?.. Mühim olan (Rusya’nın NATO’dan talep ettiği güvenlik garantilerine ilişkin) görüşmelerin nasıl gideceği değil, mühim olan bu görüşmelerden çıkacak olan sonuç.”

‘Bizi aldattılar, göz göre göre kandırdılar’

“90’lı yıllarda bize doğuya doğru bir inç ilerlemeyeceklerini söylediler. Ya ne oldu? Bizi aldattılar. Göz göre göre kandırdılar. NATO o günden bugüne tam beş genişleme dalgası gerçekleştirdi. Romanya ve Polonya’ya füze sistemleri yerleştirdiler. Onların sınırına giden biz miydik? Hayır, bizim sınırlarımıza kadar gelen onlardı. Bu nedenle bize güvenlik garantisi vermesi gereken de Batı’dır ve bunu derhal yapmalıdır, bu konuda on yıllarca sallanılmasına izin veremeyiz.”

“Bunda anlaşılmayacak ne var? Herkes için eşit garantiler olacağını söylediler ancak herkes için eşit güvenlik yok. Henüz 1918 yılında dönemin ABD başkanının yardımcılarından biri olan Woodrow Wilson şöyle demişti: “Rusya topraklarında bir Sibirya devleti ve dört devlet daha oluşsa dünya çok daha sakin bir yer olur.” 1991 yılında biz zaten kendimizi bölmüştük, fakat Avrupalı partnerlerimiz için bu yeterli olmadı. SSCB’nin yıkılmasından sonra dahi 146 milyon kalmıştık, bu (onlar için) çok fazlaydı.”

‘Kendi güvenliğimizi sağlamak istiyoruz’

“Sovyetler Birliği, ABD ve Batı ile normal ilişkiler kurmak için her şeyi yaptı: askeri tesislerimize ABD gizli servislerinin çalışanları gidip geliyordu, hükümetimizde danışmanları ve CIA’in kadrolu bir çalışanı yer alıyordu. Daha ne istediniz? Neden Kafkasya’da terörist grupları desteklediniz? Bu da bizi yine bölme teşebbüsüydü. Daha sonra da NATO doğuya genişlemeye başladı. Bunu yapmamalarını istediğimizde bize bunun nerede (hangi anlaşmada) yazılı olduğunu sordular. Bunun bir yerde yazılı olmaması nedeniyle de kendi endişelerimiz ile kendimizin baş etmesi gerektiğini söylediler. Tüm bunlarda anlaşılmayacak ne var? NATO tam beş dalgada genişledi. Kendi güvenliğimizi sağlamak istiyoruz. İstediğimiz bu.”

(Sputnik)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *