Facebook ve Twitter’a “dolandırıcılık” suçlaması

Facebook ve Twitter’a “dolandırıcılık” suçlaması

Persona’nın kurucusu Rick Song; Facebook ve Twitter’ı dolandırıcılara yönelik neredeyse hiç önlem almamakla suçladı, sosyal mecralarda güven ve emniyet yerine kârın tercih edildiğini vurguladı. 

Karar gazetesinden Selman Cömert’in haberine göre, Kimlik ve Belge Doğrulama şirketi Persona’nın kurucu ortağı ve CEO’su Rick Song, TechCrunch’da yayınlanan “Sosyal medya ve flört uygulamalarının ciddi bir kimlik problemi var” makalesinde, “sosyal platformların ve flört uygulamalarının dolandırıcılığı önlemek için minimum çaba sarf ettiğini” öne sürerken, bu mecralarda “güven kırıldığında kullanıcılara ve genel anlamda topluma zarar verdiğini” yazdı.

Makalesinde, Facebook ve Twitter’ın seçimleri ve piyasaları etkileyebildiğini, aşı kampanyaları yapılabildiğini ve hatta karşıtlarını da türettiğini, flört uygulamalarının da “onlardan geri kalmadığını, milyonlarca insanın Tinder gibi servislerde ‘ebedi’ eşini aradığını” hatırlatan Song, “sosyal mecraların güven ve emniyet yerine kârı tercih ederek çevrimiçi dolandırıcılık için bir ağ geçidi oluşturduklarını” ileri sürdü.

ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun açıkladığı 2020 verilerine göre ‘aşk dolandırıcılığında’ bildirilen kayıplar rekor kırarak 304 milyon dolara ulaşmıştı. Bu rakamın muhtemelen daha fazla olduğunu söyleyen Song, flört uygulamalarının zorunlu yüz doğrulama sistemine geçmesi gerektiğini savunarak, bunun toplum tarafından talep edilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Facebook’un 2020’nin son çeyreğinde 1.3 milyar sahte hesabı kapatmış olmasının ve Twitter’ın mavi tik uygulamasının yetersizliğine dikkat çeken Song, her ne kadar Facebook’un kimlik doğrulama için bazı somut adımlar attığını söylese de, geçtiğimiz ayın başında Facebook, yüz tanıma sistemini gelecek haftalarda kapatmayı ve bir milyardan fazla kullanıcının yüz tarama verilerini silmeyi planladığını duyurmuştu.

Rick Song, sosyal platformların çözmesi gereken en büyük stratejik ikilemin güveni inşa eden önlemler için kullanıcının gizliliğini ve ciro dengesini sağlamak olduğunu dile getirirken, “ne olursa olsun kullanıcıları için güvenli bir bölge yaratma yükünün onlarda olduğunu” savundu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *