Çavuşoğlu: Temel ilkemiz “Transatlantik güvenliğin bölünmezliği”

Çavuşoğlu: Temel ilkemiz “Transatlantik güvenliğin bölünmezliği”

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Transatlantik güvenliğin bölünmezliği temel ilkemiz” ifadesini kullandı, NATO’nun Avrupa-Atlantik güvenliğinin temel unsuru olarak kalması gerektiğini savundu.

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği’nin (UIK) çevrim içi düzenlenen Uluslararası Güvenlik Akademisi’ndeki kapanış oturumuna katılarak konuşma yapan Mevlüt Çavuşoğlu, geçen yılki konuşmasında küresel duruma ilişkin tespitler yaptığını ve buna göre uyarladıkları dış politika adımları hakkında da bilgi verdiğini hatırlattı.

Çavuşoğlu, geçen yıl genel trendleri anlatırken aslında bunların bir süredir var olan eğilimler olduğunu, salgının bu süreçleri sadece hızlandırdığını söylediğini hatırlatarak “Gerçekten de küresel güvenlik ortamındaki kırılganlık artıyor. Soğuk savaş sonrası yeniden büyük güç rekabeti Ukrayna, Balkanlar, Karadeniz, Tayvan, Güney Çin Denizi gibi farklı bölgelerde gerilimleri körüklüyor. İklim değişikliği, terörizm, siber saldırılar, düzensiz göç ve salgın gibi nispeten modern sınamaların etkileri her yerde hissedilir hale geliyor.” diye konuştu.

‘Hala, İkinci Dünya Savaşı sonrası düzen değişmedi’

“Her şeyin bu kadar hızlı değiştiği bir ortamda uluslararası ilişkilerde hala değişmeyen en önemli hususlardan biri İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan uluslararası düzen. Cep telefonlarımıza veya iPad’lerimize bile birkaç haftada bir yazılım güncellemeleri geliyorken uluslararası sistemin 80 yıldır güncellenmemiş olması başta BM olmak üzere sistemin sorunlara çözüm bulmasını zorlaştırıyor. Pandeminin ilk günlerinde çok taraflılığa olan ihtiyaç bir kez daha ortaya çıkmıştı. Bu yolda, son 1 yılda ciddi bir mesafe kat edildiğini söyleyemeyiz. Ancak yine de çok taraflılık ve dayanışma gibi kavramların en azından söylem düzeyinde daha öne çıktığını görüyoruz. Biz de bunu tüm konuşmalarımızda sürekli vurguluyoruz. Muhataplarımızın da vurguladığını görüyoruz.”

Çavuşoğlu, yeni bir dünyanın kurulduğunu, bu yeni düzenin kuruluşunu izlemekle yetinemeyeceklerini, her şeyden önce bu dönüşümün doğru okunması ve doğru teşhislerde bulunulması gerektiğini belirterek “Dış politikamızı milli değerlerimiz ve çıkarlarımız, sahadaki gerçekler, imkan ve kabiliyetlerimiz olarak özetleyebileceğim üçlü bir sacayağı üzerine bina ediyoruz.” ifadesini kulandı.

‘STK’larımız en ücra köşeye ulaşıyor’

“Kalkınma ve refah yolunu Afrika’yla birlikte yürüyoruz” diyen Çavuşoğlu, ” TİKA, THY, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Diyanet, Kızılay, Maarif Vakfı gibi kuruluşlarımız ve pek çok sivil toplum kuruluşumuz Afrika’nın en ücra köşelerine kadar ulaşıyor.” diye konuştu.

‘Nato kendini yeni gelişmelere adapte etmeye çalışıyor’

Bakan Çavuşoğlu, bu yılki Güvenlik Akademisi’nde ele alınan önemli konulardan birinin NATO’nun geleceği olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, NATO’nun da bir dönüşüm geçirdiğini, kendisini yeni gelişmelere adapte etmeye çalıştığını ve NATO 2030 sürecinde siyasi boyutun güçlendirilmesine odaklanıldığını dile getirdi. Çavuşoğlu, Türkiye’nin de NATO’nun en büyük ikinci ordusuna sahip, NATO harekat ve misyonlarına en fazla katkı sağlayan 5. ülke olarak bu çalışmalarda aktif bir rol üstlendiğini savundu.

Yaz aylarında Madrid Zirvesi’nde kabul edilecek Stratejik Konsept’in yazımına önemli katkılar yaptıklarını ileri süren Çavuşoğlu, NATO 2030 Uzmanlar Grubunda Emekli Büyükelçi Tacan İldem’in de görev aldığını ve kendisinin de bu programda hitap etmesinden memnuniyet duyduğunu söyledi.

‘Temel ilkemiz’

Çavuşoğlu, NATO’nun Avrupa-Atlantik güvenliğinin temel unsuru olarak kalması gerektiğini belirterek “Bazı ülkelerce AB’nin NATO’ya alternatif olarak sunulması çabaları var. Bu yapıcı ve gerçekçi değil. Transatlantik güvenliğin bölünmezliği temel ilkemiz. En son NATO Dışişleri Bakanları toplantısında buna vurgu yaptık.” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *