Çin’in boykot tehditine Intel’den cevap: Özür dileriz

Çin’in boykot tehditine Intel’den cevap: Özür dileriz

Uygur Müslümanlara uygulanan Çin zulmünü kendi lehine kullanmak isteyen ABD yönetimi, Uygur bölgesinde üretilen ürünlerin Çin’den ithalatını yasaklamıştı. Amerikan Intel firması da Çinli tedarikçilerinden buna uymasını istemişti. Buna sert tepki gösteren Çin’in boykot çağrısı üzerine Intel geri adım attı.

ABD’li çip üreticisi Intel‘den WeChat ve Weibo hesaplarında yayımlanan Çince açıklamada, uyarının ABD yasalarına uyum amacıyla yapıldığı belirtilerek “Yol açtığımız dertler için değerli Çinli müşterilerimizden, ortaklarımızdan ve kamuoyundan özür diliyoruz. Intel, Çin için güvenilir bir teknoloji ortağı ve ortak gelişimin motoru olmayı sürdürecek.” ifadeleri kullanıldı.

Çip üreticisi şirketin, tedarikçilerine gönderdiği yıl sonu mektubunda, “Çok sayıda ülkenin getirdiği kısıtlamalar nedeniyle tedarik zincirinde Sincan bölgesinden iş gücü, ürün veya hizmetten yararlanılmaması gerektiği” belirtilmişti.

Mektubun, kamuoyuna yansımasının ardından şirket, Çin basınında eleştirilerin hedefi oldu ve sosyal medyada ürünlerine boykot çağrıları yapıldı.

Intel’in isteğini “kötü niyetli ve küstahça” şeklinde niteleyen milliyetçi çizgideki Global Times gazetesi, yayımladığı baş yazıda, “Intel ve diğer yabancı şirketler, Çin’in temel çıkarlarını zedeleyerek geniş Çin pazarından kar sağlamayı sürdüremeyeceklerini anlamalı.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD Senatosu, ithalatı yasaklayan yasa tasarısını onaylamıştı

ABD Senatosu, 16 Aralık’ta Çin’in “zorla çalıştırma yoluyla üretim” yaptığına dair iddialar nedeniyle Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde üretilen ürünlerin ABD’ye ithalatını yasaklayan yasa tasarısını onaylamıştı.

Tasarının onaylanmasının ardından ABD Ticaret Bakanlığı, Sincan’daki insan hakları ihlalleriyle bağlantıları olduğu gerekçesiyle Çin merkezli bazı biyoteknoloji ve gözetleme şirketleri ile bazı hükümet kuruluşlarını, Hazine Bakanlığı ise aralarında drone üreticisi DJI’nin de olduğu 8 Çinli teknoloji firmasını yaptırım listesine almıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *