ABD’de Müslüman bir grubun Ohio temsilcisi görevden alındı

ABD’de Müslüman bir grubun Ohio temsilcisi görevden alındı

ABD’nin en büyük “Müslüman sivil özgürlükler örgütü” olan Amerikan-İslami İlişkiler Konseyi’nin (CAIR) Ohio şubesi yöneticisi Romin Iqbal’in, Müslüman karşıtı bir grupla gizlice yıllarca bilgi alışverişinde bulunduğunun ortaya çıkması üzerine görevine son verildi.

Konseyin Ohio İcra ve Hukuk Direktörü Romin Iqbal’le ilgili bir yıldır sürmekte olan bağımsız soruşturma sonucunda Iqbal’in anti Müslüman grupla gizlice çalıştığına dair açık kanıtların sunulması üzerine uygunsuz davranışını kabul ettiği belirtildi. Iqbal’in avukatı ise iddialara karşı yorum yapmayı reddetti.

CAIR sözcü Whitney Siddiqi, Iqbal’in bürosunda bir tüfeğe ait parçalar içeren paket ve ayrıca Iqbal’in onayıyla CAIR’in kredi kartlarından silah mağazalarından alışveriş yapıldığına dair kayıtlar bulduklarını, bulgularla ilgili yerel polis ve Federal Soruşturma Bürosu’nu (FBI) bilgilendirdiklerini söyledi.

Olayda adı geçen İslam karşıtı grup kim?

Iqbal’in yıllarca CAIR’in toplantılarını kaydederek bilgileri paylaştığı iddia edilen Müslüman karşıtı grubun Terörizmle İlgili Soruşturma Projesi (IPT) adlı kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olduğu açıklandı. Kendini araştırma organizasyonu olarak tanımlayan grubun Steve Emerson tarafından yönetildiği bildirildi.

CAIR sözcüsü Siddiqi, IPT’nin geçmişten bu yana “nefret, ağır eleştiri ve İslam karşıtı bilgi” yaydığını ve CAIR’i bir terör örgütü olarak tanımladığını kaydetti.

IPT ise olayla ilgili bir gönderdiği bir elektronik postada, ‘antisemitik’ olarak tanımladığı CAIR’in ABD’deki Müslümanları temsil etmediği belirtildi. İletide, “IPT asla Amerikan Müslüman toplumunu gözetlemememiştir ve gözetlemeyecektir, ancak CAIR gibi Amerikan topraklarında ulusal güvenliğimizi tehdit eden radikal İslami faaliyetleri açığa çıkarmak ve kamuoyuyla paylaşmaktan çekinmeyecektir” denildi.

FBI: Liste tutmuyoruz

Olayla ilgili açıklama yapan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) yetkilisi Todd Lindgren, hükümetin ifade özgürlüğü sebebiyle ülke içindeki “nefret grupları” ya da terörist kurumlara ait bir liste tutmadığını kaydetti.

CAIR’in olay üzerine eyalette Müslüman toplumuna uyanık olmalarını tavsiye eden bir mektup gönderdiği, mektupta camilerin ve toplum merkezlerinin güvenlik kurallarını tedbir amacıyla yeniden gözden geçirmelerinin istendiği belirtildi.

Ohio da 200 bin kadar Müslüman’ın yaşadığı tahmin ediliyor.

(euronews)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *