Çavuşoğlu’ndan BAE ve Ermenistan açıklamaları

Çavuşoğlu’ndan BAE ve Ermenistan açıklamaları

Türkiye ile BAE arasındaki ilişkilerin son yıllarda istenen düzeyde olmadığını belirten Çavuşoğlu, ancak son dönemde ilişkileri normalleştirme yönünde bir irade ortaya konulduğunu söyledi, Washington eski Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın da Ermenistan Özel Temsilcisi olarak görevlendirileceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) temaslarının ardından basına açıklamada bulundu.

Erdoğan’ın BAE ziyaretine ilişkin çalışmaların başladığını belirten Çavuşoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti konusunda 14-15 Şubat için planlama yapıyoruz. 15 Şubat’ta Expo 2020’de Türkiye milli günü etkinliği düzenlemeyi planlıyoruz. Bugün muhataplarımızla da görüştük.” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Ermenistan’la normalleşme kapsamında karşılıklı olumlu açıklamalar yapıldığını vurgulayarak, “Biz Azerbaycan ile her konuda istişare ediyoruz ve Azerbaycan’ın bilgisi dahilinde bu tür adımları atıyoruz. Kimse Azerbaycan’dan bağımsız ya da ayrı hareket edebilir miyiz diye sorgulamasın. Bir millet iki devletiz. Bunlar olumlu şeyler hepimize faydası olacak.” dedi.

Güven artırıcı adımlar atmak gerektiğine vurgu yapan Çavuşoğlu, “Bir taraftan Azerbaycan ile Ermenistan arasında güven artırıcı adımlar atılıyor, bir taraftan da bizim de Ermenistan’la kendi aramızda Azerbaycan-Ermenistan arasındaki güven artırıcı adımlara paralel olarak atmamızda fayda gördük. Sayın Cumhurbaşkanımızın da tensipleriyle eski Washington Büyükelçimiz Serdar Kılıç’ı özel temsilci olarak görevlendireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye ile BAE arasındaki ilişkilerin son yıllarda istenen düzeyde olmadığını belirten Çavuşoğlu, ancak son dönemde ilişkileri normalleştirme yönünde bir irade ortaya konulduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan’ın Ankara ziyaretinin de son derece başarılı geçtiğini aktararak, BAE ziyareti kapsamında görüştüğü Türk iş insanlarının ilişkilerin soğuk olduğu dönemde dahi kısıtlamalara maruz kalmadığını dile getirdi.

BAE ziyareti kapsamında Dubai Emiri ve BAE Başbakanı Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum’la da Dubai’de görüşmesinin ardından Abu Dabi’ye geldiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Son derece verimli bir görüşme oldu. Ekonomik iş birliğimiz ve ilişkilerimizle ilgili konuları özellikle yatırım, ticaret ve diğer konuları ele aldık. Önümüzdeki süreçte imzalayacağımız anlaşmalar var, kara yolu taşımacılığıyla ilgili, kapsamlı ticaret anlaşması gibi konuları ele aldık.” ifadesini kullandı.

BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayit Al Nahyan ile de bir araya geldiğine değinen Çavuşoğlu, iki ülke Dışişleri Bakanlıklarında diplomasi akademileri bulunduğunu ve iş birliği anlaşması yapıldığını hatırlattı.

Çavuşoğlu, Veliaht Prens bin Zayit’le yapılan görüşmede, ikili ilişkiler yanında bölgesel konuların da ele alındığını aktararak, görüşülen bölgesel konular arasında Libya ve İran’ın nükleer anlaşmaya dönmesi gibi konuların yer aldığını vurguladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Özellikle Katar ve 4 ülkeyle yaşanan sıkıntının aşılması ve ilişkilerin normalleşmeye başlamasının tüm bölgeye etkisi olduğunu görüyoruz. Bu yumuşamanın, bizim bölgeyle ilişiklerimize de olumlu etkisi oldu. Bunu devam ettirmek istiyoruz.” diye konuştu.

Dubai’deki Expo 2020’yi ve burada kurulan Türk pavilyonunu da ziyaret ettiğini belirten Çavuşoğlu, müzakere edilen bazı anlaşma taslaklarından tamamlananların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BAE ziyaretinde imzalanmasını istediğinin altını çizdi.

İstanbul-Erivan arası uçuşlar

Çavuşoğlu, Ermenistan’la ilişkilerin normalleşmesine yönelik girişimlere ilişkin de açıklamada bulundu.

Türkiye ve Azerbaycan’ın Karabağ Zaferi’nden sonra sürekli olarak pozitif mesajlar verdiğini belirten Çavuşoğlu, “Özellikle Azerbaycan’ın, Ermenistan’a kapsamlı bir barış anlaşması imzalama teklifi son derece anlamlıdır, bu, Azerbaycan’la bizim niyetimizi ve bakış açımızı da gösteriyor.” dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin bölgede barış, istikrar, ekonomik kalkınma ve ortak hayata geçirilecek projeler görmek istediğine işaret ederek, karşılıklı uçuşlara ilişkin gelişmeleri de anlattı.

Türkiye ve Ermenistan’dan hava yolu şirketlerinin İstanbul-Erivan arası uçuşlar için başvuruda bulunduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Bunları Ulaştırma Bakanlığımız ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüz değerlendiriyor. Prensip olarak olumlu bakıyoruz. Hangileri uçabilecek, onlar önümüzdeki günlerde açıklanır.” ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, Ermenistan’ın bölgenin barışı ve huzuru konusunda olumlu adımlar atması ümidini dile getirerek, “Bizim niyetimiz halis, samimiyiz. Azerbaycan’ın da tek gayesi vardı, işgal edilmiş topraklarını geri almak. Sonuç olarak Azerbaycan, barış anlaşması teklif ettiğine göre Azerbaycan da iyi niyetli.” değerlendirmesinde bulundu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *