Körfez ülkeleri bir araya geldi: Bloklar oluşturmanın önemi vurgulandı

Körfez ülkeleri bir araya geldi: Bloklar oluşturmanın önemi vurgulandı

42’incisi yapılan Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi’nde ortak ekonomi, savunma ve güvenlik blokları oluşturmanın önemine vurgu yapıldı. Suudi Arabistan’ın ev sahipliğinde başkent Riyad’da gerçekleştirilen zirveye Umman, BAE, Kuveyt ve Katar temsilcileri katıldı.

Şarku’l Avsat’tan Abdulhadi Habter’in haberi

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Prens Muhammed bin Selman, dün Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen ve Kral Selman bin Abdulaziz adına başkanlık ettiği 42. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi’nde KİK ülkelerinin liderlerine ve heyet başkanlarına yaptığı konuşmada, ülkesinin, İran’ın nükleer ve balistik füze programıyla ‘bölgesel ve uluslararası güvenlik ve istikrarın sağlanmasına katkıda bulunulmasının yanı sıra iyi komşuluk ve Birleşmiş Milletler’in (BM) kararlarına saygı duyulması ve bölgeyi istikrarsızlaştırıcı tüm faaliyetlerden kaçınılması ilkelerine bağlılık çerçevesinde’ ciddi ve etkili bir şekilde ilgilenmenin önemli olduğunu düşündüğünü söyledi.

Veliaht Prens’ten ‘ekonomik blok oluşturma’ çağrısı

KİK Zirvesi, Veliaht Prens’in Körfez ülkelerine gerçekleştirdiği ve KİK’in hedeflerinin oluşmasına katkıda bulunan ziyaret turundan sadece birkaç gün sonra gerçekleşirken Veliaht Prens Muhammed bin Selman, zirvede yaptığı konuşmada, birçok siyasi ve ekonomik konuya değindi. Ülkesinin, bölgede güvenlik ve istikrarı artırmak için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğinin altını çizen Veliaht Prens, Körfez ülkelerinin refah içinde bir ekonomik blok oluşturma ve küresel enerji piyasalarında güvenlik ve istikrarı sağlamak için bir denge sağlama ve iklim değişikliğiyle mücadele etme arzusunu dile getirdi.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, konuşmasında Filistin sorunu, Yemen krizi ve Afganistan’daki son durum başta olmak üzere çeşitli bölgesel dosyalara da değindi. Kral Selman bin Abdulaziz adına KİK üyesi ülkelerin liderini ve heyet başkanlarını ağırlayan Veliaht Prens, Bahreyn’in 41. KİK Zirvesi’ne başkanlık yaptığı sırada sarf ettiği büyük çabalardan ötürü Bahreyn Kralı Ahmed bin İsa Al Halife’ye teşekkür etti.

‘Bölgesel ve uluslararası rolümüz’

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, zirvede yaptığı konuşmanın bir bölümünde şunları söyledi: “KİK’in kurulmasının üzerinden geçen 40 yılın ardından bölgemizin karşı karşıya olduğu birçok zorluğun gölgesinde bugün burada bir araya geldik. Bu zorluklar, bir birimize olan bağlılığımızı ve ortak çabalarımızı ülkelerimizin güvenliğini ve istikrarını artıracak daha fazla koordine etmemizi gerektiriyor. Bu bağlamda, Hadimu’l Harameyn’in Hizmetçisi’nin (Kral Selman bin Abdulaziz) görüşü çerçevesinde bölgesel ve uluslararası rolümüzü siyasi tutumlarımızı birleştirerek ve uluslararası toplumla ortaklıklar geliştirerek güçlendirecek şekilde ortak ekonomi, savunma ve güvenlik blokları oluşturmanın tamamlanmasının önemini vurguluyoruz. Birliğimize büyük önem veren KİK üyesi kardeş ülkelere gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde gördüklerimizi takdirle karşılıyoruz. Ayrıca, 5 Ocak 2021’de yayınlanan el-Ula Bildirgesi’nin sonuçlarının başarıya ulaşmasına olan bağlılığı ve dayanışmayı da takdir ediyoruz.”

Veliaht Prens, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün, refah içinde bir ekonomik bloğun inşasının tamamlanmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu da gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesine dayalı çekici ve teşvik edici bir ortamın yaratılmasını, gelecek vaat eden ekonomik sektörlerimizin potansiyelinin açığa çıkarılmasını, tüm alanlardaki teknik gelişmelere ayak uydurulmasını, küresel enerji piyasalarında güvenlik ve istikrarın sağlanması için bir dengenin bulunmasını ve küresel enerji piyasalarında güvenlik ve istikrarın sağlanmasını, inovasyon ve gelişimin desteklenmesini, dünyaya temiz enerji sağlanmasını ve iklim değişikliğiyle mücadeleyi gerektirmektedir. Suudi Arabistan bu amaç doğrultusunda Yeşil Suudi Arabistan ve Yeşil Ortadoğu girişimlerini başlattı. Ayrıca döngüsel karbon ekonomisi yaklaşımıyla 2060 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşmayı planladığını duyurdu.”

‘Irak’ta hükümet kurulmasını dört gözle bekliyoruz’

Ülkesinin, bölgenin güvenlik ve istikrarını artırmak için her türlü çabayı göstermeye devam ettiğini ve bu çerçevede anlaşmazlıkları çözmek için siyasi çözümleri ve diyalogu desteklediğini vurgulayan Veliaht Prens, “Suudi Arabistan, Arap Barış Girişimi ve ilgili uluslararası kararlar çerçevesinde, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devletin kurulması da dahil olmak üzere, uluslararası toplumun Filistin halkının meşru haklarına yönelik sorumluluklarını üstlenmesi gerektiğini vurguluyor. Kardeş ülke Irak’ın güvenliği, istikrarı ve gelişimi için çalışmaya devam edebilecek bir hükümet kurulmasını da dört gözle bekliyoruz. BM Yemen Özel Temsilcisi’nin Yemen krizine siyasi bir çözüm bulma çabalarına Suudi Arabistan’ın Yemen krizini sona erdirme girişimi çerçevesinde desteğimizin devam ettiğini teyit ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İran konusu

Muhammed bin Selman, aynı zamanda Suudi Arabistan’ın, İran’ın nükleer ve balistik füze programıyla, bölgenin ve dünyanın güvenlik ve istikrarının sağlanmasına katkıda bulunulmasının yanı sıra iyi komşuluk ve Birleşmiş Milletler’in (BM) kararlarına saygı duyulması ve bölgeyi istikrarsızlaştırıcı tüm faaliyetlerden kaçınılması ilkelerine bağlılık çerçevesinde ciddi ve etkili bir şekilde ilgilenmenin önemine işaret ettiğini belirtti.

Afganistan

Suudi Arabistan’ın Afganistan’daki gelişmeleri yakından takip ettiğini söyleyen Veliaht Prens, ülkesinin Afgan halkına insani yardım sağlamak için bölgesel ve uluslararası ortak çabalara katıldığını ve Afganistan’ın terör örgütleri için bir sığınak olmaması çağrısında bulunduğunu kaydetti.

Veliaht Prens, konuşmasının sonunda şunları dile getirdi: “KİK, kuruluşundan bu yana büyük başarılar elde etti. Körfez ülkelerinin ortak eylemini, KİK’in her düzeyde ilerlemesini sağlayacak şekilde daha fazla başarı elde etmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Bahreyn Kralından övgüler

Öte yandan Bahreyn Kralı Ahmed bin İsa Al Halife, Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin KİK Zirvesi’nin düzenlenmesinin önünü açan KİK ülkelerine yaptığı son ziyaretlerin sonuçlarına övgüde bulundu. Bahreyn Kralı, Suudi Arabistan’ın vizyonların birleştirilmesi, zorlukların üstesinden gelinmesi ve mevcut çalışma döneminin gereklilikleri ile istenen çözümlerin sağlanması konusunda büyük bir rol oynadığını ifade etti.

Genel Sekreter el-Hacraf: Körfez ülkelerinin iç güvenliği birbirine bağlı ve entegre bir sistem

Zirve’de konuşan KİK Genel Sekreteri Dr. Nayef Falah Mubarek el-Hacraf ise şunları söyledi: “El-Ula Bildirgesi’nin yayınlanması ile Riyad’da KİK Zirvesi’nin düzenlenmesi arasında ortaya çıkan zorluklar ve hırslar arasında bilge bir liderlik, sağlam bir kararlılık ve geleceğe dönük bir irade var. KİK’in kutsal yürüyüşünün kırkıncı yılı, son kırk yılda elde edilen kazanımları koruyan, ortak ve kapsamlı bir bakış açısıyla başlıyor. KİK ülkelerinin güvenliğine, özellikle bölgenin ve dünyanın tanık olduğu istikrarsızlığın gölgesinde ayrı ayrı bakılamaz.”

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın himayesinde 22 Kasım’da Ortak Askeri Operasyon Komutanlığı merkezinin açılmasının bir kararlılık ve barış mesajı olduğunu söyleyen Hacraf, bunun aynı zamanda KİK ülkelerinin güvenliğini koruma ve muhafaza etme kararlılığı ve ülkelerinin ve halklarının kazanımlarını ve zenginlikleri koruyan bir barış mesajı olduğunu ifade etti.

Körfez ülkelerinin iç güvenliğinin birbirine bağlı ve entegre bir sistem olduğunu söyleyen KİK Genel Sekreteri, “Organize suçlar, uyuşturucu kaçakçılığı, siber saldırılar ve sınır güvenliği konusunda karşılaşılan zorluklarla mücadelede koordinasyonun ve kesintisiz sürdürülen çabaları da bunu doğrulayan bir örnekti” şeklinde konuştu.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin KİK ülkelerinin halklarının ‘umut ve iyimserlik ruhuyla’ takip ettiği ziyaret turunun sonuçlarına ve yine halkların büyük umutları ve KİK’in gücüne, kaderlerinin birliğine ve amaçlarının tamamlayıcılığına olan tam inançları çerçevesinde bölgede yarattığı büyük etkileşime de değindi.

Zirveye katılanlar

KİK ülkelerinin liderleri ve heyet başkanları, dün sabah saatlerinden itibaren zirveye katılmak üzere Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a akın ettiler. Riyad’a ilk gelenler; Umman Başbakan Yardımcısı Fehd bin Mahmud Al Said ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkan Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum olurken onların ardından Kuveyt Veliaht Prensi Şeyh Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani geldi. Başkente gelen son lider ise Bahreyn Kralı Al Halife oldu. Liderler, Kral Halid Uluslararası Havalimanı’ndaki kraliyet salonunda, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın yanı sıra Riyad Valisi Prens Muhammed bin Abdurrahman bin Abdulaziz KİK Genel Sekreteri Dr. Nayef el-Hacraf ve Riyad Bölgesi Belediye Başkanı Prens Faysal Al Ayyaf tarafından karşılandılar.

Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife, Riyad’a gelişi sırasında KİK Zirvesi’nin Riyad’da düzenlenmesinin KİK ülkelerinin liderleri arasında istişare ve KİK ortak eylem sürecini desteklemeye ve ülkelerinin kazanımlarını korumaya katkıda bulunacak meselelerle ilgili fikir alışverişinde bulunmaları için önemli bir fırsat olduğunu vurguladı. Kral Salman bin Abdulaziz’in Körfez bölgesi, Arap ülkeleri ve İslam aleminin yaşadığı sorunları çözme çabalarına ve Suudi Arabistan’ın tüm dünya halkları için daha iyi bir gelecek sağlanmasına yönelik bölgesel ve uluslararası düzeylerde oynadığı stratejik rolüne övgüde bulunan Bahreyn Kralı, Körfez ülkeleri liderlerinin, Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin başkanlık ettiği ‘bu kardeşlik zirvesinin KİK’in kutlu yürüyüşünde önemli bir adım olması ve halklarının özlem ve umutlarının gerçekleşmesini sağlayacak sonuçlar doğuracağına olan güvenlerini’ vurguladı.

Umman Başbakan Yardımcısı Fehd bin Mahmud Al Said ise ülkesinin KİK ortak eylem sürecine verdiği desteğin devam ettiğini belirtti. Al Said, dün Riyad’a gelişinde yaptığı açıklamada, KİK’in KİK ülkeleri arasında iş birliğinin bir birilerine olan bağlılıklarının ve Körfez halklarının daha iyi bir geleceğe yönelik özlemlerini gerçekleştirmenin önemine inanarak kuruluşundan bu yana çeşitli alanlarda birçok başarıya imza attığını söyledi. Umman Başbakan Yardımcısı, bölgesel ve uluslararası arenadaki hızlı gelişmelerin bölge ülkelerini üzerine gölge düşürdüğüne dikkati çekerek, bu yüzden tutumların yaklaştırılması ve vizyonların birleştirilmesi için daha fazla ortak çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Al Said, zirvenin sonunda yaptığı konuşmada ise, KİK ve üyelerinin yararına üstlendiği çabalar ve oynadığı büyük rolden ötürü Suudi Arabistan Veliaht Prensi’ne teşekkür ve takdirlerini bildirerek “KİK’in, bugün gördüğümüz bu uyuma ve KİK ülkelerinin ve halklarının hizmeti için canla başla çalışma konusundaki bu samimi arzusuna yıllardır kimsenin şahit olmadığına şüphe yok” dedi. Ülkesinin KİK’in bir sonraki oturumunun başkanlığını üstlenmesinden duyduğu memnuniyeti de dile getiren Al Said, ülkesinin gelecek yıl içinde KİK zirvesi için büyük çabalar göstereceğini vurguladı. Ummanlı yetkili, “Bir mekanizma var ve bu mekanizmayla KİK’in kardeş ülke Suudi Arabistan’daki ana oturumlarında gördüğümüz katılımla devam etmek için çaba göstereceğiz” diye konuştu.

Öte yandan Suudi Arabistan’ın zirveye katılan resmi heyetinde, Devlet Bakanı ve Kabine Üyesi Prens Turki bin Muhammed bin Fahd, Ulusal Muhafızlar Bakanı Prens Abdullah bin Bender, Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ve Devlet Bakanı, Kabine Üyesi ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Musaid bin Muhammed el-Ayban yer aldı.

Zirvenin sonuç bildirgesi

Suudi Arabistan’ın başkanlığında çalışmaların tamamlandığı zirvenin ardından sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildirgede “KİK bağlılığı ve gücüyle Yüksek Liderler Konseyi, üye ülkelerden herhangi birinin bir tehdide maruz kalmasına karşı aynı safta yekvücut yer almakta kararlıdır” ifadesi kullanıldı.

Bildirgede Tahran’ın “iyi komşuluk” ve “iç işlerine karışmama” ilkelerine bağlı kalmasının zorunlu olduğuna, KİK ile İran arasındaki güven inşasının önemine işaret edilerek, “İran’ın bölgenin güvenlik ve istikrarını sarsmak amaçlı tırmanışa” yönelik adımlarından duyulan endişe aktarıldı.

İran’ın desteklediği Husilerin Suudi Arabistan’ı hedef almasının uluslararası ve bölgesel güvenliğe karşı tehdit oluşturduğu ifade edilen bildirgede, Suudi Arabistan savunmasının 423 balistik füze ile 834 patlayıcı yüklü insansız hava aracı ve 98 deniz botunu etkisiz hale getirdiğinden övgüyle bahsedildi.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Expo 2020 Fuarı’ndaki başarısı ile Katar’ın Arap Kupası’na ev sahipliğinin tebrik edildiği bildirgede, Katar’da düzenlenecek 2022 FIFA Dünya Kupası’nın başarısı için tüm KİK ülkelerinin desteğinin yeniden sunulduğu belirtildi.

Körfez çalışmalarına ilişkin bildirgede liderler düzeyindeki Yüksek Konsey’in Körfez Demir Yolu Kurumunun inşasına onay verdiği duyuruldu.

Uluslararası topluma İsrail’in Kudüs’teki Filistin varlığını hedef almasını durdurması için müdahale çağrısı yapılarak, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim bölgelerinin İsrail’e katılması yönündeki adımların kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Ayrıca bildirgede Halil İbrahim Camisi’nin İsrail Cumhurbaşkanı tarafından baskına uğraması kınanarak, yapılan şeyin İslami mukaddesata açık bir saldırı ve milyonlarca Müslüman’ın duygularını kışkırtma anlamını taşıdığı kaydedildi.

Rabat’la ilgili olarak, KİK ile Fas arasındaki özel stratejik ortaklık ve Sahra’nın Fas’a ait olduğunu destekleyen tutarlı tavır ve kararların önemine işaret edildi.

Bildirgede Anayasa Komitesi toplantılarının, Suriye krizine siyasi çözüm bulmak için gösterilen çabalara yardımcı olması yönünde uzlaşı sağlaması arzusunda olunduğu belirtildi.

Yolsuzlukla mücadele ve kapsamlı bir reformu sağlayan tüm icraatları Lübnan’ın yerine getirmesinin talep edildiği bildirgede, ülkedeki tüm kurumların kontrolünün ele alınması ve “terörist Hizbullah örgütünün terör faaliyetlerine devletin engel olması gerektiği” görüşü yer aldı.

Ayrıca Etiyopya’daki Nahda Barajı’na dair tüm tarafların çıkarlarını dikkate alacak şekilde baraj konusundaki çözüme katkı sağlayan tüm çabaların desteklendiği, bağlayıcı ve adil bir anlaşmaya ulaşmak için müzakerelerin devam etmesi gerektiği vurgulandı.

Afgan halkının tüm oluşumlarının çıkarlarını dikkate alan uzlaşmacı siyasi çözüme ulaşılmasını KİK ülkelerinin arzu ettiği belirtilen bildirgede, ülkeye insani yardımların sunulması amacıyla uluslararası desteğin sağlanmasına katkı verileceği ifade edildi.

Suudi Arabistan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 42. KİK Zirvesi’ne Bahreyn Kralı Al Halife’nin yanı sıra Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkan Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum, Kuveyt Veliaht Prensi Şeyh Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah ve Umman Başbakan Yardımcısı Fehd bin Mahmud Al Said katıldı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman, 42. KİK Zirvesi öncesinde 6 Aralık’ta Umman, BAE, Katar, Bahreyn ve Kuveyt’i kapsayan beş günlük Körfez turuna çıkmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *