Belçika ile AİHM arasında ‘başörtüsü’ çekişmesi

Belçika ile AİHM arasında ‘başörtüsü’ çekişmesi

AİHM’nin ‘din özgürlüğü’ gerekçesiyle Belçika’nın mahkemelere başörtülü girilmesini yasaklayan kanununu değiştirmesini istemesinin ardından geçen uzun bir süre sonrası Belçika, gereken değişikliği yaptığını duyurdu.

Brüksel merkezli Eşit Fırsatlar Merkezinin (UNIA) açıklamasına göre, Belçika, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin hükümete yaptığı uyarı sonrası söz konusu maddeyi değiştirdi.

2018’de Müslüman bir kadın, Belçika’da bir mahkemenin salona başörtülü girmesine izin vermemesi üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’ne başvurmuştu.

AİHM, Belçika’yı söz konusu uygulamanın dayandığı, ceza yasasının 759’uncu maddesi nedeniyle kınamış ve bunun din özgürlüğüne aykırı olduğuna hükmetmişti. Ancak Belçika Adalet Bakanlığı yasayı değiştirmek yerine, AİHM’in kararını mahkemelere genelge göndererek tebliğ etmekle yetinmişti.

UNIA’nın açıklamasında kuruluşun, bunun üzerine AİHM kararlarının uygulanıp uygulanmadığını denetlemekle sorumlu Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesine başvurduğu ve yasanın değiştirilmesi için devreye girdiği belirtildi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *