Biden’dan Putin’e Ukrayna uyarısı

Biden’dan Putin’e Ukrayna uyarısı

ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin video konferans yöntemiyle düzenlenen zirvede bir araya geldi. Beyaz Saray’dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Başkan Biden’ın Ukrayna sınırında durumun askeri olarak tırmanması halinde buna güçlü ekonomik adımlarla karşılık verileceğini ilettiği belirtildi.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, “Başkan Biden ABD ve Avrupalı müttefiklerimizin Rusya’nın Ukrayna etrafında kuvvetlerini artırması konusundaki derin kaygılarını dile getirdi; durumun askeri olarak tırmandırılması halinde ABD’nin ve Avrupalı müttefiklerinin güçlü ekonomik adımlar ve başka önlemlerle karşılık vereceğini net bir şekilde iletti” ifadeleri kullanıldı.

Gerilimin azaltılması ve diplomasiye dönüş çağrısı

Başkan Biden’ın görüşmede Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne verdiği desteği yinelediği, gerilimin azaltılması ve diplomasiye dönülmesi çağrısında bulunduğu belirtildi.

Açıklamaya göre her iki lider de ekiplerini sürecin takip edilmesi konusunda görevlendirdi ve ABD’nin de müttefik ve ortaklarıyla birlikte yakın koordinasyon içinde olacağı kaydedildi.

Başkan Biden ve Rusya Cumhurbaşkanı Putin’in, siber güvenliğe ilişkin başlatılan Stratejik İstikrar konusunda ABD-Rusya diyaloğununun yanısıra İran gibi bölgesel konuları da ele aldıkları belirtildi.

Beyaz Saray’a göre görüşme 2 saat 1 dakika sürdü. Beyaz Saray Twitter’dan görüşmeye ilişkin bir mesaj ve fotoğraf paylaştı.

Paylaşımda, “Başkan Biden Rusya Cumhurbaşkanı Putin’le Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri faaliyetlerine ilişkin kaygılarımız, siber ve bölgesel konular dahil olmak üzere ABD-Rusya ilişkilerinde bir dizi konuyu görüşmek için güvenli hattan görüntülü bir görüşme gerçekleştirdi” ifadeleri kullanıldı.

Rus haber ajansı RIA’nın haberine göre de ana konu başlığının Ukrayna olduğu görüşme iki saat beş dakika sürdü.

Rusya devlet televizyonu konuya ilişkin haberinde, iki liderin birbirini görüşmenin başında dostane bir şekilde selamladığını bildirdi.

Habere göre ABD Başkanı Biden, Rusya Cumhurbaşkanı Putin’e bir sonraki görüşmede yüz yüze görüşebilmeyi umduğunu söyledi.

Biden Avrupa liderleriyle görüşecek

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Başkan Biden’ın öğleden sonra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Draghi ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson’la görüşmesi planlanıyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin genel sekreterinin danışmanı da Reuters’a yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın Başkan Biden’ın verdiği desteğe müteşekkir olduğunu belirtti, Rusya’ya bölgesel gerilimin azaltılması için diplomatik araçları kullanması çağrısında bulundu.

Mikhaylo Podolyak Ukrayna’nın çıkarları doğrultusunda somut sonuç elde etmek için Amerikan tarafıyla koordinasyon içinde olmaya devam edeceklerini belirtti.

ABD ve Rusya arasındaki gerilimli konular neler?

ABD Başkanı Joe Biden’ın görüşmede Putin’i Ukrayna’ya karşı olası bir harekat konusunda ciddi biçimde uyarmasının beklendiği belirtilmişti.

Bir operasyon durumunda ABD’nin özellikle Rusya’nın finans sistemine karşı sert yaptırımlar uygulayabileceği ifade ediliyor.

Rusya’nın en büyük bankalarının finans sistemi içerisinde işlemler yapması ve Rus para birimi Ruble’nin ABD Doları ve diğer para birimlerine çevrilmesine yönelik işlemlerin hedef alınabileceği belirtiliyor. Rusya’nın uluslararası para transfer SWIFT sisteminden çıkarılmasının gündeme gelebileceği aktarılıyor.

ABD Başkanı Biden’ın Rusya’ya karşı olası yaptırımlar konusunda Fransa, İngiltere, Almanya ve İtalya gibi Avrupalı ülkelerin de desteğini aldığı biliniyor.

ABD istihbarat birimleri Ocak ayına kadar Putin’in Ukrayna sınırına 175 bin asker göndermeyi planladığını gösteren belgeler yayınladı.

Yetkililer ayrıca, Moskova’nın Ukrayna sınırına askeri yığınak dışında sanal alemde de Ukrayna yönetimini hedef aldığını ve yanıltıcı bilgilerle karalama kampanyaları yürüttüğünü söylüyor.

ABD her ne kadar Ukrayna’ya askeri açıdan destek sağlasa da Rusya’nın olası bir işgali durumunda ABD’nin Ukrayna’ya asker göndermeyeceğine işaret ediliyor.

(VOA News)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *